Image 1
Image 2

Consilierul local este mai puţin important decât primarul?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ce înseamnă să fii consilier local? Sau consilier judeţean? Evenimentele din Bucureşti au scos la iveală o realitate şocantă. Arestarea primarului general a atras atenţia asupra modului în care funcţionează cel mai mare oraş din ţară. S-a aflat ce fel de consilieri avea primarul general, dar întreaga ţară a văzut şi ce fel de consilieri şi-au ales bucureştenii. Nu este uşor să-i califici. Fata atinsă de paranormal nu este un caz izolat. Chiar cel ce a fost ales primar general interimar este o figură pitorească. El şi-a scris în CV că are meseria de analist sau comentator politic. O chestie care nu există în nomenclatorul de meserii. Asta pe lângă faptul că nu scrie nicăieri, nici măcar pe blogul personal.


Mai mult decât oricând, în preajma alegerilor locale ar trebui să se discute puţin şi despre statutul consilierului. El, la fel ca primarul, este ales de cetăţeni. Ce rol are el, dar mai ales ce putere are? La fel ca parlamentarul, el votează, aprobă, respinge proiecte iniţiate de primar. Foarte puţini consilieri se fac cunoscuţi. Cei mai mulţi preferă să voteze aşa cum le cere liderul de facţiune, să-şi ia indemnizaţia şi să trăiască în anonimat. În realitate, un consilier local este tot atât de important pentru comunitatea care l-a ales ca şi parlamentarul. Dacă se implică, poate că este tot atât de important ca şi primarul. În mod normal, în momentul în care se vorbeşte despre alegerea unui primar, vorbim şi despre consilierii care vor fi aleşi în acelaşi timp.
La Satu Mare, dezbaterile despre alegerile ce se apropie cu viteză sunt în toi. Cu care dintre candidaţii PSD, UDMR, PNL, FDG, ALDE sau alte partide intenţionaţi să votaţi pentru funcţia de primar al municipiului Satu Mare? Pe cine vor propune partidele să candideze la alegerile din 2016? Ce calităţi ar trebui să aibă cel ce va gospodări reşedinţa de judeţ în următorii patru ani? Şirul întrebărilor continuă. Alegerile într-un oraş ca Satu Mare, nu sunt simple. Din păcate, se votează după criterii etnice. Populaţia maghiară votează aproape necondiţionat candidatul propus de UDMR, iar populaţia românească se frământă cum să aleagă un primar român.
Satu Mare a avut până acum şi primar român şi primar maghiar. Şi nu s-a întâmplat nicio catastrofă decât în măsura în care prestaţia primarului român şi a primarului maghiar nu s-a ridicat la nivelul pretenţiilor cetăţenilor. După o lungă experienţă se poate pune semnul egal între un primar de etnie maghiară şi unul român.
Poate că nu este vorba decât despre o mândrie. Ca la fotbal. Patriotismul, dus în campaniile electorale până la limita cu naţionalismul, ţine exact atâta cât ţine emoţia înainte şi după terminarea unui meci între România şi Ungaria.    Dacă se înregistrează confruntări violente între fanii fiecărei echipe, unii sunt arestaţi, dar marea masă a spectatorilor pleacă în treaba lor.
Odată ales, fiecare primar îşi vede de treaba lui. Oamenii, deopotrivă români şi maghiari, sunt mulţumiţi de el în funcţie de ceea ce face. Lăsăm în seama alegătorilor să decidă care dintre primarii pe care i-a avut Satu Mare au fost buni şi care nu au fost buni gospodari. Depinde şi din ce perspectivă priveşti lucrurile. Sunt lucruri care se văd şi altele care nu se văd în mod direct în activitatea primarului. Curăţenia, trotuarele, parcările, faţadele clădirilor au un impact direct asupra cetăţenilor, precum şi asupra turiştilor. Infrastructura nu este atât de vizibilă, dar contează enorm în viaţa unei comunităţi. Marile proiecte, sunt importante, dar ale cui sunt meritele implementării lor? Dacă banii vin de la guvern, este de aşteptat ca partidul de guvernământ să beneficieze de capitalul electoral. Dacă proiectele sunt realizate din fonduri europene, meritul este al instituţiei care a iniţiat  proiectul, primărie, consiliu judeţean sau altă instituţie.
Din păcate, în ultima decadă Satu Mare nu se poate lăuda cu foarte multe proiecte. Nu sunt nici foarte multe investiţii din fonduri locale. În schimb sunt destul de multe investiţii din foduri guvernamentale. Pe acest lucru mizează PSD în alegeri. Restul partidelor pe ce mizează? Cetăţenii au dreptul să afle din timp ce vor să facă pentru comunitate.

Editorial Informatia Zilei

Alianțele necesare

În buna tradiție a umorului politic care a făcut posibilă apariția spumoasei publicații purtând numele lui Cațavencu, un titlu care să reflecte actuala situație politică din România ar fi “Țara vă vrea dezbinați!”

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.