Consecinţe politice după crimele de la Caracal | Informaţia Zilei

Consecinţe politice după crimele de la Caracal

Scris de Dumitru Păcuraru, 29 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Crimele din Caracal pun în discuţie întregul sistem judiciar din România. Până acum niciun eveniment, oricât ar fi fost de crud, nu a trezit reacţii atât de radicale pe întreaga scară socială şi politică.

Într-o primă fază, şocul a fost atât de puternic încât nimeni nu a îndrăznit să politizeze moartea tragică a fetiţei de 15 ani, şi posibil şi a altei fete dispărută în urmă cu trei luni.

Preşedintele Iohannis şi-a exprimat profunda durere şi a anunţat că se va discuta cazul în CSAT. Premierul şi-a anulat vizita într-un judeţ şi a convocat o şedinţă de guvern. Sub imperiul emoţiei, Viorica Dăncilă a anunţat că propune organizarea unui referendum pentru mărirea pedepselor pentru crime, violuri, răpiri, infracţiuni grave. A şi luat măsuri rapide, demiterea şefului Poliţiei, a prefectului judeţului Olt, a şefilor poliţiei judeţene şi muncipale Caracal.

Furia colectivă s-a îndreptat asupra poliţiei, a unui procuror şi a unui judecător, care au acţionat lent, birocratic, respectând nişte proceduri discutabile în situaţia în care victima a cerut ajutor prin 112, dar abia după 19 ore s-a ajuns la locul indicat de victimă. Astfel concluzia este că fetiţa de 15 ani a fost omorâtă pentru că nu s-a acţionat la timp.

A doua fază a venit spre seară. Căutarea vinovaţilor şi vinovăţiilor implică în mod obligatoriu politizarea tragediei de la Caracal. Pornit paşnic, protestul de la Bucureşti a a avut o uşoară tentă politică. S-a strigat „Jos guvernul”, iar pe o pancartă sta scris „PSD UCIDE!”. Pe marginea monstruoasei crime de la Caracal s-a insinuat că s-ar putea să ne aflăm în faţa unui nou „Colectiv”, incendiul care a dus la căderea guvernului Ponta. Dar dincolo de orice abordare, evenimentele de la Caracal au dezvăluit fragilitatea sistemului judiciar din România. Totul este o improvizaţie, fie la cheremul unui şef al poliţiei, fie a mofturilor unui procuror. În acelaşi timp, judecătorul cântăreşte faptele care îi sunt prezentate. În cazul fetiţei răpite, bătută, violată şi ucisă, în faţa judecătorului a ajuns o simplă cerere de percheziţie, procurorul arătând că este vorba doar despre o banală sechestrare de persoană. Din această cauză s-a dispus începerea percheziţiei doar dimineaţa la ora şase. Fetiţa sunase la 112 ziua precedentă la ora 11. Au trecut aşadar 19 ore, timp în care a fost omorâtă şi cadavrul ars.

Este nevoie de aceste amănunte pentru că ele dau măsura nu doar a lipsei de profesionalism, ci a dezinteresului total faţă cetăţean. S-a tras concluzia că “sistemul” nu este în slujba cetăţeanului, ci a lui însuşi. “Sistemul” a fost confiscat în interes propriu de cei aflaţi înăutrul sistemului.

În toiul dezbaterilor pe marginea modificării legilor justiţiei spiritele s-au inflamat politic şi nu s-a văzut pădurea din cauza copacilor. Adică nu s-a văzut mizeria de la baza sistemului. S-au văzut numai liderii, numai funcţiile atribuite pe criterii mai mult sau mai puţin politice, dar după numire respectivele persoane se pun în slujba unor politicieni sau a unor partide.

Unde ne aflăm? La marginea unei prăpastii care nu s-a văzut în mod clar, dar care a fost intuită. Într-o ţară dacă nu funcţionează Justiţia, nu funcţionează nimic. Ca în banalul “dacă dragoste nu e, nimic nu e”, dacă Justiţie nu e, nimic nu e.

Şi, în acest moment, analizând cazul de la Caracal, se vede că la bază Justiţia este putredă. Se poate generaliza? Nu este corect, dar luând în considerare doar numărul uriaş de persoane dispărute, nu ai cum să nu generalizezi. Peste 500 de copii sunt daţi dispăruţi. Câţi dintre aceştia nu au avut soarta fetiţei Alexandra? Numărul crimelor fără autori descoperiţi trece de 400. În Bucureşti sunt 39 de crime ne-elucidate.

Se va politiza excesiv acest caz? Va deveni siguranţa cetăţeanului tema numărul 1 în campania electorală? Până la urmă ce este mai periculos pentru o ţară, corupţia politică sau nesiguranţa cetăţeanului? Pot fi ele despărţite?

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517