Consumul de măsline înnegrite poate afecta grav sistemul digestiv

Consumul de măsline înnegrite poate afecta grav sistemul digestiv
Consumul de măsline înnegrite artificial creşte riscul apariţiei cancerului gastric, avertizează Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România. Asociaţia a analizat recent 20 de sortimente de măsline comercializate în sistem vrac sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă.
Specialiştii au constatat că 40% din măslinele analizate sunt colorate artificial, 9 tipuri de aditivi alimentari fiind identificaţi în produsele supuse cercetării după cum urmează: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu şi gluconatul feros. În ceea cepriveşte prezenţa aditivilor de mai sus în sortimentele de măsline analizate, situaţia se prezintă astfel< 65% din sortimentele de măsline analizate conţin acid lactic> 60% conţin acid citric> 45% – acid ascorbic> 35% – gluconat feros> 20% – alginat de sodiu> 15% – glutamat de sodiu.
„Denumirea sub care se vindeacest tipdeprodus trebuie săofere consumatorului formaţia de bazănecesarăalegerii în cunoştinţă de cauză. Piaţa acestui tip de produs este formată dintr-o cantitate consistentă de măsline colorate artificial, aproximativ 40% din cantitatea de măsline comercializate în ţara noastră. (…) Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obţinute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentarei care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică” a subliniat conf. univ.dr. Costel Stanciu, preşedinte APC
Studiul a mai evidenţiat faptul că la 100 de grame de produs cantitatea de sare variază între 3,34 grame şi 7 grame, cu mult peste necesarul organismului. De altfel, datele arată că românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare „iodată” decât cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care este de 5 grame de sare.
Masline innegrite?? Ce cauta in magazine????