Image 1
Image 2

Criză de sânge în Satu Mare, la aproape toate grupele!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Centrul de Transfuzie Sanguină Satu Mare se află pe stoc zero la toate grupele de sânge, mai puțin grupa O, iar acest lucru produce îngrijorare în rândul specialiștilor unității, motiv pentru care au demarat o amplă campanie de conștientizare în rândul populației privind donarea de sânge.

Joi, 12 august, cadrele medicale ale centrului s-au aflat la Negrești-Oaș pentru o acțiune de donare, însă în mod surprinzător, populația nu s-a prea înghesuit să sprijine acest demers. Doar 18 negreșteni au răspuns apelului Centrului de Transfuzie Sanguină și s-au prezentat să doneze sânge pentru a-și ajuta semenii.  Aceeași adresabilitate scăzută este înregistrată și în Satu Mare, precizează managerul unității, dr. Doinița Crișan.

”Ne aflăm într-o situație foarte critică. Practic nu mai avem nimic. Donatorii sunt foarte puțini, iar cererea de sânge din partea spitalelor este tot mai mare. Sunt foarte mulți pacienți grav bolnavi care au nevoie de sânge, pacienți cu afecțiuni din sfera oncologică, interne etc., și nu putem să onorăm cantitățile solicitate. Facem un apel către populație de a sprijini centrul de transfuzie, implicit pacienții care au atât de mare nevoie de ajutorul lor. Cu excepția grupei 0, suntem deficitari la toate celelalte grupe”, a precizat managerul centrului dr. Doinița Crișan.

Pentru a mobiliza populația în scopul donării, un restaurant din municipiul Satu Mare s-a oferit  să vină în sprijinul centrului cu o ofertă și anume să dea o masă caldă gratuită  acelor persoane care fac dovada donării.  Oferta este valabilă pentru perioada 16-31 august.

Dr. Doinița Crișan și-a exprimat recunoștința față de firma sătmăreană și față de toți cei care de-a lungul timpului au înțeles importanța donării și au  răspuns cu promptitudine ori de câte ori a fost nevoie.

”Ne bucură foarte mult faptul că mai sunt oameni de bine care ne sprijină și le mulțumim pe această cale.  Iată că prin această oferă, pe lângă beneficiile donării și acordarea tichetelor de masă, donatorii primesc bonus și o masă caldă” a spus dr. Crișan.

Condiții pentru donare

Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniți următoarele condiții:  orice persoană care dorește să doneze sânge trebuie să se prezinte, pentru identificare, cu un document (ex. buletin, CI, carnet de conducere sau pașaport, etc.);  să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani (la prima donare, peste 50 ani numai cu acordul medicului de la triaj); greutate 50-100 kg femeile, 60-110 kg bărbații; tensiunea arterială: 60 – 100 mm Hg cu 100 – 180 mm Hg; pulsul regulat, 50-100 bătăi-minut; hemoglobina în intervalul 12.5-17.5 g/dl femeile, 13.5 – 19.5 g/dl bărbații; să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale, tatuaje; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de alăptare, lăuzie, în perioada menstruală (la 5 zile după menstruație se poate dona); să nu prezinte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni ale sistemului nervos central, tendință patologică la sângerare, afecțiuni hematologice, renale, metabolice (diabet zaharat) și endocrine, reumatologice și imunologice, dermatologice, boli profesionale, boli infecțioase (hepatite virale, etc.), parazitare , afecțiuni maligne, TBC, ulcer, persoane pensionate medical.  Specialiștii recomandă ca dimineața înainte de donare să serviți un mic dejun (fără grăsimi), să vă hidratați și să nu fumați înainte și după donare cel puțin o oră.

Beneficiile donării

La o donare de sânge se recoltează 450 ml sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, celular în două săptămâni. Trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și nu există riscul de contaminare. O donare de sânge poate salva 3 vieți!

Beneficiile donării de sânge:  efectuarea testelor de laborator din sângele recoltat: grupa sanguină, Rh D, hepatită B, C, HIV, HTLV, ALT, lues, etc. și eliberarea Buletinelor de analiză la cerere;  după donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește; riscul de accident vascular și de paralizie se reduc cu până la 30%;  la fiecare donare se pierd 650 de calorii;  monitorizarea stării de sănătate; adeverință pentru 1 zi liberă de la locul de muncă, sau o zi scutire pentru elevi, studenți și militari în ziua donării. Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with