Image 1
Image 2

Consecinţele eşecului moţiunii PSD

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Deşi trece drept un eşec, moţiunea de cenzură depusă de PSD se constituie în unul dintre cele mai importante evenimente politice petrecute în parlament. În primul rând a consfinţit formarea unei noi majorităţi parlamentare, formată din partidele de dreapta. În al doilea rând, i-a arătat noului preşedinte al PSD, recent votat aproape în unanimitate, cum stă PSD înaintea alegerilor locale şi parlamentare. Dacă moţiunea trecea se intra într-o perioadă de jocuri politice banale.

Preşedintele nu nominaliza premierul desemnat de PSD. Guvenul Orban rămânea în funcţiune, dar cu atribuţii reduse. Criza se adâncea.

Ca eroul din poveste care se sacrifică pentru popor, PSD are meritul de a fi grăbit despărţirea apelor tulburi din politică de uscatul din mintea nefolosită a politicienilor. Crizele, atunci când survin, sunt provocate de lipsa de responsabilitate a politicienilor, de ambiţiile liderului fiecărui  partid. Ce împiedica UDMR să susţină un guvern de dreapta, care face parte din aceeaşi familie politică europeană? Ce îl împiedica pe Tăriceanu să se reîntoarcă asemeni fiului rătăcitor, la sânul fostului său partid, mai ales că votase căderea guvernului Dăncilă?

Pentru un om normal este greu să înţeleagă de ce partidele acţionează într-un fel sau altul, ocolind drumul drept pentru tot felul de cărări întortochiate.

Dacă PNL, USR-PLUS, UDMR, PMP, grupul Minorităţilor au acţionat la unison, neprezentându-se la şedinţa camerelor reunite astfel încât PSD nu a avut cvorumul necesar, nu înseamnă că aceste partide vor aborda altfel campania electorală pentru alegerile locale, apoi pentru cele parlamentare. Partidele rămân în continuare în competiţie, luptă pentru fiecare vot, dar la final ştiu că vor fi condamnate să fie partenere de guvernare, partenere în formarea majorităţilor din consiliile locale şi judeţene.

PSD va intra într-o perioadă de izolare. Timp în care va avea posibilitatea de a se reconstrui. Poate pentru prima oară după mulţi ani roşul nu va mai domina harta politică a României după alegerile locale. Îndepărtarea de roşul socialist apare după o lungă perioadă de dominare politică şi administrativă a PSD şi aliaţilor săi.

Pro România are de câştigat din eşecul PSD. Deşi toată lumea critică traseismul politic, racolările vor continua. PSD, orice s-ar spune, are şi parlamentari buni şi primari buni gospodari. Mulţi dintre ei se vor reorienta spre alte partide. Pasul spre Pro România li se va părea normal unor parlamentari care vor socoti că nu au şanse dacă rămân la PSD. Liberalii din ALDE este posibil să plece spre partidul-mamă, PNL.

Vom avea în următoarele săpămâni şi luni o scenă politică în mişcare. O catastrofă pentru PSD ar înseamna apariţia unei mişcări tectonice de treceri masive dinspre PSD spre Pro România.

În aceste noi condiţii cum va decurge campania electorală pentru alegerile locale? Pandemia împiedică întâlnirile directe ale candidaţilor cu populaţia. În anul alegerilor primarii organizau mari sărbători ale localităţilor.

Evenimente festive nu au mai avut loc în această vară, ceea ce îi obligă pe candidaţi să recurgă la alte mijloace de sensibilizare a alegătorilor. Practic a dispărut “circul”, şi nici cu”pâinea” nu se prea pot lăuda primarii.   “Pâinea” se află, deocamdată, în mâna PNL, dar va fi obligat să o împartă cu partenerii de guvernare, partidele care au pus umărul la eşecul moţiunii de cenzură.

Candidaţii PSD se află în cea mai incomodă situaţie. Ei candidează sub spectrul ameninţării intrării partidului într-o lungă perioadă de opoziţie. De ce să votezi un partid despre care ştii că nu va guverna în viitorul apropiat?