Image 1
Image 2

Consultări la Cotroceni pe legile justiţiei. Ce spun liderii politici

Sigla Informatia Zilei
Înainte de consultările cu partidele politice, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte să fie mediator pentru partide şi a precizat că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei. Dragnea a respins solicitarea de reluare a procesului legislativ, precizând că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, preşedintele PSD a adăugat că Iohannis putea să fie mediator până acum.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înainte de consultările cu partidele politice, Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte să fie mediator pentru partide şi a precizat că e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei. Dragnea a respins solicitarea de reluare a procesului legislativ, precizând că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară şi care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneţia. În plus, preşedintele PSD a adăugat că Iohannis putea să fie mediator până acum.

Pe de altă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este nevoie de un consens în ceea ce priveşte legile justiţiei.  Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că mandatul formaţiunii a fost acela de reluare a dezbaterilor pe legile justiţiei şi codurile penale şi care să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia.

Miercuri, înainte de consultările cu partidele politice, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte să fie mediator pentru partide.

“Eu nu vreau niciun pact cu PSD, nu ştiu cum a părut ideea, dar s-a înţeles greşit. Eu îmi doresc în consultări să fiu văzut ca un mediator, nu doresc un pact cu PSD sau ALDE”, a declarat Iohannis.

În plus preşedintele Iohannis a adăugat că “e nevoie de reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislatiei în materie. Pentru asta e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, care garantează independenţa justiţiei şi nu ca până acum când au fost constant ignoratea asvizele CSM. Pe parte politică avem nevoie de un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legislaţia”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele PSD. Liviu Dragnea a declarat că preşedintele Klaus Iohannis putea să joace până acum rolul de mediator, deoarece nu PSD a “alimentat ura”.

“Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiţiei. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a declarat că i-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 principii privind statul de drept, şi şapte întrebări, dar nu a vrut să se le facă publice.

“Nu putem să ne angajăm într-o discuţie serioasă dacă nu dăm nişte răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ţinem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat preşedintelui 10 principii şi un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ordonanţa ce vizează justiţia nu a rezolvat toate problemele şi că unele dintre acestea pot fi soluţionate în Parlament.

” Această discuţie poate fi făcută în Parlament pe baza votului majorităţii sau prin consens cu toate partidele şi eu cred că variantă din urmă este mai bună. Dacă vrem să calmăm lucrurile, atunci ar fi o chestiune dezirabilă”, a spus Tăriceanu.

PNL salută iniţiativa preşedintelui României de a convoca partidele parlamentare la o discuţie privitoare la legile justiţiei, a declarat Ludovic Orban.

Acesta l-a atacat şi pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

“Obsesia lui Drangea de a scăpa de puşcărie şi a ultraşilor… Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliul UE. România va continua un destin european, va fructifica un destin european sau dacă, cei care au siluit legislaţia în domeniul justiţiei, care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de oamenii din justiţiei, de toate avertismentele, există riscul ca România să sufere şi ca românii să fie sancţionaţi de actele de rea-credintă de către o majoritate grupată în jurul lui Dragnea”, a mai spus Orban.

Preşedintele USR, Dan Barna i-a transmis preşedintelui Iohannis că formaţiunea pe care o conduce a depus un proiect de lege pentru transpunerea recomandărilor forurilor europene. |n perspectiva unei remanieri, Barna i-a cerut şefului statului” să nu accepte la Justiţie un ministru care nu îşi asumă implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în legislaţiei.”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor susţine că ar fi fost potrivit ca raportul Comisiei de la Veneţia să conţină şi date comparative în ceea ce priveşte sistemele de justiţie din statele membre.

“Raportul are câteva caracteristici interesante, de data aceasta lipseşte o comparaţie între statele membre UE cum funcţionează justiţia. Ar fi fost bine şi o astfel de comparaţie, mai ales în ceea ce priveşte numirile magistraţilor, pentru că în UE nu există practică uniformă. Sunt state în care Guvernul are un rol important în numirea procurorilor şefi, în altele Parlamentul. La noi există avizul CSM, iar numirea e la preşedinte. Din păcate, acest lucru lipseşte din raport, această analiză comparativă”, a spus preşedintele UDMR.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a arătat că nu se mai poate face nimic pe legile justiţiei şi că trebuie depusă o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

”Este nevoie să intrăm în anul viitor cu un nou Guvern, cu un Guvern care să ofere românilor un 1 Decembrie aşa cum merită şi un mandat bun în cele şase luni

Nu credem în alte variante, decât în schimbarea actualului Executiv. Cu această soluţie am mers şi în faţa preşedintelui, cu această soluţie vom merge şi în Parlament. Credem că nu se mai poate aşa şi opoziţia trebuie să folosească acest glonţ pe care îl are şi să vină cu o moţiune de cenzură”, a declarat Eugen Tomac.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns