Credeţi că ANAF va putea face ordine printre evazioniştii fiscali?

Masina de numarat bani

Masina de numarat bani

Direcţia Antifraudă se anunţă ca o nouă putere în stat. Inspectorii ANAF au băgat spaima în primul rând, în micii comercianţi. În Piaţa Mare din municipiul Satu Mare, inspectorii ANAF au descins de mai multe ori, închizând câteva magazine. Ei şi-au parcat maşinile pe străzile din jurul pieţei, nu în faţa magazinelor controlate.


Reprezentanţii Direcţiei Antifraudă au mers, de 1 Mai şi în Vama Veche, unde au fost întâmpinaţi cu ostilitate de către o parte dintre turişti. Astfel, aceştia au huiduit în momentul în care au văzut maşinile ANAF, scandând „Vine controlul să-şi ia obolul”. La un moment dat, un turist a aruncat cu o piatră către una dintre maşinile ANAF, spărgându-i parbrizul.
Echipele de control au verificat timp de câteva ore terasele şi restaurantele din Vama Veche, după care controlul s-a mutat în Mamaia.
Zeci de autoturisme ale ANAF au mers cu girofarurile pornite prin staţiune, oprindu-se la diverse localuri pentru ca inspectorii să vadă dacă există nereguli. De asemenea, au fost controlate şi cluburile din staţiune, inspectorii antifraudă dorind să verifice evidenţa contabilă, iar această acţiune a continuat până spre dimineaţă.

Agenţii economici susţin că verificările echipelor ANAF pe litoral vor continua.
Hotelierii ceruseră autorităţilor ca aceste controale ale Direcţiei Antifraudă să nu aibă loc în minivacanţa de 1 Mai, ci după această perioadă.

Şi totuşi, va reuşi ANAF să facă ordine în economie?

 

[cardoza_wp_poll id=108]

Abonează-te acum Online!
 1. kati a spus: 15 mai 2015, ora 20:32

  Vorba din batrani „de la cap se-mpute pestele”

 2. kati a spus: 15 mai 2015, ora 20:29

  Vorba din batrini „de la cap se impute pestele”!

 3. ile a spus: 15 mai 2015, ora 11:31

  pacat ,ca in tara aceasta nimeni nu se revolta ,orice lege aberanta poate trece,isi face efectele si abia dupa, domnii parlamentari incep sa o modifice si de fiecare data se inchid firmele mici fiind cei mai afectati, este de inteles intrucat aproape toti parlamentarii nostri nu au habar cum se conduce cel putin un mic butic de colt de strada ,dar tot ei fac si propunerile cele mai aberante ,evaziunea adevarata se fac la contractele cu statul ,unde au aces tot ei si interpusi lor.

 4. ioan a spus: 07 mai 2015, ora 16:38

  Pacientule. Sunt de acord cu tine pana intr-un loc.Incurajari societati mici( cum ?) Relaxare fiscala ? da,dar despre evaziune dece nu zici nimic ?Tie-ti lipseste din vocabular acel cuvant atat de blamat EVAZIUNE.A incuraja ( sprijini) o firma nu inseamna a tolera evaziunea.
  Dar indiferent cati bani vor intra in bugetul statului guvernanti vor avea grija de ei( de pensiile lor)iar pe cei care i-au votat ii ignora cu desavarsire. Nu mai au nevoie de ei ,pana la alegerile urmatoare.Gandul lor este cum sa-si umple buzunarele mult pre mari pentru o tara de amarati.

 5. boby a spus: 07 mai 2015, ora 11:16

  Noi oamenii suntem de vină ptr că lăsăm să facă politicienii ce vor cu noi!!! Şi ei râd bine cu buzunare umflate!!!

 6. Eugen Va supune atentiei : !. a spus: 07 mai 2015, ora 10:54

  Statul îşi este dator vândut: Topul companiilor cu cele mai mari restanţe la cele patru bugete publice
  de Alexandra PELE Publicat la: 02.04.2015 10:50 Ultima actualizare: 02.04.2015 12:39

  Cel mai mare datornic la stat este tot statul, reiese dintr-o analiză Gândul. Mai exact, în topul celor mai mari zece contribuabili cu restanţe la bugetele publice (de stat, de pensii, de şomaj şi de sănătate) se aflau, la finele lui 2014, patru companii de stat. În total, acestea înregistrau restanţe în valoare de 1,2 miliarde de euro, echivalentul a peste 80% din datoria celor mai mari zece datornici.

  Dintre cele zece companii aflate în topul celor mai mari datornici la cele patru bugete publice, patru sunt deţinute de stat, reiese dintr-o analiză gândul pe baza celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

  Companiile de stat, respectiv regiile deţinute de administraţia publică centrală sau locală, din top 10 datorează aproape 1,2 miliarde de euro la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat (bugetul pensiilor publice), bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul asigurărilor de sănătate. Această sumă reprezintă 84,1% din totalul datoriilor acumulate de cei mai mari zece contribuabili, la finele anului trecut.

  Pe primul loc în clasamentul marilor datornici se află Compania Naţională a Huilei (CNH) care a acumulat datorii mai mari de un miliard de euro, peste jumătate dintre acestea fiind la bugetul de pensii, respectiv 578,3 de milioane de euro. Dacă CNH ar plăti aceste restanţe, statul ar putea plăti, timp de o lună, pensiile a 2,9 milioane de persoane, adică pensiile a mai bine de jumătate dintre pensionari, reiese din datele Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

  Datorii semnificative s-au acumulat şi la Complexul Energetic Hunedoara (CE Hunedoara). În total, compania datora, la finele anului trecut, peste 62 de milioane de euro către cele patru bugete ale statului.

  Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) are datorii de 57,6 milioane de euro. A patra companie de stat din top 10 cei mai mari datornici la buget este Telecomunicaţii CFR, cu datorii de 22,2 milioane de euro.

  Marii contribuabili datorează statului 1,7 miliarde de euro

  În total, marii contribuabili datorează bugetului de stat 794,5 milioane de euro, 70% din aceşti bani reprezentând restanţele companiilor din top zece.

  La bugetul asigurărilor sociale de stat, datoriile totale ale marilor contribuabili se ridică la 728,7 milioane de euro, companiile din top 10 ”adjudecând” 88,3% din această sumă.

  În ceea ce priveşte datoria faţă de bugetul asigurărilor pentru şomaj, circa 96,5% din aceasta aparţine companiilor din top zece. În total, marii contribuabili datorează 65,3 milioane de euro către acest buget.

  În fine, la bugetul asigurărilor de sănătate, datoria totală a marilor contibuabili este de 174,7 milioane de lei, 83% aparţinând companiilor din top zece cei mai mari datornici.

  Astfel, companiile încadrate de către ANAF în categoria ”mari contribuabili” datorează 1,763 miliarde de euro către cele patru bugete publice, bani suficienţi pentru a acoperi reducerea cotei TVA cu un punct procentual timp de un an.

  Contribuabilii mici şi mijlocii aveau, la sfârşitul lui 2014 obligaţii restante în valoare de 1,783 miliarde de euro, dintre care 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat, 353,5 milioane de euro la cel al pensiilor publice, 15,6 milioane de euro la bugetul asigurărilor de şomaj şi 114,4 milioane de euro la cel al asigurărilor sociale.

  Cum recuperează Guvernul obligaţiile restante

  O metodă prin care Guvernul ”lichidează” aceste datorii este ştergerea lor ”din pix”, metodă folosită de mai multe ori în trecut. Din calculele gândul reiese că până în 2012, cele trei companii feroviare de stat, respectiv CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA, au fost iertate de datorii în valoare de 1,3 miliarde de euro.

  Mai mult, în vara lui 2013, CFR Marfă a preluat o datorie de 124,7 milioane de lei pe care CFR SA o avea faţă de ANAF. Aceasta a fost ştearsă, fiind astfel stinsă o parte din datoria pe care CFR Marfă o avea faţă de de CFR SA. Măsura a fost luată în vederea creşterii atractivităţii la privatizare a CFR Marfă, privatizare care a eşuat ulterior.

  Fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a precizat la audierile din Parlament de la finele anului trecut că executivul va inventaria, până în vara acestui an, cele 248 de companii de stat, urmând ca în iunie să prezinte o listă de propuneri care ar viza fie ştergerea datoriilor acestor companii, fie privatizarea, fie lichidarea lor.

  „În primul rând trebuie să vedem cu fiecare minister în parte – care sunt până la urmă acţionarii acestor companii – care este propunerea lor. Trebuie să ieşim din această stare de incertitudine. Contez foarte mult pe un management profesionist şi cred că acest management trebuie făcut nu numai cu ajutorul ministerului de resport, ci şi cu ajutorul Ministerului Finanţelor”, a explicat Vâlcov.

 7. Eugen a spus: 07 mai 2015, ora 10:20

  ANAF ar trebui sa controleze si sa verifice in primul rand societatile de stat care au acumulat datorii enorme la bugetul de stat datorii care de regula sunt stinse printr-o semnatura ministeriala stergandu-le periodic aceste datorii si implicit impovararea populatiei cu noi taxe si impozite pt. a putea sustine proasta functionare si gospodarire ale acestora. Trei sferturi din datorii la bugetul de stat o au societatile de stat. ANAF -ul cauta acolo unde se mai gasesc ceva bani (societati private potente) si nu la cele impotente de stat. Asta este Rromania !.

 8. gigi a spus: 07 mai 2015, ora 06:43

  Si valutistii din piata mare?.Ei elibereaza probabil factura fiscala la „restaurantul” Calimero.In timp ce micii comercianti din piata sunt luati la intrebari de catre ANAF,ei,valutistii ,se plimba prin piata nestingheriti si isi parcheaza masinile de lux fara sa plateasca parcarea.Oare ce au de spus cei de la ANAF si d-l doftor Coi ca?.

 9. Pacient a spus: 07 mai 2015, ora 06:42

  Guvernul se lauda cu amenzile uriase incasate de pe urma controalelor si inchiderea unor unitati cu nereguli. Nu stiu de unde vor mai colecta bani pentru salariile bugetarilor sau pentru pensii cand se vor inchide singure mii de firme din cauza poverii unei fiscalitati exagerate (micile oricum trageau sa moara ). Guvernul trebuia sa faca mai intai o relaxare fiscala sa incurajeze ininitiativa privata iar pe cei ce nu-si platesc la zi darile sa- i calareasca Anaf- ul dar la fel si societatile de stat care datoreaza la stat. Un mare analist financiar a spus ca economia romaneasca este sustinuta de intreprinderile mici si mijlocii si nu inteleg de ce sunt sugrumate si nu sustinute mai intai . Din pacate in Romania totul este pe dos

 10. radu a spus: 06 mai 2015, ora 08:22

  ANAF ar face bine sa transmita la Casele de Sanatate incasarile care le fac de la PFA-uri pentru sanatate, sa nu mai plimbe lumea cu chitante la inregistrat.

 11. ALTII a spus: 05 mai 2015, ora 19:06

  Cei care cumpara lebenita 100 buc de la supermarket si le vand pe sate nu trebuie sa dea bon fiscal,nici impozit pe venit si umbla cu mercedes si opel,nimeni nu-i intreaba de unde au venituri ,la fel cu capsunile si multe alte produse de contrabanda ……

 12. alterat a spus: 05 mai 2015, ora 18:51

  DAR PAINEA MUCEGAITA SI MANCAREA STRICATA LA RESTAURANTE NU CONTROLEAZA NIMENI?
  ASTORIA -SM,VARZARIE -CLUJ,UNIVERS-T CLUJ…..

 13. vasile a spus: 05 mai 2015, ora 18:46

  Ar putea face dacă ar vrea!

 14. cititorul a spus: 05 mai 2015, ora 18:01

  ANAF,Sat Mare,este un model,am urmarit cu mare interes opera profesionala a excelentei sale d-lui.ARDELEAN MIRCIULICA,si a complicelui s-au, daca n- arfi intervenit DNA.ORADEA,nu SATU MARE ne punea la sapa de lemn,toata lumea tace si fura,la KAUFFLAND,s-a majorat preturile in ultimele zile cu 100%,detin bon fiscal martor.

 15. SENEK6600 a spus: 05 mai 2015, ora 10:00

  Printre micii evazionisti,DA
  Dar printre marii evazionisti NU.
  Toata lumea stie cauzele.
  Mai ramine o categorie ;cei care fac totul la negru si nu figureaza in nici o
  evidenta a vre unui organ de control.Acolo iara nu se v a intimpla nimic ,
  pentru ca acolo trebuie sa depui ceva efort sa il gaseti.

 16. observator a spus: 04 mai 2015, ora 12:36

  cel mai mare evazionist din Romania este STATUL,societatile de stat nu platesc taxe si impozite,au datorii de miliarde de lei,de aceea platim noi taxe mari;pana cand vor exista societati de stat se va fura pe rupte din ele cu contracte aberante si evaziunea va fi in floare, asa ca ce sa faca ANAF cu societatile de stat,sursa bogatiei politicienilor si a camarilei politice?

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Telefoane utile

  • Apel unic de urgenţă112
  • Ambulanţa0261-741111
  • Pompieri0261-711212
  • Agenţia CFR0261-711002
  • Distrigaz0261-710928
  • Informaţii CFR0261-768704
  • Deranjamente Electrica0261-929
  • Poliţia0261-807777
  • Informaţia Zilei0261-767300
  • Apaserv (apel gratuit, non stop)0800-827-776
  • Urgenţe E.ON Gaz (tel verde)0800-800-928
  • Jandarmeria0261-769-760
  • Poliţia Locală0261-727020
  • CMJ0261-717123, 716513
  • Intervenţii microcentrale0742.708.708
  • Depanare ACR0744792297
  • Depanare auto NON-STOP0733-507026, 0744-507026
  • Spitalul Judeţean I0261-727050
  • Spitalul Judeţean II0261-715696
  • Stomatologie, Urgente0771.049.416
  • Refugiu de noapte0261-750135
  • Agenţia TAROM0261-712795
  • Autogara0261-768439
  • R.A. Transurban0261-721971
  • Prefectura0261-716309
  • Primăria Satu Mare0261-807569, 807553
  • SC RDS SA0361-400.401
  • Pompe funebre0261-716590
  • Agenţie de turism0261-737915
  • Protecţia Consumatorilor (tel verde)0800-080-999
  • Locaterm (non-stop)0261-733693
  • Birou teritorial anticorupţie0261.759.780
  • Anticorupţie MAI0261-710.690
 • Curs Valutar

 • Arhivă articole Informaţia Zilei

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517