Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Criză de autoritate în PSD

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Liviu Dragnea ameninţă că dacă nu mai este ascultat în PSD pleacă la pescuit. Este o premieră în acest partid renumit pentru disciplina de fier şi respectul pentru superiori, deseori confundate cu obedienţa.

Când au apărut probleme de insubordonare, când cuvântul şefului nu a fost ascultat, la cel mai mic semn de lipsă de respect faţă de partid, măsurile au fost dure. În PSD cuvântul Partid este rostit cu un respect aproape fanatic. PSD este PARTIDUL, întotdeauna cu majuscule.

Toţi preşedinţii au avut o autoritate dincolo de litera statutului. Ion Iliescu era respectat pentru personalitatea lui. Adrian Năstase era autoritar prin natura lui. Mircea Geoană a promis că va democratiza partidul, dar a sfârşit prin a continua direcţiile fixate de predecesorii lui. Victor Ponta nu a fost un preşedinte slab. Liviu Dragnea vine după ei şi începe să se plângă că nu este ascultat.

Să fie el cel mai puţin autoritar lider al PSD din toate timpurile? Unii se plâng că este dictator, că vrea să controleze totul, de la parlament la guvern. Realitatea pare să fie alta.

Liderul consideră că sunt persoane, de la miniştri la parlamentari, care acţionează ca “persoane fizice”. Există un program de guvernare care trebuie respectat. Acest program este “adevăratul şef” în PSD.

Întrebarea este dacă respectivul program poate fi pus în practică pas cu pas? Dincolo de orice program există oameni şi există interese. Poate că Liviu Dragnea are interese care nu întotdeauna coincid cu interesele oamenilor din partid. Oamenii greşesc, dar au şi opinii personale. De exemplu senatorul Şerban Nicolae, şeful comisiei juridice şi liderul grupului de parlamentari PSD a iniţiat nişte modificări la codul penal care au produs stupoare chiar şi în rândul PSD.

Liviu Dragnea l-a criticat dur, avertizându-l că a ieşit din programul partidului. Oamenii au ieşit în stradă. Orice modificare a codului penal este imediat sancţionată de opoziţie.

Aceste modificări după ordonanţa 13 au deveni o vulnerabilitate pentru PSD. Liviu Dragnea personal suflă deja şi în iaurt. Şerban Nicolae şi-a pierdut şi funcţia de şef al comisiei juridice şi nu mai este nici şeful grupului parlamentar.

Sunt necesare o serie de modificări legislative, deciziile Curţii Supreme trebuie puse în practică, însă parlamentul nu are niciun spor.

Poate că şi parlamentarii PSD i-au prins slăbiciunile liderului şi fac  lucruri care pot fi considerate acte de sabotaj. Tot ce se face în materie de legislaţie juridică este interpretat ca o încercare a lui Liviu Dragnea de a scăpa de dosare, de condamnare.

Tot ca un avertisment, de reinstaurare a disciplinei, deputatul Bacalbaşa pentru gestul indecent cu degetul, a fost suspendat şase luni din partid. PSD a coborât milităria din pod.

Pe de altă parte, în guvernele de coaliţie se formează mai multe centre de putere. Cu atât mai mult în condiţiile în care preşedintele principalului partid de guvernare nu este şi şeful guvernului.

Se simte deja că la Palatul Victoria este un centru de putere concurenţial. În orice partid primul ministru tinde să devină prima vioară. Toate vin de la guvern, banii de investiţii, ajutoarele de stat. Primarii, consiliile judeţene sunt foarte legate de guvern, de primul ministru.

Abonează-te acum Online!