Image 1
Image 2

Credeţi că au fost fraudate alegerile prezidenţiale din 2009?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga şi Marcel Opriş, a menţionat preşedintele acesteia, Mihai Fifor.
„Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a spus Mihai Fifor, după prima şedinţă a comisiei.

El a arătat că, pentru a contura un cadru al documentelor care au fost emise atunci, s-a decis şi invitarea la lucrările comisiei a preşedintelui AEP din acel moment, Ana-Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP.

„Marţi, lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00. Am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a adăugat Fifor, citat de Mediafax.

 
El a spus că miercuri comisia va lucra de la 9.00 la 14.00 şi va fi invitat ministrul de Interne de la vremea respectivă, Vasile Blaga, însoţit de cei doi secretari de stat – chestorul Marian Tutilescu, pe ordine publică, şi Mihai Capră, pe partea de prefecturi, implicat în organizarea campaniei electorale.

„Şi, totodată, vom solicita prezenţa la comisie a STS, prin domnul general Marcel Opriş”, a mai spus Fifor.

La alegerile prezidenţiale din 2009, în 26 noiembrie, Biroul Electoral Central (BEC) a dat publicităţii rezultatele finale ale scrutinului prezidenţial din 22 noiembrie 2009. Astfel, preşedintele Traian Băsescu, candidat pentru un nou mandat de şef al statului, susţinut de PD-L, a obţinut în primul tur al alegerilor prezidenţiale 32,44% din voturi (3.153.640 voturi), Mircea Geoană, candidat al Alianţei PSD+PC, 31,15% (3.027.838 voturi), iar liderul PNL, Crin Antonescu, 20,02%.

În 6 decembrie, extit-poll-urile de la ora 21 l-au dat câştigător pe Mircea Geoană, iar dimineaţă, în urma numărării voturilor din Diaspora, a fost dat câştigător Traian Băsescu.

Conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central la 9 decembrie 2009, Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale, obţinând 5.275.808 voturi, adică 50,33%, iar contracandidatul său, Mircea Geoană, a fost votat de 5.205.760 de alegători, adică 49,66%. Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost de 10.620.116. Dintre aceştia au votat în secţii speciale 986.887 de persoane, iar urna mobilă a fost folosită în 47.189 de cazuri. Numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 10.481.568, nule fiind declarate 138.476.

Traian Băsescu a obţinut la cel de-al doilea tur de scrutin 78,39% din voturile alegătorilor români din străinătate, iar candidatul PSD+PC, Mircea Geoană — 21,01%. Potrivit procesului verbal al Biroului Electoral pentru Străinătate, pentru Traian Băsescu au votat 115.831 de alegători, iar pentru Mircea Geoană , 31.045 din cei 147.754 de participanţi la vot.

Procesul-verbal final care atestă câştigătorul alegerilor prezidenţiale a fost semnat de toţi membrii BEC, cu excepţia reprezentantului PNL, Mihai Bălăşescu, al PSD, Şerban Nicolae, şi al PRM, Dan Zamfirescu. Pe procesul-verbal cei trei şi-au argumentat refuzul de a semna. Astfel, Şerban Nicolae susţine că numărul mare de fraude — vot multiplu, persoane inexistente, mită electorală — dovedite infirmă cifrele anunţate de BEC. Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC, a precizat că procesul-verbal este valabil chiar dacă cei trei membri ai BEC au refuzat să-l semneze.

Ca urmare vă punem următoarea întrebare:

[cardoza_wp_poll id=284]

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with