Consumul privat a crescut cu aproape 6% în ianuarie

Scris de Cristina Bursuc, 15 martie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Consumul privat, exprimat prin volumul vânzărilor cu amănuntul, a crescut în ianuarie 2023 faţă de ianuarie 2022 cu aproape 6%, în accelerare puternică faţă de decembrie 2022, când creştea cu 3,6%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Consumul privat este cea mai importantă ramură economică, care face circa 60% din PIB-ul României, pe partea de utilizare.
Datele sunt mai bune decât aşteptările analiştilor financiari, potrivit Ziarului Financiar. La final de 2022 şi început de 2023, economiştii, inclusiv analiştii Băncii Naţionale a României (BNR), au spus că avansul consumului va frâna puternic în 2023, ceea ce va aduce şi o frână bruscă în economie. Prog­nozele încă se pot adeveri şi con­sumul să încetinească, dar primele informaţii, din ianuarie 2023 arată că vânzările retailerilor au accelerat.
„Consumatorii români au buzunare adânci“, remarcă econo­miştii Erste, proprietarul BCR, într-o analiză succintă a datelor INS. „În cel mai recent sondaj ESI (european sentiment index – indicatorul de încredere a consu­matorilor euro­peni), managerii din sectorul comer­ţului cu amănuntul au raportat o activitate comercială (vânzări) mai slabă în ultimele 3 luni, deşi com­ponenta aşteptărilor s-a îmbunătăţit semnificativ“, mai notează econo­miştii Erste/BCR.
Salariile din mediul privat, care au crescut în 2022, au fost probabil principalul driver pentru consumul privat în ianuarie, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România. Faţă de decembrie aproape că s-a dublat rata anuală de creştere a consumului privat. Şi la începutul anului trecut consumul a fost un driver al creşterii economice.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517