Image 1
Image 2

Criză de orgolii în coaliţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Generalul Oprea îşi ia în serios rolul de mediator între palate, dar şi între partide. Fără să se fi consultat cu PSD, premierul interimar, de la tribuna UNPR, a anunţat că invită partidele politice la o discuţie pe tema Codului Fiscal.  A fixat şi data. Tot fără să se consulte cu partenerii din coaliţie.  Se întâmplă că nici Victor Ponta, nici Liviu Dragnea nu se  află în ţară. Reacţia lor, se poate bănui, nu va fi una blândă. Cel mai important partid din coaliţie este PSD.

Nu poate fi ignorat nici celălalt partener, ALDE.
Demersul lui Gabriel Oprea a creat o adevărată furtună. Codrin :tefănescu le-a reamintit colegilor de la UNPR că deciziile în coaliţie nu se iau fără acordul lui Liviu Dragnea. :i în prezenţa premierului Ponta. Le-a reamintit şi liberalilor că au votat Codul Fiscal în varianta retrimisă de preşedinte în Parlament.

Nu acest Cod sau “nod” cum greşit, dar metaforic, a pronunţat generalul Oprea este problema majoră. În coaliţie se acumulează tot mai multă tensiune. În încercarea de a-i limita puterea premierului Ponta, se produce o disoluţie în actul de guvernare. La iniţiativa lui Mugur Isărescu, la BNR s-a înfiinţat un Comitet care, în numele stabilităţii macroeconomice, va supraviza deciziile guvernului. S-ar părea că nu este constituţional ca un Comitet să fie deasupra guvernului. Nici măcar cuvântul preferat al guvernatorului “prudenţial” nu justifică înfiinţarea unei suprastructuri de putere.  Deocamdată Gabriel Oprea nu s-a pronunţat asupra acestei decizii. Dacă este în interesul ţării, va fi de acord. Ceea ce nu va fi, din nou pe placul partenerilor din coaliţie.

Victor Ponta a rămas şi fără puterea politică. În PSD deciziile se iau democratic, dar numai cu acordul lui Liviu Dragnea. Noul preşedinte interimar a intrat şi el puternic peste guvern. Chiar a doua zi după alegerea sa, Dragnea a convocat miniştrii la sediul PSD. Cu actele de rectificare bugetară în braţe. La urma urmei, guvernul este emanaţia unui partid. Deci este subordonat partidului. Premierul Ponta nu are cum să nu fie de acord. Si el, înainte de a fi prim ministru, este un soldat disciplinat al partidului.

Ne prefacem surprinşi de această situaţie, ca şi când pe vremea Guvernului PDL puterea era concentrată în mâna premierului Emil Boc. Era şi mai rău. Deciziile nu le lua partidul de guvernare sau coaliţia, ci le lua preşedintele Băsescu. El a anunţat tăierea salariilor. El a anunţat majorarea TVA-ului de la 19 la 24%. Acum, în momentul în care preşedintele retrimite o lege în Parlament, suntem revoltaţi. Nu era nevoie nici de Comitet la BNR pentru că şi Mugur Isărescu stătea cuminte în banca lui.
Putem discuta, prin urmare, despre o disoluţie a puterii? Da, în ceea ce îl priveşte pe Victor Ponta. El pierde teren pe zi ce trece. Influenţa lui politică este la cota de avarie. Dacă i se mai ia şi din puterea de decizie în guvern, va deveni un premier decorativ. Pierderea autorităţii îi permite să lipsească atâta vreme din ţară. Omul îşi îneacă amarul departe de ţară.

Întoarcerea primului ministru, la fel ca după operaţie în Turcia, este aşteptată cu interes. Are de răspuns la o serie de întrebări. Cum va aborda decizia unilaterală a lui Gabriel Oprea de iniţiere a unor consultări cu toate partidele? PNL a răspuns pozitiv. La fel şi UDMR. Îl va mustra pe premierul interimar? Nu are voie să se supere pe el pentru că UNPR poate rupe coaliţia de guvernare.

Poate că interesul de acum al lui Victor Ponta este acesta. Constatând că se pune atâta presiune pe el, i-ar conveni ca odată cu plecarea lui să tragă după el, în opoziţie, şi PSD. Cine ştie ce se va întâmpla în viitorul apropiat? Deocamdată trebuie gestionată criza de orgolii izbucnită în lipsa lui Liviu Dragnea şi Victor Ponta.

Destin de scriitor: G.M. Zamfirescu

Când bat tunurile, mai în ton cu realitatea tehnologică a zilelor noastre, când sunt lansate dronele, muzele se ascund.
Ca şi cum nu ar fi fost mai mult decât suficient un singur război, în altă zonă a lumii, şi mai fierbinte, a izbucnit un nou război, cu totul altfel decât cel din Ucraina.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul