Image 1
Image 2

Contează religia candidaţilor prezidenţiabili?

Klaus Johannis
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Johannis
Klaus Johannis

Preşedintele PNL Klaus Iohannis i-a dat replica lui Victor Ponta. Prezidenţiabilul PNL a declarat, luni, că atacurile la religia şi etnia sa reprezintă o “încercare penibilă de atac de campanie”, la care nu va răspunde. El a susţinut că religia ar trebui să fie “un punct neutru”, precizând că s-a născut în România şi este cetăţean român.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat în 29 iulie, la Craiova, în faţa Consiliului Naţional al partidului, reuniune în care şi-a anunţat public decizia de a candida la Preşedinţia României, că nu îşi doreşte să fie acuzat că este român sau ortodox în ţara sa.

Comentând această situaţie, preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că, în opinia sa, faptul că Iohannis este sas şi protestant va conta în ceea ce priveşte populaţia care merge duminică de duminică la biserică şi a spus că, şi în aceste condiţii, îl creditează pe Iohannis cu şansa de a câştiga alegerile în detrimentul lui Ponta, dacă ajunge în turul secund.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a vorbit, marţi, despre campania electorală pentru prezidenţiale.

Klaus Iohannis a transmis că s-a născut în România, este cetăţean român, iar în campania electorală nu va face declaraţii legate de religie sau de etnie.

Constituţia prevede egalitate în drepturi indiferent de religie şi etnie

“M-am născut în România, sunt cetăţean român şi numai român, dar aceste lucruri le voi clarifica la faţa locului. Vreau să merg destul de mult în ţară, fiindcă, în fapt, avem două partide care compun ACL care vor să facă campanie electorală şi mă bazez foarte mult pe ele. Voi merge peste tot în ţară, voi întâlni alegători să vadă care este propunerea mea pentru Preşedinţia ţării, care este programul meu, o să mă vadă că exist, o să mă audă că vorbesc limba română”, a spus liderul liberal, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că nu va face declaraţii legate de religie în campania electorală.

“Este o încercare penibilă de atac de campanie (n.r. — cea legată de religie şi etnie). Nu voi face declaraţii legate de religie în campanie electorală, pentru că nu mi se pare corect, mai ales pentru că România este un stat laic şi nu întâmplător în Constituţie au apărut articole precum cel legat de egalitatea în drepturi indiferent de religie, indiferent de etnie. Faptul că în toate Constituţiile moderne apare egalitatea în drepturi este rezultatul unui proces lung, unui proces dureros, este rezultatul multor războaie, multor neînţelegeri”, a declarat Iohannis.

“Ar fi păcat dacă vin nişte tineri politicieni, care nu au citit acest lucru şi declară orice, spunând că nu contează ce scrie în Constituţie”, a adăugat Iohannis.

Iohannis este de părere că în campania electorală poate să fie folosită şi tema proceselor cu ANI, dar în această privinţă este “calm şi liniştit”.

Iohannis îl devansează pe Predoiu în sondaje

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat, marţi, că există “şansă rezonabilă” ca el să fie candidatul ACL în alegerile prezidenţiale, o decizie urmând să fie luată la şedinţa Biroului politic al “noului PNL”, care va fi convocată lunea viitoare.

[cardoza_wp_poll id=38]

“Astăzi nu lansăm candidatul, pentru că sondajele nu sunt finalizate. Nu este nicio problemă de principiu, de neînţelegere, doar că institutele de sondare au cerut timp mai mult. Mâine avem şedinţa conducerii ACL şi vom convoca Biroul politic al noului PNL pentru lunea viitoare şi cu maximă urgenţă vom proceda la desemnarea candidatului la preşedinţie”, a afirmat Iohannis, precizând că desemnarea va avea loc luni.

El a adăugat că vor fi făcute sondaje din lună în lună, apoi din două în două săptămâni şi apoi din două în două zile pentru a şti unde se situează candidatul.

Klaus Iohannis îl devansează pe Cătălin Predoiu, a declarat, marţi,  vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu.

“Pe data de 8 vor fi gata sondajele, dar e foarte clar că, cel puţin pe măsurătoarea de astăzi, domnul Iohannis este mult în faţă, însemnând multe procente, nu vă pot spune acum. Nu măsurăm doar punctul de plecare, ci măsurăm şi tendinţa, cât poate să obţină în turul doi şi aşa mai departe. Dar nu credem că vor fi modificări spectaculoase faţă de sondajele prezentate până acum opiniei publice”, a subliniat Teodor Atanasiu.

Legea alegerilor prezidenţiale îl avantajează pe Ponta

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că liberalii au dat în judecată Guvernul pentru aprobarea Ordonanţei 45/2014 şi cer anularea acesteia, el motivând că aceasta modifică nepermis legislaţia specifică care se referă la alegerile pentru Preşedinţia României şi îi creează premierului  Ponta mai multe avantaje în alegeri.

El a adăugat că într-un stat democratic, aşa cum este România, nu se poate ca Guvernul, condus de viitorul candidat la prezidenţiale, să modifice, cu foarte puţine luni înainte de scrutin, legislaţia care se referă tocmai la alegerile prezidenţiale.”Dacă ar rămâne nesancţionat acest act normativ, Victor Ponta, prin instrumentele guver­namentale, şi-a creat un avantaj competiţional, lucru pe care îl considerăm noi şi Comisia de la Veneţia că ar fi inacceptabil. Dacă rămâne aşa, va fi creată premisa unei fraude electorale masive, încurajând votul multiplu. Guvernul schimbă un articol de lege care introduce posibilitatea de a vota oriunde în ţară. E suficient să scrii o declaraţie pe propria răspundere că nu ai votat în altă parte şi nici nu vei vota în altă parte şi votul îţi este luat în considerare. Aşa ceva încurajează turismul electoral”, a menţionat preşedintele liberal.

12 comentarii

  1. D-le OBSERVATOR ai aburit totul;fundamentalism,legionari, dar trebuie stiut ca inchizitia a fost practicata de crestinii catolici si ca in zilele noastre nu are cum sa se manifeste.Cu musulmanii este alta problema,gandirea lor este cu doua secole in urma…

  2. Intr-o tara normala nu conteaza religia competitorilor,dar intr-un stat de tipul Iranului,unde fundamentalismul musulman domina,conteaza;din nefericire,si la noi,incet,incet,ca pe vremea legionarilor,apare fundamentalismul ortodox,care e la fel de periculos ca cel musulman(vezi sutele de mii de oameni arsi pe rug de INCHIZITIA crestina)-vezi introducerea religiei in scolile de stat.
    Totusi,Iohannis este cu un cap peste ceilalti competitori…
    Va urrma,ca de obicei,aruncatul cu noroi,actiune anuntata de unul dintre cei carora le face placere,Basescu(eu l-am demis moral)

  3. Nu scrie in Constitutie dar si regele Carol a trecut la ortodoxie pentru a deveni conducatorul Romaniei.
    Il admir pe Iohanis pentru ce a facut in Sibiu , dar nu are nici o sansa sa devina presedinte .Daca noi in Transilvania intelegem cum e sa traim amestecati etnic si confesional , in Moldova si Muntenia nu va aduna nici un vot.
    Iar in final sa stiti ca biserica are un cuvant greu de spus chiar daca nu o va face pe fata, va sprijini un ortodox la presedintie.

Lasă un răspuns

Connect with