Coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu | Informaţia Zilei

Coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu

Scris de Ioan Aniţaş, 16 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Miercuri, 15 ianuarie, un număr mare de sătmăreni, în majoritatea lor elevi şi pensionari, au participat la manifestările menite a marca la Satu Mare Ziua Culturii Naţionale şi 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Manifestările au început la bustul amplasat în faţa Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”, după care au continuat în curtea Muzeului de Artă, la Monumentul Limbii Române.

Manifestarea de la Satu Mare a fost deschisă de Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. Vorbitorul a subliniat câteva din meritele poetului Mihai Eminescu în punerea bazelor limbii române moderne, fiind subliniat faptul că cel aniversat la 170 de ani de la naştere s-a dovedit a fi un arhitect al unui ideal.

A fost apoi rândul profesorului Liviu Rotaru, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, cel care a reiterat câteva din idealurile celui care a fost poet, gazetar, chiar şi om politic al acelor vremuri, suportând o serie de urmări şi privaţiuni ca urmare a gândurilor şi opiniilor sale curajoase pentru acele vremuri tulburi.

Ulterior, profesorul Rotaru a dat cuvântul profesoarei Carmen Bratosin, cea care, renunţând la un discurs referitor la semnificaţia sărbătorii cu dublă conotaţie, alături de un grup consistent de elevi a prezentat momente artistice, care au însemnat mai mult pentru asistenţă decât un discurs. Este vorba despre recitări de poezii, dar şi interpretarea unor piese muzicale pe versuri ale poetului Mihai Eminescu.
Momentele artistice şi muzicale susţinute de elevii colegiului gazdă au fost completate de pensionari membri ai Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, condusă de profesoara Livia Haidu. Grupul de pensionari a interpretat piesa „Mai am un singur dor”.

Participanţii, numeroşi spre deosebire de alţi ani, la momentele emoţionante au asistat la depunerea de jerbe la bustul poetului Mihai Eminescu. Printre cei care au depus jerbe se numără conducerea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, Instituţia Prefectului prin Adrian Cozma, şef de cabinet, Consiliul Judeţean Satu Mare, cu participarea lui Pataki Csaba – preşedinte – şi a vicepreşedintelui Ioan Rus, Primăria municipiului Satu Mare prin primarul Kereskenyi Gabor şi viceprimarul Gheorghe Stan, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Liga pensionarilor „Unirea”, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor, Direcţia Judeţeană de Cultură, Cenaclul Literar „Afirmarea”, Liceul de Arte „Aurel Popp”, Cenaclul „Cronograf”, PNL şi ALDE.

Nu ne-am propus a face o înşiruire a participanţilor, dar printre cei care au ţinut să fie prezenţi la aceste momente cu profundă încărcătură emoţională s-au numărat scriitori, profesori, consilieri locali şi judeţeni, alte categorii socio-profesionale.

Participanţii la această manifestare emoţionantă au fost invitaţi să participe şi la aniversarea de la Monumentul Limbii Române, amplasat în curtea Muzeului de Artă.

Manifestări de joi

În cursul zilei de joi, Centrul Cultural „G.M. Zamfirescu” găzduieşte de la ora 16 un spectacol de muzică şi poezie, în colaborare cu Cenaclul literar „Afirmarea” şi Direcţia Judeţeană de Cultură, dedicat Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 170 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Printre protagonişti se vor număra poeţi precum Gheorghe Glodeanu, George Vulturescu, dar şi solistele Georgeta Govor şi Luiza Molnar.

Tot joi, la Tăşnad, la Casa Orăşenescă de Cultură, va fi prezentat programul artistic la care îşi aduc aportul cadre didactice şi elevi ai Şcolii Gimnaziale din localitate.

Aşa cum am subliniat în ziarul nostru de ieri, în majoritatea unităţilor administrative teritoriale ale judeţului şi în şcoli au avut loc momente similare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517