Consens nerecunoscut, populism | Informaţia Zilei

Consens nerecunoscut, populism

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Se apropie sfârşitul campaniei electorale şi încă nu s-a schiţat un program clar al fiecărui partid intrat în competiţie electorală. Ideile se amestecă, temele nu sunt clar delimitate, diferenţa fiind dată doar de tipul de discurs, de modul de manifestare publică a fiecărei formaţiuni politice, a fiecărui candidat.

Asta este dovada certă a unei nedeclarate unităţi de vedere a tuturor partidelor din România despre ce este Uniunea Europeană.

Există un consens nerecunoscut, ca şi când partidelor le-ar fi ruşine să fie văzute că trag la aceeaşi căruţă.
Trebuie consemnat un lucru: în România nu a apărut nicio mişcare eurosceptică evidentă, care să se manifeste ca atare. România nu este Marea Britanie să-şi poată permite un Brexit. Unde să se ducă? Ce să facă singură înconjurată la est de o putere militară, iar la vest cu o graniţă pe care românii au penetrat-o şi atunci când România era apărată cu armele îndreptate spre interior?

Cu atât mai inutilă este încercarea partidelor de dreapta de a face din PSD un partid anti-UE. Este pierdere de vreme şi de energie. Nimeni nu crede aşa ceva. PNL ar avea mai mult de câştigat dacă s-ar limita la prezentarea unor programe alternative pentru România. La fel ar trebui să procedeze şi preşedintele Klaus Iohannis. În loc să se ocupe până la obsesie de PSD ar fi mai de folos să prezinte un proiect de ţară. Acum este momentul proiectului de ţară. Acum România pare să fie în criză. Atâta vreme cât guvernul nu face altceva decât să ia măsuri populiste, cineva are datoria să spună adevărul astfel încât economia să nu fie pândită de o criză profundă.

Nu este suficient să spui „guvernul PSD-ALDE este cel mai slab din istorie”. Trebuie să spui clar şi răspicat unde greşeşte. Are preşedintele Iohannis curajul să spună că viitorul guvern va face o drastică restructurare a aparatului bugetar? Traian Băsescu a avut curajul să anunţe tăierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Acest lucru se aşteaptă de la un prezumtiv guvern de dreapta, de la un candidat al dreptei. În realitate, PNL, împreună cu candidatul său prezidenţial, sunt din acelaşi aluat cu PSD şi ALDE. Râvnesc la electoratul PSD, devenit captiv datorită măsurilor populiste, cadourilor electorale.

Aşa cum în privinţa Uniunii Europene partidele au căzut în mod tacit, nedeclarat, la un consens, se întâmplă şi în politica internă. Ar rezulta de aici că în România nu există un autentic partid de dreapta, înţeles ca susţinător al mediului de afaceri. USR-PLUS este prea subţirel şi fără o idee clară despre economie. Alianţa USR-PLUS este mai degrabă una justiţiară decât una ancorată în realitatea economică. Pune accentul pe justiţie, apără procurorii, nu oamenii de afaceri. Se vede acest lucru din tot ce face. Se speculează asupra candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru alegerile prezidenţiale. De ce un procuror şi nu un manager experimentat?

În aceeaşi masă amorfă intră şi partidele aflate la prima competiţie pentru Parlamentul European. Pro România este un partid revanşard, aşa cum PMP este un partid al resturilor din ceea ce a fost PDL, dar fără elitele respective. PDL a fost un partid mai bine structurat ideologic decât PNL. Tăind salariile şi-a tăiat drumul spre populism. După cum se vede, şi în România anului 2019 populismul este cea mai facilă cale spre voturi. Populismul trebuie extirpat, cu atât mai mult cu cât şi în cazul PNL şi USR-PLUS avem de-a face cu un populism mascat.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345