Image 1
Image 2

Consens politic pe noua lege electorală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Noua lege electorală, votată masiv în Camera Deputaților, se va aplica peste un an de zile. Alegerile locale din vara anului 2016 vor reprezenta piatra de încercare. În primul rând potrivit noii legi partidele vor fi finanțate de stat. În al doilea rând este interzise cadourile electorale, directe sau mascate. Candidații și partidele își vor face campanie la vedere, prin intermediul mass media, prin afișaje, prin întâlniri cu alegătorii în mod transparent, în spații publice.


S-ar zice că s-a terminat cu gălețile, mâncarea, băutura, alte cadouri utilizate din plin până acum. Se înțelege că este interzis să se dea bani contra voturi. Cum toate partidele au votat pentru adoptarea acestei legi, 262  voturi pentru, 8 împotrivă, iar 20 s-au abținut,   înseamnă că toate formațiunile politice parlamentare au căzut de acord că așa cum se întâmpla până acum nu se mai poate continua. Voturile împotrivă au venit, se pare,  din partea parlamentarilor PMP. Motivele nu contează.
Teoretic, foarte bună, noua lege a finanțăriii partidelor ar trebui să revoluționeze clasa politică. Se presupune că dacă nu se cumpără voturile, oamenii votează în cunoștință de cauză. Mesajele transmise vor fi limpezi atâta vreme cât ele se vor adresa populației pe suporturi clasice, prin presa scrisă, televiziune, site-uri. Nu vor mai putea fi făcute promisiuni ilegale. Totul urmează să fie la vedere.
O schimbare atât de bruscă este posibilă? Se știe că populația cea mai vulnerabilă este cea lipsită de venituri. Pentru săraci campaniile electorale sunt un fel de sărbătoare în timpul căreia primesc mâncare și băutură gratuit. Pentru primarii în funcție campaniile electorale le oferă posibilitatea să smulgă promisiuni de la autorități. În timpul alegerilor preoții sunt la mare căutare. În schimbul sprijinului acordat, primesc bani pentru biserici. Directorii de instituții au șansa să-și arate loialitatea față de partidul care i-a numit în funcții. Într-un cuvânt, toată lumea avea de câștigat de pe urma campaniilor electorale.
Cu siguranță deputații au votat cu inima strânsă o lege care le îngrădește libertatea de mișcare în teritoriu. Fără nicio excepție, partidele pe care le reprezintă au folosit metode ilegale sau la limita legii pentru a-și atinge țelurile. Parlamentarii, ca și restul aleșilor, sunt produșii campaniilor electorale pe care toată lumea le consideră incorecte. Votul uninominal, introdus cu scopul declarat de a aduce oameni noi în viața politică, a fost până la urmă un eșec. Oamenii cu bani au fost în avantaj. Rezultatul? O clasă politică slab pregătiă, predispusă la compromisuri și acte de corupție. Cu mici excepții, toți cei care au intrat în politică au avut de câștigat. O parte dintre ei s-au îmbogățit, deși nu au nicio afacere. Pe de altă parte, este adevărat, că din ce în ce mai mulți fac cunoștință cu pușcăria, dar scopul politicii nu este condamnarea politicienilor la ani grei de închisoare. Omul politic se presupune că se pune în mod voluntar în slujba comunității, este desinteresat, gata să se sacrifice pentru binele general. Avem astfel de politicieni? Se mai găsesc, dar sunt atât de rari încât nu se văd pe nicăieri. Ce ne rămâne de făcut? Nimic altceva decât speranța că o nouă lege electorală va primeni clasa politică.

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,