Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Klaus Iohannis a învățat să facă politică. Printr-o simplă retrimitere în Parlament a Codului Fiscal a declanșat o dezbatere aprinsă. Numele lui a circulat în diverse forme, în timp ce el stătea liniștit în vacanță. Toți comentatorii, toate partidele se raportau la poziția președintelui când întorceau pe toate fețele reducerea TVA-ului la 19% sau reducerile de taxe. A fost de ajuns o singură zi pentru ca toată lumea să cadă la pace. TVA-ul nu se va reduce la 19%, ci la 20%. Pentru un punct procentual s-a dezlănțuit războiul acestei veri.

Întâlnirea de la Cotroceni dintre președinte și prim ministru a fost salutată până și de Alina Gorghiu. Una dintre vocile cele mai critice și ironice la adresa lui Victor Ponta, copreședintele PNL și-a schimbat brusc atitudinea. Ea vorbește deja în termeni elogioși despre rațiune și consens. Dar cât de credibilă poate fi Alina Gorghiu? Așa-zisul consens pe TVA nu rezolvă mare lucru. Victor Ponta are un program politic și o strategie pentru alegerile de anul viitor, de la care nu se va abate.

Nici nu se pune problema dacă strategia personală a premierului coincide cu a partidului. Totuși, PSD este condus de Liviu Dragnea. S-ar putea ca noul lider, deși interimar, să aibă o altă viziune. Lucrurile sunt simple dacă se acceptă în interiorul PSD o dezbatere deschisă între susținătorii majorării salariilor și cei care susțin alocarea unor sume importante pentru investiții. Oare există în PSD astfel de grupuri? Nu cumva întreg PSD-ul merge în direcția majorării salariilor ca metodă sigură de câștigare de voturi? Cadourile electorale au fost preferate de PSD în anii electorali și pre-electorali. De ce și-ar schimba tactica în acest an?

Din păcate, în PSD nu există o preocupare pentru investiții. Liderii social-democrați, în ton cu întreg cabinetul Ponta, se bazează strict pe atragerea fondurilor europene pentru investiții. Banii adunați din impozitele și taxele din țară preferă să îi redistribuie sub formă de salarii și stimulente. De aici se trag acuzațiile la adresa premierului Ponta că ar fi iresponsabil. Ca un om care vine din economia reală, va schimba direcția Liviu Dragnea?

Ar fi de datoria PNL să atragă atenția asupra acestui pericol pe care îl reprezintă politica populistă promovată de PSD. Puterea de convingere a liderilor liberali este destul de redusă. PNL nu are curajul să facă o autentică politică de dreapta. Ca și PSD, și guvernele de dreapta mizează pe pomenile electorale. PNL critică neconvingător excesele populiste ale PSD pentru că se teme că ar putea pierde voturi dacă spune răspicat că nu este de acord cu creșterile de salarii.

Este posibil un consens între PNL și PSD? Mai degrabă se poate vorbi despre o înțelegere subterană. Ceva de genul corb la corb nu scoate ochii. În fond, toate partidele sunt la fel. Gândesc la fel, acționează la fel, guvernează la fel.

PNL alunecă ușor-ușor spre stânga. PDL a fost la origine un partid de stânga, iar vechiul PNL a acceptat o alianță cu stânga de care se arăta foarte mândru. Asta explică și entuziasmul Alinei Gorghiu în urma unei întâlniri de o jumătate de oră între premierul Ponta și președintele Iohannis.
Faptul că PSD a acceptat scăderea TVA la 20%, nu de 19%, a făcut-o pe Alina Gorghiu să intre în transă. În paranteză fie spus, guvernul propusese reducerea TVA la 20%, iar PNL, prin deputata Andreea Paul, a propus 19%. Deci cine a pierdut și cine a câștigat?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Politica luată la mişto

Mai degrabă polemist decât miştocar, Viktor Orban este excepţia care întăreşte regula că democraţia până la urmă poate fi doar un joc al hazardului. Nu aş porni de la veşnicul scandal de la Băile Tuşnad din fiecare vară, ci de la observaţia lui că de când el este prim ministru al Ungariei, în România s-au schimbat 20 de prim-miniştri.