Creşterea sancţiunilor este cea mai importantă modificare a Legii privind regimul deşeurilor

Scris de Cristina Bursuc, 23 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice, este poate cea mai importantă modificare a Legii privind regimul deşeurilor, publicată recent în Monitorul Oficial, susţin consultanţii de mediu.

„Poate cea mai importantă modificare a legislaţiei de profil este cea care se referă la creşterea sancţiunilor pentru un management deficitar al deşeurilor, atât pentru persoanele juridice, cât şi pentru cele fizice. Vorbim şi despre colectarea selectivă a anumitor fracţii de deşeuri, gratuită, de la populaţie, prin introducerea în lege a unor paragrafe referitoare la obligaţiile administraţiei locale de a asigura şi răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea şi eliminarea finală a deşeurilor periculoase provenite din gospodării cât şi a deşeurilor textile (începând cu 1 ianuarie 2025) alături de celelalte fracţii colectate deja separat.

Începând din 1 ianuarie 2025, autorităţile vor fi obligate să asigure colectarea separată din deşeurile municipale şi a textilelor

Normele de transport ale deşeurilor au suferit şi ele modificări, transportatorii fiind obligaţi să înscripţioneze vehiculele cu litera D şi să urmeze rute bine stabilite atunci când introduc deşeuri pe teritoriul României”, a declarat Daniela Dobre, CEO Green Environment Support (GES).

Potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă, transmis Agerpres, legislaţia introduce o serie de noi obligaţii administraţiilor publice în privinţa colectării şi reciclării selective a deşeurilor, iar termenul de producător de deşeuri este înlocuit cu cel de generator de deşeuri.

Totodată, începând cu data de 1 ianuarie 2025, autorităţile vor fi obligate să asigure colectarea separată din deşeurile municipale şi a textilelor.

În plus, prin Legea nr. 17/2023, este interzisă nu doar abandonarea deşeurilor, ci şi aruncarea şi ascunderea lor. De asemenea, „eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise”, conform noilor modificări aduse legislaţiei la începutul acestui an.

În acelaşi timp, obligaţiile autorităţilor locale au fost completate şi redefinite, astfel încât să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar până la data de 1 ianuarie 2025 şi pentru textile din deşeurile municipale, să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să înfiinţeze centre de colectare a uleiului vegetal uzat de la populaţie

Legea aduce şi modificări în ceea ce priveşte transportul deşeurilor, amenzile şi pedeapsa cu închisoarea pentru infracţiunile din sectorul gestionării deşeurilor. Astfel, pentru producătorii şi deţinătorii de uleiuri uzate (cu excepţia persoanelor fizice), nu mai este menţionat să predea cu titlu gratuit uleiurile uzate către companii specializate, cum era până în prezent, ci vor putea fi remuneraţi.

Mai mult, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv ale Municipiului Bucureşti, vor avea obligaţia să înfiinţeze centre de colectare pentru a oferi românilor posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de uleiul vegetal uzat alături de alte tipuri de deşeuri.

Noile modificări au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 9 ianuarie, prin Legea nr. 17/2023, care aprobă OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517