Cristian Dan a fost alături de Teatrul de Nord vreme de cinci decenii | Informaţia Zilei

Cristian Dan a fost alături de Teatrul de Nord vreme de cinci decenii

Scris de Vasile Andreica, 10 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
În ”Almost, Maine”

În ”Almost, Maine”

O generaţie care a construit secţia română a Teatrului de Nord se mută, încet-încet, în ceea ce noi am numit acum câtva timp “secţia cerească”, reunire simbolică a celor care au încântat timp de decenii spectatorii celor două săli din strada Horea. Acum s-a mutat acolo şi unul din membrii fondatori ai secţiei române: Cristian Dan.

I se spunea “Kicsi” sau “Moakeş”, fiind uşor de recunoscut pe scenă datorită staturii sale deloc impozante. De multe ori a fost un condiment important în spectacolele în care a jucat, ca un bob de piper care dă gust mâncării. S-a făcut remarcat şi iubit şi prin talentul său muzical, mai ales în anii tinereţii.

Vestea că Cristi nu mai e printre cei vii a căzut fulgerător, într-o seară în care era aşteptat în scenă, să dea viaţă unui om pe care dragostea îl găseşte mult, mult prea târziu, în “Almost, Maine”, ultimul său rol, unul memorabil. Se ştia că are probleme de sănătate, dar nu se aştepta nimeni să plece brusc, cu discreţia cu care a şi trăit.

Muc cel mic şi menestrel

Muc cel mic

Muc cel mic

Cristian Dan s-a născut în 26 septembrie 1954 la Râmnicu Vâlcea. La 15 ani a jucat în primul său spectacol de teatru profesionist, “Haiducii” de Victor Eftimiu în regia lui Mihai Raicu, spectacol care a deschis prima stagiune a Secţiei Române a Teatrului de Nord (în data de 24 ianuarie 1968). Primul concert ca şi chitarist s-a întâmplat în mai 1970, în clubul ”Poteci” de la actualul Colegiu “Doamna Stanca”, împreună cu formaţia ”Poteci”.

A cântat în mai multe trupe sătmărene: Meridiane, Meridiane 23 şi Nord Ton, chitară solo şi voce. A primit premii la Festivalul muzicii tinere de la Miercurea Ciuc, la Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti, la Festivalul Steaua Sătmarului. A avut apariţii radio-tv, iar în anii 1980 a fost prezent în topurile Radio Cluj şi Iaşi, cu compoziţii proprii.

Cetăţeanul turmentat

Cetăţeanul turmentat

Apatiţie firavă, delicată, dar de o complexitate extraordinară şi o sensibilitate uriaşă, Cristian Dan a fost parte din viaţa Teatrului de Nord aproape 50 de ani. A jucat 67 de roluri în zeci de spectacole, interpretând personaje din poveşti, personaje în comedii spumoase şi drame, lăsând în fiecare rol amprenta sa personală.

Un rol care i-a venit ca o mănuşă şi pe care l-a jucat în două montări diferite a fost Muc cel mic din povestea lui Wilhelm Hauff. Asta pentru că era genul de om care avea darul destul de rar al autoironiei, dar şi un talent deosebit de a schimba registrele actoriceşti, trecând cu mare uşurinţă de la comedia cea mai bufonardă la momente de reală profunzime, cum a fost dialogul cu Omul de zăpadă din ultimul său spectacol pentru copii, “Fabula se referă şi la tine”. Despre harul său muzical nu mai e nevoie să adăugăm prea multe, cei care l-au auzit cântând pot depune oricând mărturie. Nu e de mirare că a fost cândva distribuit într-un rol de menestrel, într-o piesă a lui Garcia Lorca.

Câteva roluri de ţinut minte

Ultimul rol pentru copii

Ultimul rol pentru copii

Zecile de roluri pe care Kicsi le-a jucat ar umple cu uşurinţă singure această pagină. Ni-l amintim electrizând sala la revenirea sa în scenă după o absenţă de 7 ani, în rolul Cetăţeanului turmentat din ediţia bilingvă a “Scrisorii pierdute”, în 2015, după ce în mileniul trecut îl jucase pe Farfuridi. Sau mirobolanta întruchipare a lui Don Tomao Nicomaco în “Îndrăgostiţii din Ancona”, atât în prima ediţie, cât şi în cea mai recentă. Sau “Croitorii cei mari din Valahia”, tot în două montări diferite. Bârzoi din “Chiriţa se întoarce”. Minunatul Doko din “Orchestra Titanic”, în regia Adinei Lazăr, poate ultimul său rol de mare anvergură, pe care trebuia să-l joace din nou peste câteva zile. Dacă ar exista un regret privind cariera sa actoricească, ar fi acela că nu a primit mai multe roluri de dramă. În rarele ocazii în care le-a primit, a fost impresionant.

Nu trebuie uitat nici modul în care şi-a implicat talentul muzical în proiecte teatrale, cum a fost o producţie-eveniment căzută, din păcate, în uitare: opera rock “Haron”. De altfel, în ultimii ani Cristian Dan a făcut parte, tocmai ca muzician, din trupa de improvizatori ImproŞtim, imprimând, la propriu uneori, ritmul spectacolelor.

Teatrul de Nord pierde un actor unic. Amintirile rămân.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517