26.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Koczinger Tibor. Titlul emisiunii: An nou, noi provocări pentru Fundaţia Hans Lindner. (reluare) 04.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 04.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Merită să mori din dragoste? 5.30 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 10.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Creşterea păsărilor şi a animalelor mici este o îndeletnicire reconfortabilă. 10.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce se tem oamenii de căsătorie? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Koczinger Tibor. Titlul emisiunii: An nou, noi provocări pentru Fundaţia Hans Lindner. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş, invitat: Teodor Giurgiu.Titlul Emisiunii: Vinurile Cramei Teodor sunt tot mai apreciate. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Bud. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Creşte numărul focarelor de pestă porcină africană în judeţul Satu Mare, fiind deja confirmate 23

Scris de Ioan Aniţaş, 09 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 2 – 8 august inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu  Mare au realizat 142 acţiuni de control. Verificările au vizat: exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost verificate aspecte precum: condiţiile de biosecuritate, zooigienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră, continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână. În urma controalelor în trafic au fost depistate într-un mijloc de transport 8 capete suine în greutate 147 kg, cu o valoare de 2.200 lei. Suinele au fost confiscate, eutanasiate şi incinerate într-o unitate de ecarisare, autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Amenzi totale de 3.100 lei

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat, 5 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 3.100 lei, din care, 2 amenzi şi 3 avertismente. Amenda de 1.600 de lei s-a aplicat unui crescător de suine din Andrid – pentru introducere fără documente sanitar veterinare a altor animale în efectivele existente în exploataţia nonprofesională, iar a doua, de 1.500 de lei, pentru transportul de animle neidentificate şi neînregistrate, fără documente sanitre veterinare şi 3 avertismente pentru crescători particulari, din localităţile: Sărăuad, Certeze şi Ciuperceni, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Din cei 151 de mistreţi găsiţi morţi, 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1.418 (1.398 săptămâna anterioară) mistreţi împuşcaţi, 37 (36 în săptămâna anterioră) de mistreţi au fost pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.
Rămân active, focarele de Pestă Porcină Africană, din exploataţiile non profesionale din localităţile: Bercu Nou – 2, Porumbeşti – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tăşnad – 2, Santău – 1. Dintre cei 248 de porci domestici afectaţi de boală, 19 capete au murit, iar 229 au fost ucişi în focar. A crescut numărul focarelor de la 17 la 23, fiind vorba despre localităţile Porumbeşti şi Sărăuad.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale, din localităţile judeţului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.
Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Abonează-te acum Online!
  1. Conspiratia a spus: 10 august 2019, ora 00:03

    E prea ieftina carnea de porc de casa? Trebuie sa obligam populatia sa cumpere carnea de porc de la supermarketuri la preturi umflate. Asta e singura duma cu care marim pretu la carnea de porc in ultima vreme? Bravo.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.