09.04.2020a 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 03.30 Concurs d epescuit la Turulung 04.40 Festival de teatru 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Creşterea oilor şi urgenţele sezonului 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 09.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 10.50 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Fotbalul este suspendat în această perioadă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ionuţ Oneţ, Ciprian Costea, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 16.20 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Unicitatea sărbătorii Floriilor. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Cota de mistreţi a judeţului pentru vânători a fost redusă cu 25%

Scris de Ioan Aniţaş, 17 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Suspiciune de pestă porcină africană în comuna Porumbeşti

Informaţiile furnizate la sfârşitul săptămânii trecute de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare marchează o reducere a ritmului de îmbolnăvire, dar şi de mortalitate a mistreţilor cu Pesta Porcină Africană – PPA.

Vestea pare îmbucurătoare, numai că această maladie fără tratament în prezent loveşte şi pe mai departe în gospodăriile populaţiei. După o perioadă de mai bine de două luni în care judeţul Satu Mare nu avea niciun focar de PPA în gospodăriile populaţiei, virusul a reapărut în Bercu Nou, iar zilele trecute a fost semnalată suspiciune de pestă în comuna Porumbeşti. Diagnosticul pus de laboratorul sătmărean urmează să fie confirmat sau infirmat de Laboratorul de Referinţă din Bucureşti. Din păcate pentru crescătorii de porci, acel diagnostic dat de laboratorul sătmărean a fost confirmat de fiecare dată de către laboratorul bucureştean. Concluzia rămâne la îndemâna dumneavoastră.

În judeţ au fost 22 de focare de PPA

Se cuvine subliniat faptul că până la 16 aprilie, atunci când s-au declarat stinse toate focarele de PPA la porcii domestici din judeţul Satu Mare, fuseseră înregistrare 22 de focare. Iată că acum li se adaugă altele.

Din păcate, scepticismul doctorului veterinar Nicolae Dumuţa, directorul Direcţie Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare se confirmă. După stingerea tuturor focarelor la porcii domestici, doctorul Dumuţa spunea că bucuria poate fi de scurtă durată. După trecerea lunilor iunie şi iulie se poate relua subiectul PPA la porcii domestici cu referire la evoluţie sau involuţie.

Iată un pasaj din comunicatul la care făceam referire la începutul acestui material – Rămâne activ, focarul de Pestă Porcină Africană, într-o exploataţie non profesională din localitatea Bercu Nou. Din cei 151 (150 anterior) de mistreţi găsiţi morţi, 116 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 1.343 (1.336 anterior) mistreţi împuşcaţi, 33 au fost confirmaţi ca pozitivi în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Creşterea vegetaţiei în pădurile din zona cea mai afectată de PPA în cazul mistreţilor face dificilă găsirea eventualelor cadavre. În vreme ce sunt raportaţi ca fiind găsiţi morţi 151 de guiţători sălbatici, din care 116 cu PPA, potrivit unor note din literatura de specialitate, ce-i drept puţine, evidenţiază faptul că din diverse motive s-ar putea ca doar 10% din mistreţii morţi să fie găsiţi. Dacă această ipoteză este valabilă şi nu sunt motive de a o infirma, se poate presupune că la nivelul judeţului nostru, de pe toate fondurile de vânătoare, să fi pierit poate în jur de 1.500 de mistreţi. Cifra nu este confirmată, dar nici infirmată.

Adevărul este că pe fondurile de vânătoare din zona Cehal – Supur, pierderile în populaţiile de mistreţi adulţi au fost de peste 60%, fără a exista certitudinea că ceilalţi porci rămaşi ar fi dobândit imunitate.

În sezonul 2019/2020 se pot împuşca 932 de mistreţi

Ca urmare a acestei situaţii nedorite în mediul silvatic, la stabilirea planului de recoltă pentru sezonul de vânătoare 2019/2020, s-au luat în seamă evaluările din primăvară.

După cum ne-a spus inginerul Marius Cionca, şef al Gărzii Forestiere Satu Mare, asociaţiile de vânătoare legal constituite pot împuşca în sezonul de vânătoare 2019/2020 932 de mistreţi, comparativ cu 1.250 de capete în sezonul 2018/2019, ceea ce înseamnă o reducere cu aprope 25- 30%, dar cine ştie, realitatea ar confirma înjumătăţirea cotei. Efectivul estimat în primăvară – 1.762 de capete, este cu aproape 800 de capete mai mic, comparativ cu evalurea din anul 2018. Desigur, cota este distribuită pe fondurile de vânătoare proporţional cu populaţia de mistreţi raportată la evalure, atunci când s-a propus şi planul de recoltă.

Potrivit unor supoziţii, mistreţul găsit mort în urmă cu mai bine de un an în Pădurea Noroieni, primul caz de PPA confirmat în judeţ în mediul silvatic, ar fi fost pus de cineva în mod intenţionat. Nu există confirmare, dar nici infirmare a ipotezei.

Referitor la sursa bolii, medicii veterinari sătmăreni nu se hazardează să emită judecăţi de valoare. Virusul ucigaş putea să ajungă la noi în judeţ din Ucraina şi din Ungaria. În amblele ţări vecine au fost confirmate focare de PPA în mediul silvatic, înainte de a fi fost în pădurile Sătmărene.

O sursă demnă de încredere acreditează ideea că în pădurile din zona Cehal – Supur – Săcăşeni, de unde au dispărut în bună parte mistreţii, vin animale sălbatice de pe alte fonduri de vânătoare, în căutarea de habitate mai puţin aglomerate şi liniştite. Rămâne de văzut dacă se confirmă acestă supoziţie.

Abonează-te acum Online!
  1. Ioanpop a spus: 17 iulie 2019, ora 22:12

    In noroieni au fost gasiti mult mai multi porci morti,dar nu au fost raportati.Asa ca,treaba cu un singur mistret pus intentionat…pica.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.