Image 1
Image 2

Coronavirusul și partidele de opoziție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru toate partidele de opoziție din lume COVID-19 a căzut cum nu se poate mai bine, mai ales acolo unde anul acesta au loc alegeri.

În SUA, de exemplu, după ce s-au alocat 2,5 miliarde de dolari pentru măsurile de protecție a populației împotriva Coronavirusului din China, Partidul Democrat a criticat administrația Trump arătând că s-a alocat o sumă prea mică. Și la noi, ca peste tot, opoziția se folosește de această oportunitate și stă cu ochii pe guvern speculând fiecare greșeală.

S-a descoperit, cu această ocazie, că sistemul de prevenție este destul de șubred. Nu este o noutate. Se știa de multă vreme acest lucru. Rând pe rând, când s-au aflat în opoziție, partidele au criticat guvernele în funcție, iar atunci când au ajuns la putere au făcut același lucru. Adică foarte puțin sau chiar nimic.

Fiind un an electoral, evident că PSD se folosește de ocazie din plin. Și se va folosi până la sfârșitul panicii care s-a instalat în țară.

Deși nu a reușit să construiască spitalele regionale, marea promisiune din campania electorală din 2016, PSD pare să fi reușit să înțeleagă că sănătatea trebuie să fie o preocupare constantă, o prioritate națională chiar și când este vorba despre grupuri restrânse, cum ar fi, de exemplu, o formațiune politică.

Astfel, luând în serios proverbul “Sănătatea, înainte de toate”, PSD și-a amânat congresul care era programat pentru data de 29 februarie.

Motivul este explicat într-un succint comunicat de presă:

“Având în vedere confirmarea primului caz de infectare cu COVID-19 pe teritoriul României, precum şi faptul că o parte însemnată a delegaţilor la congresul PSD (preşedinţi de Consilii Judeţene, primari, consilieri locali şi judeţeni, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale) sunt implicaţi în gestionarea pe plan local a măsurilor ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19, conducerea interimară a PSD a decis amânarea Congresului planificat pentru sâmbătă, 29 februarie.”

Nu există niciun dubiu că un alt partid ar fi procedat altfel. Dacă PNL s-ar fi aflat acum în opoziție și ar fi fost stabilită data vreunui congres, în mod sigur ar fi procedat la fel.

Oare să-și fi amânat PSD congresul din cauza Coronavirusului sau pentru că încă nu sunt făcute toate jocurile așa cum plănuiește conducerea interimară?

În același timp, PSD nu-și poate permite să se țină de congrese și de alegeri interne când adversarii lor politici se străduiesc să încropească un nou guvern.

După eșecul guvernului Orban de a forța organizarea alegerilor parlamentare anticipate, PNL recurge la o nouă strategie.

De data aceasta premierul desemnat chiar se străduiește să facă tot ce este posibil pentru a ajunge cu un guvern în fața parlamentului. Florin Cîțu nu mai repetă greșeala pe care a făcut-o Ludovic Orban declarând din start că vrea să cadă guvernul cu care urma să se prezinte pentru votul de învestitură.

PSD a speculat sinceritatea și naivitatea lui Orban și i-a zădărnicit planurile printr-o simplă contestație la Curtea Constituțională.

Nu există nicio îndoială că PNL, de fapt președintele Iohannis, ar fi renunțat la ideea anticipatelor. Cum PSD nu-și dorește alegeri parlamentare înainte de terminarea mandatului, se folosește de orice tertip pentru a împiedica acest lucru.

A căzut un nesperat, un otrăvitor cadou: coronavirusul. Dacă în comunicat se transmite că congresul se amână până la dispariția pericolului se înțelege că și votul pentru învestirea guvernului Cîțu se amână tot până trece Coronavirusul, nu doar peste România, ci peste întreg mapamondul.

Bătălia alianțelor

Ca o noutate absolută, se pare că la europarlamentarele din 2024, în mare parte și la locale, se pare se vor confrunta doar alianțe, nu și partide.