Image 1
Image 2

Credeţi că mai este nevoie de încă o biserică în Satu Mare?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biserica-desen    Lângă fosta cazarmă, la baza Podului Golescu din municipiul Satu Mare se va mai construi o biserică. Fundaţia a fost realizată în urmă cu mai mulţi ani, dar din lipsă de fonduri, proiectul nu a mai prins viaţă.
    Iată însă că la Primăria Satu Mare s-a pus în discuţie construirea unei biserici mai mici, de lemn, pe aceeaşi fundaţie.


Luni, 31 august, în Sala de Şedinţe a Consiliului Local din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare a avut loc o şedinţă de dezbatere publică pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), edificare biserică ortodoxă în zona cap Pod Golescu.

Dacă se va construi, biserica va fi amplasată lângă fosta cazarmă militară, chiar la capul podului. Iniţiatorul şi totodată beneficiarul proiectului este Parohia Ortodoxă  Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril şi Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.
La şedinţa de luni, au participat reprezentanţii Primăriei, ai constructorului şi ai beneficiarului, publicul nefiind prezent. Din partea beneficiarului au fost prezenţi preoţii Florin Orăşteanu şi Sandu Dinu Sabou, iar din partea constructorului arhitectul Ciprian Belean.
Până în momentul actual nu au fost depuse contestaţii, data limită pentru trimiterea observaţiilor fiind 31 august.

Planul va trebui aprobat de Consiliul Local

Documentaţia de urbanism a fost depusă, iar după etapa dezbaterii publice, Planul Urbanistic de Dezvoltare (PUD) urmează să fie avizat de către Comisia Tehnică, iar dacă se va primi aviz favorabil planul va fi propus spre aprobarea Consiliului Local, abia după aceea putând fi emisă autorizaţia de construcţie.
Arhitectul Ciprian Belean a făcut o scurtă prezentare a proiectului. El a precizat că acesta este al doilea demers care a fost demarat pentru construirea unei biserici pe acel amplasament. Pentru primul proiect au fost obţinute toate autorizaţiile necesare, construcţia fiind începută, dar abandonată datorită lipsei de fonduri.

Acum se doreşte ridicarea unei biserici mai mici ca dimensiuni, cu o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi în care este inclusă şi curtea. Suprafaţa utilă a bisericii va fi de maximum 350 metri pătraţi, va avea un demisol pentru o bibliotecă.

Biserica va fi construită pe fundaţia existentă de piatră, rămasă de la primul proiect, restul edificiului urmând a fi construit din lemn, cu accente tradiţionale. După cum se poate vedea într-o imagine amplasată în zonă, edificiul va semăna cu o biserică de lemn maramureşeană.
Terenul pe care va fi construită biserica aparţine municipiului Satu Mare, parohia având drept de construire pe el. Arhitectul a precizat că edificiul ar putea fi finalizat în cel mult doi ani, însă la calcularea termenului trebuie luaţi în considerare mai mulţi factori.
Enoriaşii acestei parohii provin de la fosta biserică ortodoxă “Sfinţii Arhangheli”, păstoriţi de preoţii Lostun. O bună perioadă de timp, credincioşii au participat la slujbele ţinute în curtea Centrului de Creaţie de pe strada 1 Decembrie 1918. După ce clădirea a fost retrocedată, parohia s-a mutat lângă fosta cazarmă, în faţa sediului Poliţiei de Frontieră. Anul trecut, aici a fost ridicată o construcţie din plăci de lemn şi o clopotniţă. Slujbele se ţin sub acoperiş în fiecare duminică şi de sărbători.

 

[cardoza_wp_poll id=150]

3 comentarii

Lasă un răspuns