Image 1
Image 2

Consecinţele pierderii alegerilor de către partidul lui Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toată lumea a câştigat în urma alegerilor de duminica trecută. Cel puţin aşa rezultă din declaraţiile tuturor liderilor politici. Am începe cu Gabriel Oprea. Fostul lider UNPR, vorbind de parcă ar fi în continuare lider, afirmă că partidul său şi-a îndeplinit tot ce şi-a propus, atât la nivel de ţară cât şi în Capitală.

Iată că, dacă şi-a imaginat cineva că UNPR nu a contat în aceste alegeri, Gabriel Oprea îl contrazice.

Culmea logicii formale o ating însă Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Copreşedinţii PNL afirmă că partidul lor a câştigat mai mult decât şi-a propus. Trecând peste dezastrul de la Bucureşti, ignorând faptul că s-a clasat pe locul doi, la o distanţă mare faţă de PSD, cuplul Gorghiu-Blaga priveşte realitatea prin ochelari de cai.

Fără să vadă nici în stânga, nici în dreapta, ei privesc înainte, spre nişte cifre despre care numai ei ştiau că reprezintă scopul suprem al PNL. Corect din punct de vedere politic ar fi fost să-şi propună depăşirea PSD. Acum ei afirmă că şi-au propus doar obţinerea unui rezultat de 28-30% din voturi. Dacă adversarii ar fi obţinut mai puţin ar fi fost în regulă. Dar când eşti la o distanţă apreciabilă faţă de primul clasat înseamnă nici mai mult, nici mai puţin, decât că ai pierdut alegerile.

Liderii PNL nu privesc nici la dreapta. Deocamdată în Bucureşti a apărut o forţă politică pe care nu o poţi ignora. Dacă PNL a obţinut la Bucureşti 12%, organizaţia civică “Salvaţi Bucureştiul” a devansat partidul condus de Blaga şi Gorghiu cu 16 procente. Nicuşor Dan anunţă că transformă Uniunea în partid şi îl extinde la nivel naţional. Nu trebuie să fii mare expert pentru a vedea că bazinul electoral vizat este cel al PNL. Clasarea cu mult sub PSD, pierderea Capitalei şi situarea în spatele unei alianţe fără structuri ar trebui să pună PNL în gardă.

Nu toţi liberalii au înghiţit găluşca pregătită de copreşedinţi. Sunt şi voci critice. Deocamdată izolate, probabil că nu vor reuşi să provoace un tsunami în partid. Victoriile PNL la nivel naţional sunt, pe alocuri, remarcabile, dar lucrurile trebuie privite în contextul actual. Cu un preşedinte care se preface că nu-l mai interesează soarta partidului al cărui candidat a fost, cu un guvern tehnocrat care, la rândul său, trece cu vederea că, totuşi, politic este susţinut de partidul lui Blaga şi Gorghiu, PNL este în situaţia de a plăti toate oalele sparte şi de guvern, şi de preşedinţie.

Guvernul Cioloş nu este foarte popular, tot mai multă lume este nemulţumită de prestaţia sa, de lipsa lui de performanţă. PNL suportă consecinţele. Preşedintele Klaus Iohannis pare să se îndepărteze tot mai mult de problemele din ţară, afişând o distanţă regală faţă de tot ce se întâmplă, şi devine o figură din ce în ce mai nepopulară. PNL trage ponoasele. Există, deci, cauze obiective care au condus la aceste rezultate slabe ale PNL în raport cu PSD şi Uniunea “Salvaţi Bucureştiul”. Puteau recunoaşte acest lucru Alina Gorghiu şi Vasile Blaga? Nu.

Pe de altă parte, PSD profită din plin de victorie. Liviu Dragnea, în tandem cu Victor Ponta, îşi radicalizează discursul. Începe atacul de sus, de la preşedinţie şi guvern. Liderul PSD îl descrie pe Klaus Iohannis ca pe un personaj impasibil, static, incapabil să înţeleagă că România are nevoie de un proiect de ţară pe termen lung. Fostul premier atrage atenţia că ţara nu este guvernată, Dacian Cioloş fiind doar o marionetă în mâinile unor forţe oculte.

Mai apar critici şi din afară. Un senator american atrage atenţia că în România se încalcă drepturile omului prin modul în care se fac anchetele judiciare. Pe scurt, PSD se pregăteşte să preia puterea. Rănit profund după alegeri, singur pe baricade, PNL pare incapabil să oprească ofensiva PSD, catalogat drept partidul penalilor. Oare Klaus Iohannis este conştient de consecinţele pierderii alegerilor de către partidul său?  Nu se prea vede, sau ascunde bine acest lucru

Peste două zile Informația Zilei împlinește 30 de ani

În urmă cu 30 de ani, în preajma şi chiar în ziua de Sfânta Maria, pregăteam primul număr al ziarului Informaţia Zilei. Cele două calculatoare Apple Macintosh, primele folosite de presa din România de “Informaţia Zilei” din Satu Mare şi de “România Liberă” din Bucureşti sunt deja obiecte de muzeu. Aşa cum sunt şi personalităţile publice de acum 30 de ani, uitate de mult.