Image 1
Image 2

Consecințele retragerii lui Blaga

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Retragerea lui Vasile Blaga de la conducerea PNL aruncă, fără îndoială, o umbră de neîncredere asupra capacității partidului de se arunca în campania electorală cu toată forța. PNL nu a rămas propriu zis fără lider. Cu o conducere bicefală, după fuziunea PNL-PDL, noua formațiune nu a reușit să depășească granițele dintre fostele partide.

Au rămas la un stadiu de paritate la împărțirea funcțiilor, la desemnarea candidaților pentru alegerile locale, urmând ca la parlamentare listele electorale să pornească tot de la criteriul apartenenței la PNL sau la PDL.

Scoaterea din joc a lui Vasile Blaga, oricât de repede s-ar mișca lucrurile, dă naștere la o criză internă majoră. Acum, mai mult decât oricând, se impune intervenția președintelui Iohannis.

Într-o scurtă declarație, președintele sugera că premierul Dacian Cioloș trebuie să ia o hotărâre, să se decidă ce are de gând să facă. Niciodată Klaus Iohannis nu s-a arătat atât de preocupat de apartenența PNL la Partidul Popular European. Participând acum la o întrunire a popularilor europeni arată implicit că este preocupat de soarta PNL. Până la urmă un președinte oricât ar dori el să se arate deasupra partidelor, cariera lui politică este indisolubil legată de partidul al cărui candidat a fost.

     PNL nu poate depăși acest impas fără implicarea președintelui și premierului nu există nicio îndoială. Este o chestiune de timp până cei doi vor da un semnal. Sarcina conducerii, în care trebuie inclus și demisionarul Blaga, este întocmirea listelor astfel încât să nu provoace nemulțumiri care să ducă la dezbinare în pragul alegerilor.

Concomitent cu  rezolvarea problemelor organizatorice, PNL trebuie să se gândeasacă la măsuri de limitare a impactului negativ pe care îl are punerea sub control a lui Vasile Blaga, acuzat de corupție. Faptul că a demisionat într-o oră de la comunicatul DNA și din funcția de copreședinte și de la Senat, îl deosebește de cei care au probele penale de la celelalte partide, în special de la PSD și ALDE. Poate că va judeca situația mai aspru.

Pe de altă parte, toată lumea știa că în campaniile electorale circulau bani negri, din care se înfruptau și liderii partidelor. Pe motiv că adună bani pentru partid, mai luau și  pentru ei ceva. Ușor de spus, greu de demonstrat. Finanțarea partidelor de la buget pune capăt în mare măsură acestui tip de corupție.Ccel puțin dispare motivul colectării fondurilor pentru campanie.

Despre Vasile Blaga se spunea că este unul dintre cei mai buni organizatori. În noua lui postură “bun organizator” devine identic cu “bun colector de bani negri pentru partid”.  Dat fiind faptul că nu mai este nevoie de fonduri, lipsa lui va fi mai puțin resimțită. PNL se poate arunca în lupta electorală cu aceeași vigoare, lăudându-se și că este partidul care elimină persoanele care au probleme penale. Fostul copreședinte este cel mai bun exemplu cu care poate defila cu fruntea sus. Se mai poate adăuga Ludovic Orban, Ioan Oltean, precum și alții care, probabil, vor urma.

Prin urmare, PNL poate marșa pe ideile președintelui privind consolidarea statului de drept și lupta împotriva corupției. În ce măsură va prinde subiectul la electorat? Alegătorii PSD rămân în continuare surzi. Bazinul electoral de dreapta este mai sofisticat. Nu se știe cum va reacționa.  Într-un fel sau altul, PSD va reacționa.

Prin retragerea urgentă a lui Blaga a primit o lecție. Prin noua atitudine a președintelui, mai activă, chiar mai combativă, liderii social democrați sunt puși în situația de a reacționa mai hotărât. În mod paradoxal, trecerea pe linie moartă a lui Vasile Blaga aprinde spiritele în PSD și îi determină pe cei de la PNL să iasă la luptă în câmp deschis.

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul?