10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Creşte numărul focarelor de pestă porcină africană în judeţul Satu Mare, fiind deja confirmate 23

Scris de Ioan Aniţaş, 09 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 2 – 8 august inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu  Mare au realizat 142 acţiuni de control. Verificările au vizat: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost verificate aspecte precum: condiţiile de biosecuritate, zooigienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră, continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână. În urma controalelor în trafic au fost depistate într-un mijloc de transport 8 capete suine în greutate 147 kg, cu o valoare de 2.200 lei. Suinele au fost confiscate, eutanasiate şi incinerate într-o unitate de ecarisare, autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Amenzi totale de 3.100 lei

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 5 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.100 lei, din care, 2 amenzi şi 3 avertismente. Amenda de 1.600 de lei s-a aplicat unui crescător de suine din Andrid – pentru introducere fără documente sanitar veterinare a altor animale în efectivele existente în exploataţia nonprofesională, iar a doua, de 1.500 de lei, pentru transportul de animle neidentificate şi neînregistrate, fără documente sanitre veterinare şi 3 avertismente pentru crescători particulari, din localităţile: Sărăuad, Certeze şi Ciuperceni, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Din cei 151 de mistreţi găsiţi morţi, 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1.418 (1.398 săptămâna anterioară) mistreţi împuşcaţi, 37 (36 în săptămâna anterioră) de mistreţi au fost pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.
Rămân active, focarele de Pestă Porcină Africană, din exploataţiile non profesionale din localităţile: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tăşnad – 2, Santău – 1. Dintre cei 248 de porci domestici afectaţi de boală, 19 capete au murit, iar 229 au fost ucişi în focar. A crescut numărul focarelor de la 17 la 23, fiind vorba despre localităţile Porumbeşti şi Sărăuad.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.
Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Abonează-te acum Online!
  1. Conspiratia a spus: 10 august 2019, ora 00:03

    E prea ieftina carnea de porc de casa? Trebuie sa obligam populatia sa cumpere carnea de porc de la supermarketuri la preturi umflate. Asta e singura duma cu care marim pretu la carnea de porc in ultima vreme? Bravo.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.