00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 01.30 Conversaţii nocturne invitat: Cătălin Sălăgean. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiuni: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor .(reluare) 03.30 Portret de artist invitat: Nicolae Sabău. 05.15 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: teatrul şi tinerii din ziua de azi. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 09.30 Info magazin cu Adirana Mureşan. Titlul emisiuni: Meseriile viitorului. 10.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. Titlul emisiuni: . 11.15 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Rolul artei în dezvoltarea copilului. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiuni: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor .(reluare) 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni: Acţiuni cu tânăra generaţie în scopuri ecologice. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar , invitaţi: Ioana Bran, Doina Feher, Mircea Ciocan. Titlul emisiunii: Scandal între PSD şi PNL după o declaraţie a senatorului Cîţu. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Maria Tripon. 17.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 17.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Crescătorii de vaci nu-şi pot valorifica producţia. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 22.08.2019

Contrabanda cu ţigări oprită la graniţă rula aproape 400 milioane lei în ultimii 6 ani

Scris de Vasile Andreica, 11 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Doar în primul semestru din 2019 au fost confiscate peste 25.000.000 de ţigarete

ANAF a confiscat în primele şase luni 25,28 milioane ţigarete, dublu faţă de anul trecut. În ultimii şase ani s-au confiscat la graniţă ţigări de peste 390 milioane lei.

Direcţia Generală a Vămilor din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a confiscat în primele şase luni ale anului un număr de 25,28 milioane ţigarete, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost confiscate 11,53 milioane ţigarete, spune vicepreşedintele ANAF Ştefan Cosmin Doliş.

În ultimii şase ani (2013-2018) cantitatea totală de ţigări descoperită şi confiscată la frontiera României se ridică la aproximativ 42,3 milioane pachete cu ţigări, cu o valoare de peste 390 milioane lei.

Nu prea se cunosc prevederile legii

Părţile implicate spun că nu toţi cei care vin cu ţigări în ţară cunosc prevederile legale referitoare la cantitatea maximă de ţigarete admisă la trecerea frontierei.

“Acţiunile pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun reprezintă o prioritate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Vămilor. Vama Română are ca principale atribuţii protejarea intereselor financiare ale UE şi ale frontierelor europene. Aşadar, combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun, care provoacă bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Astfel, acţiunile şi eforturile lucrătorilor vamali, în cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii au continuat şi în primele şase luni ale anului 2019, când au fost confiscate un număr de 25.284.426 bucăţi ţigarete”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.

”Totodată, considerăm oportună campania de informare a publicului cu privire la efectele contrabandei asupra societăţii şi riscurile la care se expun persoanele care sunt implicate în astfel de activităţi, având în vedere că una dintre direcţiile de acţiune pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun, din cadrul Strategiei naţionale a autorităţii vamale pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun 2019-2021, este reducerea cererii de produse din tutun provenind din contrabandă prin participarea la campanii publice de conştientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu produse din tutun, alături de alte instituţii ale statului şi producătorii de ţigarete”, mai spune vicepreşedintele ANAF.

Campania, parte a programului “Stop Contrabanda” dezvoltat de British American Tobacco, se desfăşoară în parteneriat cu Poliţia de Frontieră Română, ANAF şi Direcţia Generală a Vămilor. 

Ţigări de patru ori mai ieftine

Ţigaretele achiziţionate din pieţe din afara UE pot fi de trei-patru ori mai ieftine decât cele din România, motiv pentru care acestea sunt adesea vândute prietenilor sau distribuite în magazine şi pe reţelele de socializare, pentru vânzare.

“În fiecare an, prin punctele de trecere a frontierei României trec peste 60 de milioane de persoane. Parte dintre ele nu ştiu, de exemplu, că în ţările din cadrul Uniunii Europene poţi transporta maximum 40 de pachete de ţigări, iar în ţările din afara Uniunii maximum 10 pachete sau că la intrarea în ţară poţi avea asupra ta 40 de pachete de ţigări dacă intri din spaţiul comunitar sau două pachete dacă intri din spaţiul extracomunitar. Prin campania demarată astăzi, continuăm programul început în 2017 şi aducem la cunoştinţa publicului larg informaţiile necesare  asupra prevederilor legale privind cantitatea permisă de produse din tutun în timpul călătoriilor.

Platforma Stop Contrabanda este o sursă permanentă de informare a consumatorilor cu privire la consecinţele contrabandei, dar şi despre rezultatele autorităţilor în combaterea acestui fenomen”, a declarat Ileana Dumitru, director în cadrul British American Tobacco. Reprezentanţii companiei spun că eforturile susţinute ale autorităţilor au condus la o reducere a consumului de produse ilegale din tutun, pentru care nu se plăteşte nicio taxă, de la 16,3% în primele şase luni ale anului trecut, la 15,8% în prima jumătate a lui 2019.

Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.