Image 1
Image 2

Credincioşii cultelor creştine vestice şi greco-catolicii maghiari au sărbătorit Floriile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Duminica Floriilor, sau Intarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare cu dată mobilă, strict legată de Sărbătoarea Învierii, reprezentând începutul Săptămânii Patimilor lui Isus.

Astfel, duminică, 2 aprilie, au sărbătorit Floriile toate cultele creştine de rit latin, precum şi greco-catolicii maghiari, deci toţi cei care la sfârşitul săptămânii vor sărbători Paştele.

Lăcaşurile Domnului, la toate slujbele oficiate în cursul zilei au fost arhipline de credincioşi, majoritatea, în cursul săptămânii ce vine, parcurgând pas cu pas toate momentele legate de sărbătoarea Paştelui, începând de la primirea glorioasă a Mântuitorului la Ierusalim, Cina cea de Taină, trădarea, condamnarea şi apoi răstignirea Sa, până la bucuria Mântuirii noastre, adică Învierea, momentul când Fiul lui Dumnezeu a învins moartea.

Slujbă arhierească la Catedrala Romano-Catolică

Atât în bisericile romano-catolice, cât şi în cele greco-catolice maghiare, Sfânta liturghie a început cu binecuvântarea florilor, adică a mâţişoarelor, acestea fiind primele crengi care înfloresc în zona noastră, simbolizând crengile înverzite cu care locuitorii din Ierusalim l-au întâmpinat pe Isus.

Credincioşii îşi duc acasă aceste flori sfinţite, care au rolul de a feri casa de calamităţi, iar în caz de boală sau vreme rea se aprinde câte o bucăţică din aceste crenguţe, care ţin necazurile departe de casă.
La Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, slujba de la ora 11 a fost oficiată de PSSa episcopul Eugen Schönberger şi concelebrată de preoţii parohiei.

Excelenţa Sa, după intrarea în biserică la masa plină de crengi înflorite, vestitoare ale primăverii şi vieţii noi a rostit şi citatul din Evanghelie, aferent acestei zile.

PSSa episcopul a sfinţit crenguţele înflorite de pe masă, precum şi pe cele ţinute în mână de către ministranţi şi de enoriaşi.

Toţi preoţii concelebratori au slujit în veşminte de culoare purpurie, care simbolizează începutul suferinţelor lui Isus, sângele, pe care El l-a vărsat pentru mântuirea omenirii.

La această liturgie, în loc de predică s-a cântat Passio, prin care se evocă patimile lui Isus, iar la finalul cântării s-a rostit Crezul, rugăciunea prin care fiecare enoriaş ş-a mărturisit credinţa. Atât la Catedrală, cât şi la toate celălalte biserici, foarte mulţi credincioşi au participat la spovedanie şi la împărtăşanie, deoarece datinile cultelor papale recomandă cel puţin odată pe an participarea la acest sacrament. În cursul zilei, la toate bisericilie romano-catolice s-a parcurs Calea Crucii.

A început săptămâna penitenţei pentru enoriaşii reformaţi

La slujbele oficiate de Duminica Floriilor şi bisericile reformate au fost pline de credincioşi.
Pentru enoriaşii acestui cult postul îmbracă o formă diferită faţă de celălalte culte creştine.

La ei, abstinenţa fizică nu face parte din post, în cazul lor aceasta este o perioadă de pregătire spirituală, iar odată cu Duminica Floriilor la reformaţi începe săptămâna penitenţei, o perioadă destinată analizei sufleteşti pentru recunoaşterea păcatelor şi de căinţă.

Intrarea Domnului în Ierusalim a fost sărbătorită ieri şi de numeroase culte neoprotestante, însă, în zona noastră şi aceste confesiuni sărbătoresc în funcţie de limba vorbită de comunitate, adică cele vorbitoare de limbă maghiară sau germană sărbătoresc Paştele odată cu religiile de rit latin, iar comunităţile de limbă română sărbătoresc Învierea în aceeaşi zi cu creştinii de rit oriental.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with