Image 1
Image 2

Corn şi lapte după patru luni, iar mere la primăvară

Corn şi lapte după patru luni, iar mere la primăvară
Corn şi lapte după patru luni, iar mere la primăvară
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Corn şi lapte după patru luni, iar mere la primăvară
Corn şi lapte după patru luni, iar mere la primăvară

După mai bine de 4 luni de la începerea anului şcolar 2016 – 2017, cornul şi laptele au ajuns şi la elevii şi preşcolarii sătmăreni acum, aproape de încheierea semestrului I.
Copiii au primit pentru prima dată produsele luni, 9 ianuarie, o dată cu revenirea la şcoală din vacanţa de iarnă. Fiecare elev beneficiază de o cutie de lapte de 200 ml., un corn simplu de 80 gr. şi un biscuit, ambalate separat.

Programul “Laptele şi cornul” este destinat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, pentru anii şcolari 2016-2017, 2017 – 2018.

Copiii au simţit lipsa produselor şi s-au bucurat de această noutate o dată cu reîntoarcerea la şcoală. Cadrele didactice şi părinţii au sesizat însă o serie de neconformităţi în privinţa calităţii produselor şi a modului în care sunt distribuite. Întârzierea demarării programului este considerată total inadmisibilă, iar produsele de slabă calitate, în special în cazul cornurilor care ajung la copii mai mult tari decât moi şi fără niciun gust. Acest lucru confirmă încă o dată zicala că nu tot ce-i ieftin este neapărat şi bun.

După cum au precizat specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare licitaţiile pentru  corn, lapte şi mere au fost întârziate de numeroasele schimbări legislative, atât în privinţa Programului “Laptele şi cornul”, dar şi a legii achiziţiilor publice şi nu numai, aici fiind amintită programa şcolară, numărul efectiv de copii beneficiari ai programului pe baza datelor furnizate de Inspectoratul Judeţean :colar, schimbarea valorii TVA şi multe alte aspecte. Ofertanţii au fost cam aceeaşi ca şi anii anteriori aşa că produsele sunt cam tot aceleaşi.

Specialişti din aparatul Consiliului Judeţean admit că ar fi fost mult mai la îndemână dacă aceste produse puteau fi asigurate de firme locale de specialitate, de brutăriile din zonele judeţului şi unităţi de preluare şi prelucrare a laptelui, însă legislaţia este foarte strictă pe partea de achiziţii.

Fondurile destinate programului sunt alocate direct de la Guvern şi se decontează strict ceea ce se furnizează.

De asemenea, este sesizat faptul că firmele câştigătoare ale licitaţiilor sunt din alte judeţe, la fel şi cele care asigură transportul acestora, cu o singură excepţie. ~n cazul cornurilor, ele sunt asigurate pentru unităţile din zona Satu Mare, Zona Tăşnad şi Zona Oaş de o firmă de panificaţie din Turda – Logistic Media Pop Art SRL însă sunt distribuite de către o firmă din judeţul Timiş şi doar pentru zona Carei, de o firmă de panificaţie din judeţul Satu Mare – Varga  Quatro SRL. În privinţa laptelui, copiii primesc lapte  de vacă semidegresat, ultrapasteurizat UHT, de la o firmă din judeţul Braşov.

Pe de altă parte s-a remarcat entuziasmul copiilor, cel puţin acum în primele zile de la demararea programului. Chiar dacă nu toţi au preferinţe pentru ambele produse, iar merele vor ajunge la ei cel mai probabil din semestrul II, copiii le consumă ca atare sau le găsesc o altă destinaţie, le dau la părinţi, bunici sau fraţi.

Şi în mediul rural, programul a avut un impact pozitiv printre elevi. Cei mai bucuroşi sunt copiii din mediile defavorizate, pentru care nu de puţine ori laptele şi cornul primit la şcoală este singura mâncare de care au parte pe parcursul unei zile.

Având în vedere şi situaţiile din anii trecuţi, dar şi unele reclamaţii din partea părinţilor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare s-a autosesizat în cazul cornurilor şi a stabilit o întrevedere la sediul instituţiei cu reprezentanţii firmei de panificaţie din Turda şi ai Consiliului Judeţean Satu Mare.  Maria Pinter, comisarul şef adjunct al CJPC a solicitat Consiliului Judeţean caietele de sarcini pe baza cărora s-au făcut licitaţiile pentru a le analiza, urmând ca în cursul zilei de vineri, 13 ianuarie sau la începtul săptămânii viitoare să discute cu părţile implicate asupra reclamaţiilor ajunse la OPC.

Maria Pinter sesizează  printre altele şi faptul că administratorii care fac recepţia produselor pot să le refuze în cazul în care sesizează neconformităţi la calitatea laptelui şi a cornului destinat copiilor.

Problema cornurilor a fost sesizată şi în judeţul Harghita. La Şcoala din Valea Rece cornurile au ajuns mai mult îngheţate, iar luni au venit cu întârziere.

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with