Image 1
Image 2

Coşul minim de consum lunar pentru o familie a ajuns la 6.954 de lei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie a crescut. Astfel, în luna septembrie o familie de doi adulţi şi doi copii avea un consum estimat la aproape şapte mii de lei pe lună, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

La mijlocul lunii noiembrie urmează să fie pronunţată decizia referitoare la aprobarea legii conform căreia coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare al salariului minim pe economie şi a politicilor salariale.

Legea a fost trimisă către parlament pe 26 octombrie şi are la dispoziţie un termen de 20 de zile de la primire pentru a fi promulgată.

În prezent estimările INS arată că o familie de doi adulţi şi doi copii au nevoie de 6954 lei pe lună, o familie de doi adulţi şi un copil de 5918 lei, iar o persoană adultă singură are nevoie de un coş de consum în valoare de 2684 lei pe lună.

Din lucrarea amplă “Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României – Septembrie 2018” semnată de Ştefan Guga, Adina Mihăilescu şi Marcel Spatari am spicuit câteva aspecte pentru ca să-i ajute pe cititori să-şi creioneze date privitoare la acest instrument economic care are şanse să fie un element important în calculul salariului minim pe economie.

Raportul celor trei autori prezintă în detaliu metodologia de calcul a valorii unui asemenea coş, în baza unei familii de referinţă de doi adulţi salariaţi şi doi copii, din mediul urban.
Structura coşului minim de consum pentru un trai decent cuprinde 11 capitole: alimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte, locuinţa, dotarea locuinţei, cheltuieli cu locuinţa, produse de uz casnic şi igienă personală, servicii, educaţie şi cultură, îngrijirea sănătăţii, recreere şi vacanţă, şi fondul de economii al familiei.

Conţinutul coşului a fost stabilit prin coroborarea mai multor surse de informaţii: interviuri de grup cu reprezentanţi ai populaţiei ţintă, interviuri cu experţi, standarde internaţionale, cercetări de piaţă. Cercetarea de teren pentru lucrarea amintită a fost realizată în perioada iulie – septembrie 2018, în cinci dintre cele mai dinamice oraşe din România din punct de vedere economic şi demografic.

Raportul prezintă şi o metodă de actualizare periodică a valorii coşului. Cu menţiunea că nevoile de consum sunt relativ stabile pe termen scurt şi mediu, se va putea astfel observa evoluţia în timp a costului unui trai minim decent în România.

În prima parte a raportului sunt tratate subiecte precum: trai decent, trai minim decent şi conceptul de coş de consum; modele anterioare ale coşului minim de consum în România; metodologia definirii coşului minim de consum pentru un trai decent; ce înseamnă trai decent.

Partea a doua abordează calculul valorii coşului minim de consum pentru un trai decent, iar partea a treia actualizarea periodică a valorii coşului minim de consum. Anexa lucrării se referă la calcularea valorii coşului minim de consum pentru alte familii decât cea de referinţă.

Indexarea coşului minim

Coşul minim de consum pentru un trai decent se va actualiza periodic prin indexarea componentelor acestuia.

Pentru produsele şi serviciile de la capitolele Alimentaţie, Îmbrăcăminte şi încălţăminte, Dotarea locuinţei, Cheltuieli cu locuinţa, Produse de uz casnic şi igienă personală, Servicii, Educaţie şi cultură, Îngrijirea sănătăţii şi Recreere şi vacanţă se vor actualiza preţurile unitare utilizând indicii de preţuri calculaţi de Institutul Naţional de Statistică, cu unele excepţii (detaliate). Pentru aceste capitole, actualizarea preţurilor se va face utilizând indicii de preţuri pentru fiecare produs sau serviciu în parte, după cum este specificat într-un tabel.

Pentru locuinţă, metoda de indexare a costului lunar va ţine cont de trei elemente variabile: preţul pe metru pătrat, dobânda anuală efectivă şi cursul de schimb euro/leu.

Costul lunar poate fi recalculat periodic actualizând componentele variabile, la diferite capitole, utilizându-se, după caz, diferite formule.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with