19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Criză de autoritate în PSD

Scris de Dumitru Păcuraru, 11 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Liviu Dragnea ameninţă că dacă nu mai este ascultat în PSD pleacă la pescuit. Este o premieră în acest partid renumit pentru disciplina de fier şi respectul pentru superiori, deseori confundate cu obedienţa.

Când au apărut probleme de insubordonare, când cuvântul şefului nu a fost ascultat, la cel mai mic semn de lipsă de respect faţă de partid, măsurile au fost dure. În PSD cuvântul Partid este rostit cu un respect aproape fanatic. PSD este PARTIDUL, întotdeauna cu majuscule.

Toţi preşedinţii au avut o autoritate dincolo de litera statutului. Ion Iliescu era respectat pentru personalitatea lui. Adrian Năstase era autoritar prin natura lui. Mircea Geoană a promis că va democratiza partidul, dar a sfârşit prin a continua direcţiile fixate de predecesorii lui. Victor Ponta nu a fost un preşedinte slab. Liviu Dragnea vine după ei şi începe să se plângă că nu este ascultat.

Să fie el cel mai puţin autoritar lider al PSD din toate timpurile? Unii se plâng că este dictator, că vrea să controleze totul, de la parlament la guvern. Realitatea pare să fie alta.

Liderul consideră că sunt persoane, de la miniştri la parlamentari, care acţionează ca “persoane fizice”. Există un program de guvernare care trebuie respectat. Acest program este “adevăratul şef” în PSD.

Întrebarea este dacă respectivul program poate fi pus în practică pas cu pas? Dincolo de orice program există oameni şi există interese. Poate că Liviu Dragnea are interese care nu întotdeauna coincid cu interesele oamenilor din partid. Oamenii greşesc, dar au şi opinii personale. De exemplu senatorul Şerban Nicolae, şeful comisiei juridice şi liderul grupului de parlamentari PSD a iniţiat nişte modificări la codul penal care au produs stupoare chiar şi în rândul PSD.

Liviu Dragnea l-a criticat dur, avertizându-l că a ieşit din programul partidului. Oamenii au ieşit în stradă. Orice modificare a codului penal este imediat sancţionată de opoziţie.

Aceste modificări după ordonanţa 13 au deveni o vulnerabilitate pentru PSD. Liviu Dragnea personal suflă deja şi în iaurt. Şerban Nicolae şi-a pierdut şi funcţia de şef al comisiei juridice şi nu mai este nici şeful grupului parlamentar.

Sunt necesare o serie de modificări legislative, deciziile Curţii Supreme trebuie puse în practică, însă parlamentul nu are niciun spor.

Poate că şi parlamentarii PSD i-au prins slăbiciunile liderului şi fac  lucruri care pot fi considerate acte de sabotaj. Tot ce se face în materie de legislaţie juridică este interpretat ca o încercare a lui Liviu Dragnea de a scăpa de dosare, de condamnare.

Tot ca un avertisment, de reinstaurare a disciplinei, deputatul Bacalbaşa pentru gestul indecent cu degetul, a fost suspendat şase luni din partid. PSD a coborât milităria din pod.

Pe de altă parte, în guvernele de coaliţie se formează mai multe centre de putere. Cu atât mai mult în condiţiile în care preşedintele principalului partid de guvernare nu este şi şeful guvernului.

Se simte deja că la Palatul Victoria este un centru de putere concurenţial. În orice partid primul ministru tinde să devină prima vioară. Toate vin de la guvern, banii de investiţii, ajutoarele de stat. Primarii, consiliile judeţene sunt foarte legate de guvern, de primul ministru.

Abonează-te acum Online!