Image 1
Image 2

Congresul UDMR a lansat documentul programatic “Viitorul în Transilvania”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Congresul UDMR a lansat documentul ”Viitorul în Transilvania”, în care se arată că scopul Uniunii rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline, urmând să se acţioneze pe două direcţii. Potrivit documentului, în deceniile următoare Transilvania va fi din ce în ce mai “liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste” şi îşi va găsi propria voce.

“Scopul nostru rămâne în continuare crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline şi acesta este cadrul în care trebuie să redefinim, să ne imaginăm Transilvania secolului XXI şi comunitatea maghiară din cadrul acesteia. Sunt două principii, două direcţii care ne vor defini politica şi activitatea în cele ce urmează. Prima este transilvanismul, a doua este competitivitatea. În deceniile următoare, Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste, găsindu-şi propria voce şi dezvoltându-se puternic în termeni economici şi culturali”, se arată în document.

Reprezentanţii UDMR consideră că şi românii din Transilvania sunt interesaţi de aspectele menţionate, astfel încât este nevoie de un ”transilvanism pragmatic”.

“Scopul nostru fundamental este ca dezvoltarea comunităţii maghiare din Transilvania, din punct de vedere economic şi social, să se concentreze asupra sectoarelor cheie ale secolului XXI, devenind partenerul egal al societăţii româneşti din regiune”, se menţionează în document.

Kelemen Hunor rămâne președintele UDMR

Kelemen Hunor a fost reales, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, în funcţia de preşedinte al Uniunii, cu 728 de voturi. Kelemen a fost singurul candidat. Rezultatul scrutinului a fost anunţat la finalul Congresului UDMR de către o reprezentantă a Comisiei de numărare a voturilor. S-au înregistrat 26 de voturi împotrivă şi 3 nevalabile.

Drapelul maghiar, “simbol al comunității”

Congresul UDMR a decis, sâmbătă, cu unanimitate de voturi că steagul roşu, alb şi verde este simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc. Liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat că aceste simboluri naţionale pot fi folosite oriunde trăiesc membri ai naţiunii maghiare.

“Fiecare naţiune îşi are propriile simboluri, la fel au şi maghiarii. Aceste simboluri naţionale pot fi folosite liber nu doar în ţara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei naţiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare – tricolorul roşu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol naţional este considerat steagul secuiesc, dar şi imnul nostru naţional (Imnul Ungariei – n.a.) şi imnul secuiesc”, a spus Cseke. Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii maghiare din România aşteaptă ca România, UE şi comunitatea internaţională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.

UDMR a transmis un mesaj societăţii româneşti, făcând apel să accepte folosirea de către comunitatea maghiară, în deplină libertate, fără sancţiuni, simbolurile proprii care o caracterizează şi fac parte din identitatea sa etnică.

Mai mulți politicieni români au luat cuvântul la congres, cerând UDMR să li se alăture în proiecte comune. Printre ei președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, și liderul USR, Dan Barna. PSD a fost reprezentat de Mihai Fifor, președintele Consiliului Național. Kelemen Hunor a spus: “În politică, ne putem asocia cu cine putem şi nu cu cine am dori” și a criticat atitudinea forțelor de opoziție.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with