Image 1
Image 2

Credincioșii au intrat în Postul Nașterii Domnului

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acest post ține 40 de zile, începând cu ziua de luni, 15 noiembrie și până inclusiv în Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, cu lăsatul secului în seara Sfântului Apostol Filip, duminică, 14 noiembrie.

La 15 noiembrie este prăznuit Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț și sfinții mucenici, Gurie, Samona și Aviv.

Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament. După cum aceștia au postit în vederea venirii lui Mesia, tot așa se cuvine să întâmpinăm și noi nașterea lui Hristos. Părinții Bisericii spun că perioada dedicată postului ar trebui să stea sub îndemnul celor scrise de Isaia în capitolul 58, versetul 6,7,8:”Nu știți voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flâmând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu”.

Postul Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind denumit și un post al bucuriei. Pe lângă abținerea de la mâncărurile “de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

În Postul Crăciunului avem dezlegare la pește, sâmbătă și duminică. Tot aici trebuie amintit faptul că de la începutul postului și până la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia), pe 21 noiembrie, dar și în ultima săptămână, 20 – 25 decembire, sunt perioade cu postire mai aspră. De asemenea, în zilele de sâmbătă și duminică ale acestor 2 săptămâni din Post nu este dezlegare la pește, ci doar la untdelemn și vin. La sărbătorile importante din timpul postului se face dezlegare.

Nu în ultimul rând, Ajunul Crăciunului este o zi de post mai aspru. Există obiceiul de a nu se mânca până seara, iar atunci, numai grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi, turte de făină. Acest exemplu a fost luat după felul de postire a proorocului Daniil care a prevestit Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

În acest an vom sărbători Crăciunul, sâmbătă, iar duminică, în a doua zi a Nașterii Domnului, pe 26 decembrie, vom prăznui Soborul Maicii Domnului. Luni, 27 decembrie, Biserica îl pomenește pe sfântul apostol, întâiul mucenic și arhidiacon Ștefan.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sighetu Marmației

Sfânta Liturghie de hram la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Miercuri, 8 noiembrie 2023, de sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sighetu Marmației, Protopopiatul Sighet, cu ocazia hramului locaşului de închinare, paroh Pr. Dan Ioan Sidău.