Credeai că poker-ul nu te poate ajuta în antreprenoriat?


Atunci când vrei să începi o afacere există foarte multe lucruri pe care le poţi învăţa şi sfaturi pe care să le aplici de la cei cu experienţă. Deşi în unele cazuri este posibil să înveţi din greşelile altora, majoritatea oamenilor ajung să înveţe pe propria lor piele. Indiferent că vorbim aici despre cum să întâmpini şi să le vorbeşti clienţilor, cum să administrezi bugetul şi să investeşti banii sau cum să manageriezi echipa pe care o ai, aceste lucruri pot să facă o afacere dificil de condus. Cazinourile te pot învăţa unele lucruri despre antreprenoriat, cum sunt jocuri ruletă sau poker. Când vine vorba despre începerea şi conducerea cu succes a unei afaceri, poker-ul este unul dintre jocurile care te pot ajuta să faci acest lucru. Să vedem care sunt câteva aspecte din acest joc ce te pot ajuta atunci când vrei să conduci o afacere.

Calculează riscul

Calcularea riscului este un lucru pe care cu toţii îl facem în fiecare zi cu privire la deciziile pe care trebuie să le luăm. În momentul când ai o afacere vei face acest lucru cu fiecare oportunitate ce îţi va ieşi în cale. Spre exemplu, mereu te vei gândi dacă se merită să angajezi mai multe persoane, dacă vei putea să te ridici la nivelul pretenţiilor unui client sau dacă vei putea să faci un stoc suficient de alimente sau obiecte necesare în cazul în care preţurile vor exploda cum se întâmplă chiar în prezent. Atunci când urmează să iei o decizie importantă cu privire la afacerea ta trebuie să stabileşti care sunt părţile bune şi părţile rele cu privire la acea decizie. Aceste decizii le poţi asocia cu deciziile pe care trebuie să le iei la poker atunci când vrei să păstrezi cărţile respective sau să le laşi jos.

Ţine evidenţa fluxului de bani

Probabil cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci şi la poker, dar şi când vine vorba despre o afacere este aceea de a ţine cont de câţi bani cheltui. Poker-ul te poate învăţa foarte multe despre valoarea pe care o au banii. Valoarea banilor nu se referă la suma de bani pe care să o pierzi sau să o câştigi, ci cum te vei descurca atunci când urmează o situaţie ce s-ar putea să îţi pună în pericol din punct de vedere financiar compania. Acest lucru poate lua diferite forme când vorbim de o afacere, cum ar fi creşterea chiriei din locul în care îţi este situat sediul, pierderea unui sponsor sau a unei persoane care contribuie cu bani la companie sau creşterea necesară producerii unor produse sau prestării unor servicii.

Bineînţeles, niciodată nu poţi să fii 100% pregătit pentru o situaţie neprevăzută, însă ideea este aceea de a reuşi să te recuperezi cât mai rapid posibil dintr-o astfel de situaţie. Jucătorii de poker trebuie să fie persoanele de decizie atunci când vine vorba de cum îşi vor administra fondurile, precum şi atunci când vor lua decizii importante cu privire la cărţile pe care le au şi la mişcările pe care urmează să le facă. Cheltuielile esenţiale nu vor putea fi evitate, însă este important să ai o evidenţă foarte bună a modului în care cheltui banii şi să fi capabil să îi redirectionezi la nevoie acolo unde este absolut necesar.

Planifică şi ai răbdare

Există nenumărate ocazii care nu apar de cele mai multe ori la televizor sau în videoclipuri, în care jucătorii de poker sunt nevoiţi să arunce cărţile. La turneele oficiale cum este şi WSOP poţi să observi cum jucătorii fac acest lucru timp de câteva ore bune, până în punctul în care deja devine plictisitor să vezi acelaşi lucru în mod repetat. Atunci când unii dintre aceşti jucători se plictisesc încep să joace mâini slabe. Acesta poate să fie un punct de cotitură pentru ei în care pot să parieze mai mult decât este nevoie şi să piardă până la urmă toţi banii. Totuşi, unii jucători cred că pot să prezică ceea ce vor face ceilalţi jucători şi că nu vor fi prinşi că au blufat.

Atunci când vine vorba de o afacere nu poţi să rişti în acest mod. Când urmează să derulezi o anumită campanie sau să investeşti bani într-un anumit loc trebuie să planifici foarte bine dinainte şi să ai răbdare până să vezi rezultatele. De asemenea, nu trebuie nici să aştepţi prea mult timp sau prea multe oportunităţi în timp ce acestea vor trece pe lângă tine.

Controlează-ţi emoţiile

La jocul de poker emoţiile şi expresia feţei unui jucător au un rol foarte important. Acestea pot să dicteze dacă jucătorul respectiv va avea succes sau nu. La poker jucătorii trebuie să îşi ascundă cât mai bine emoţiile pentru ca ceilalţi să nu se prindă de ceea ce au ei de gând de fapt. Din acest motiv o să observi că mulţi dintre jucători poartă măşti, ochelari de soare sau chiar hanorace pentru a putea să îşi ascundă cât mai bine emoţiile şi expresiile. Deşi nu va fi nevoie să te duci îmbrăcat astfel la vreo întâlnire cu un client, ideea este aceea de a îţi ţine emoţiile sub control, în special atunci când vorbeşti cu un potenţial client important. S-ar putea ca uneori să te superi sau să te enervezi, însă prin faptul că îţi vei păstra calmul vei putea face faţă cu succes mai uşor situaţiei respective. În momentul când îţi pierzi cumpătul îţi vei pierde şi o parte din respectul angajaţilor tăi, dar e posibil şi să ratezi o oportunitate foarte importantă.

Concluzie

Poate că până acum nu te-ai gândit că jocul de poker te poate ajuta să devii un antreprenor de succes, însă dacă vei analiza cu atenţie ceea ce trebuie să facă un jucător de poker îţi vei da seama că poţi aplica aceste principii şi la o afacere. Nu este de mirare faptul că mulţi dintre jucătorii profesionişti de poker după ce şi-au încheiat cariera în acest domeniu au devenit patronii unor firme de renume.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517