Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În format de cinci reprezentanți, partidele parlamentare sunt invitate să se prezinte luni la Cotroceni. Președintele va asculta fiecare delegație, va nota propunerea fiecărui partid pentru ieșirea din criză și, la sfârșit, va trage concluziile.

Înainte de a trece la subiectul propriu-zis, la intențiile exprimate public de liderii partidelor, trebuie să remarcăm, nu fără suprindere, că fiecare președinte al României de până acum la sfârșitul mandatului a provocat dezintegrarea partidului al cărui candidat a fost.

După Emil Constantinescu s-a ales praful și pulberea de PNȚCD.

Odată cu cele două mandate prezidențiale ale lui Traian Băsescu, PDL, pentru a supraviețui politic, s-a văzut obligat să fuzioneze prin absorbție cu PNL.   

Candidat susținut de PNL, Klaus Iohannis nu-i pregătește partidului al cărui candidat a fost, un viitor prea strălucit. În urma congresului din 25 septembrie, datorită inabilității președintelui Iohannis, va fi o mare minune să nu asistăm la o divizare a PNL.

Ion Iliescu pare să fie o excepție, dar să ne amintim că, după ce și-a terminat mandatul, în 2004, Ion Iliescu a pierdut alegerile interne din PSD. Dacă ar fi câștigat în fața lui Mircea Geoană, cu siguranță azi PSD nu ar fi acum un partid mare. Mai exact, un partid mare, dar cu multe defecte. 

O concluzie fugară ar fi că România nu este o țară care are nevoie de un președinte ales prin vot direct. Dacă tot nu am revenit la un regim monarhic, o republică parlamentară ar fi mai pe măsura partidelor politice. Adică s-ar certa fără să aibă un supra-arbitru, care nu are cum să fie echidistant.

După această paranteză să ne întoarcem la actuala criză guvernamentală. În primul rând președintele Iohannis nu acceptă că USR a ieșit de la guvernare din cauza demiterii celor doi miniștri, Vlad Voiculescu de la Sănătate și Stelian Ion de la Justiție de premierul Cîțu fără să se consulte cu partidul din care făceau parte cei doi demiși.

Nu știa de demitere nici președintele PNL, Ludovic Orban. Singurul care știa a fost președintele Iohannis. Cu siguranță Florin Cîțu s-a consultat doar cu președintele Iohannis. Deci președintele este părtaș la criză.

  Prin urmare, este de așteptat ca în urma consultărilor de la Cotroceni PNL să-l propună pentru formarea guvernului tot pe Florin Cîțu, urmând ca președintele să-l desemneze  sau nu cu formarea unui nou guvern.

Prevăzător, Dacian Cioloș a transmis un mesaj prin care anunță că în cazul în care va fi desemnat Florin Cîțu, USR nu va intra la guvernare. Este posibil ca delegația USR, pentru echilibrarea situației, să aibă propria propunere, evident  în persoana lui Dacian Cioloș.

PSD are un obiectiv, preluat de altfel de la PNL-ul care în anul 2020 se afla pe val: alegeri anticipate. Foarte probabil PSD va propune instalarea unui guvern de tehnocrați a cărui sarcină va fi pregătirea alegerilor parlamentare anticipate.

Propunere inacceptabilă pentru președinte. Astfel devine clar că semnalul de la Cotroceni va fi formarea unui guvern în jurul PNL, cu Florin Cîțu prim ministru.

AUR și UDMR contează prea puțin în ecuația puterii. Pe de o parte pentru că UDMR susține în continuare guvernul.

Cîțu, pe de altă parte pentru că președintele disprețuiește o formațiune politică gen AUR.

În concluzie, după primele consultări, criza guvernamentală se va adânci. În același timp, pandemia ia proporții de neimaginat.  Este foarte clar că guvernul Cîțu nu a luat în seamă avertismentele că se apropie valul patru.  Campania de vaccinare a fost un eșec. Singurul responsabil se face primul ministru, dar și președintele țării.

Pe bună dreptate,  adversarii politici ai premierului acuză campania internă din PNL. De dragul popularității, guvernul a luat măsuri de relaxare prea exagerate, ignorând pericolul valului patru.  Fie și pentru acest lucru guvernul condus de Florin Cîțu, ar trebui tras la răspundere.

Pe de altă parte, responsabilitatea este în primul rând a președintelui Iohannis. Pentru că premierul Cîțu a făcut numai ce spunea președintele.

Fiind un executant fidel, din punctul de vedere al președintelui Iohannis,  Florin Cîțu este un prim ministru exemplar.

  În acest context politic încâlcit, nu trebuie ignorată nici poziția fostului președinte al PNL. Ludovic Orban este încă un personaj de care trebuie ținut seama. O fracționare a PNL poate face imposibilă refacerea coaliției PNL-USR-UDMR.

În varianta Florin Cîțu prim ministru, consultările de la Cotroceni sunt doar de probă.

Invocând, desigur, interesul național, făcând trimitere la pandemie, președintele Iohannnis, la primele consultări, măsoară doar puterea de rezistență a liderilor politici în fața autorității sale, până acum de necontestat. Criza va continua până la a doua tură de consultări.

Chiar atât de periculoasă este inteligenţa artificială?

În timp ce ţări precum Germania şi Franţa consideră că este nevoie de o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a dezbate un subiect ce părea un nou joc pe internet, inteligenţa artificială, a izbucnit un nou focar de instabilitate, un război între Israel şi grupările Hamas.