Image 1
Image 2

Consiliul local Satu Mare a hotărât că impozitele, taxele locale şi amenzile rămân anul viitor la nivelul din 2016

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marcela Papici va fi înlocuită de Mihai Huzău, iar Masculic Csaba de Zazula Bela

Joi, 15 decembrie 2016, consilierii locali sătmăreni s-au întrunit în şedinţă extraordinară. Întâlnirea de lucru a fost condusă de Ştefan Gati, fiind absenţi Cosmin Raţiu, Octavian Ardelean, Dumitru Fanea şi Magyar Lorand.

Au fost supuse votului patru proiecte de hotărâre, şi anume aprobarea unei rectificări bugetare pe anul în curs, aprobarea bugetului rectificat al Transurban şi a valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale, precum şi a amenzilor aplicabile în municipiul reşedinţă de judeţ în 2017.
La finele şedinţei extraordinare şi-au anunţat demisia din funcţia de consilier local Marcela Papici şi Masculic Csaba. Marcela Papici şi-a motivat retragerea prin demisie argumentând cu Legea sănătăţii cu privire la imcompatibilitate. Papici a ales să rămână manager al Spitalului Judeţean Satu Mare, fiind înlocuită în Consiliul local de următorul pe lista ALDE, Mihai Huzău. A demisionat din funcţia de consilier local şi Masculic Csaba, care din 19 decembrie îşi va desfăşura activitatea ca administrator public al municipiului Satu Mare. Acesta va fi înlocuit de Zazula Bela.

Discuți pe bugetul CSM

În rândurile de mai jos vă prezentăm cele votate de consilieri la şedinţa de joi. Conform primului proiect care a primit undă verde din partea consilierilor locali, s-a aprobat rectificarea Bugetului Local de Venituri şi Cheltuieli al municipiului pe 2016 la valoarea totală de 285.890.952 lei din care 226.113.631 lei la secţiunea de funcţionare şi 59.777.321 lei la cea de dezvoltare. S-au făcut la această rectificare o serie de reaşezări de sume, dar s-au dat şi bani unor instituţii. A fost aşadar suplimentat bugetul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare cu 328.000 lei. CSM are astfel un buget rectificat pe 2016 în valoare de 3.813.000 lei. Din acest total, 193.000 lei sunt pentru cheltuielile de personal, iar 3.620.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii.
Ca la fiecare rectificare, când vine vorba de bani pentru CSM, nu lipsesc discuţiile între consilieri. Nu au lipsit nici joi. Practic, după şedinţa comisiei de buget ce a avut loc miercuri după-masă, s-a cerut defalcarea cheltuielilor de la clubul sportiv, adică situaţia cu cheltuielile efectuate după ultima rectificare bugetară la care i s-au alocat clubului 400.000 lei.

Se reduce cota de impozitare în cazul persoanelor fizice, pentru clădiri nerezidenţiale, de la 1,5% la 0,7%

Conform expunerii de motive la acest proiect, după aplicarea în 2016 a Hotărârii Consiliului Local nr. 176 privind valorile impozabile, impozitele şi taxele locale, s-a constatat că în cazul persoanelor fizice care deţin clădiri nerezidenţiale cota de impozitare de 1,5% (1,3% majorată cu 16% – cotă adiţională) egală atât în cazul persoanelor fizice, cât şi al celor juridice, pentru clădiri nerezidenţiale e greu de suportat de persoanele fizice. În ideea de a încuraja dezvoltarea micilor întreprinzători şi ţinând cont de creşterea gradului de neconformare fiscală, prin care se înţelege nedeclararea sau declararea necorespunzătoare de către contribuabili a spaţiului cu scopul de a diminua obligaţia de plată, s-a propus reducerea cotei de impozitare în cazul persoanelor fizice, pentru clădiri nerezidenţiale, de la 1,5% – 1,3% majorată cu 16% cotă adiţională, la nivelul de 0,7% fără cotă adiţională de majorare din 2017.
De reţinut e faptul că toate celelalte niveluri ale taxelor şi impozitelor locale vor rămâne anul viitor nemodificate faţă de anul în curs.

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

1 comentariu

Lasă un răspuns

IFPLUS MILITARII SE SPECIALIZEAZĂ

Participă la cursul de Comunicații

Centrul Militar Județean Maramureș își califică cadrele în activitate. În acest sens, organizează un curs de formare în comunicații. Vizați sunt subofițerii și maiștrii militari încadrați la unitățile militare de pe raza județului Maramureș. În condițiile actuale este necesar ca militarii să aibă exeperiență și să fie calificați, pentru a putea acționa eficient în caz de nevoie.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now