Image 1
Image 2

Confruntarea alianţelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă nu se vor certa, cel mai probabil pentru un mărunţiş, este foarte posibil ca PSD şi PNL să meargă împreună în alegeri.  Motive de ceartă se găsesc mereu, dar întâmplarea face ca pentru prima oară după 1989 guvernul României să fie condus de un politician necertăreţ. 
Nicolae Ciucă nu face glume pe seama niciunui partid, nu critică prestaţia niciunui politician, nu jigneşte nici măcar adversarii. 
În aceste condiţii este greu şi unui partid ca AUR să se arunce asupra primului ministru. Critică guvernul în ansamblul lui, dar nu în mod particular pe şeful guvernului.
Tot necertăreţ este şi Marcel Ciolacu. Nu chiar ca Nicolae Ciucă, dar şi el este cel mai aşezat lider pe care l-a avut PSD până acum. 
Exemplul lor nu este urmat la nivelul întregului partid, nici în cazul PNL, nici al PSD. Sunt destul de mulţi cocoşei în ambele partide gata oricând de luptă, dispuşi să se încaiere pentru orice amănunt. 
Caracterul şi temperamentul celor doi lideri nu este o garanţie sută la sută pentru ca partidele lor să meargă braţ la braţ la viitoarele alegeri. 
  Un element care obligă PSD şi PNL să ţină aproape este AUR. :i liberalii şi social-democraţii se tem de o creştere şi mai spectaculoasă a AUR. 
După socotelile politologilor, dacă trece peste PNL, adică peste pragul de 20%, ca a doua forţă politică din ţară, AUR poate pune în pericol stabilitatea politică a României. 
Teama de AUR este reală? Poate fi în condiţiile în care rezultatele guvernării bicefale sunt total nemulţumitoare. Nemulţumirea populară este în creştere.  
Dacă ar exista un personaj care să întruchipeze răul, protestatarii ar avea o ţintă. Aşa cum a fost Ion Iliescu, aşa cum a fost Traian Băsescu. Fără o persoană concretă, gen Liviu Dragnea, guvernul în sine, PSD şi PNL, partide de guvernare, sunt entităţi abstracte. 
Ca persoane, Ciucă şi Ciolacu nu au adversari direcţi. George Simion nu a găsit un cârlig de care să se agaţe, măcar de unul dintre ei.
Dacă vrea să crească, AUR este obligat să deschidă un nou front de luptă. Pandemia a trecut, nu sunt la modă protestele anti-război. În timpul exploziei preţurilor AUR nu s-a prea remarcat. Nu i-a rămas decât să meargă pe drumul bătătorit de partidul lui Vadim Tudor: ungurii. 
George Simion a găsit o expresie simplă la adresa UDMR: terorist etnic. Se va ajunge la o confruntare directă între AUR şi UDMR ca pe vremea PUNR şi PRM conduse de Gheorghe Funar şi Vadim Tudor? Posibil. 
O altă posibilă alianţă politică este pe cale de a se forma. Din moment ce PNL mizează pe o alianţă cu PSD, rămâne o zonă a dreptei care poate fi revendicată de cel puţin trei partide: USR, Forţa Dreptei şi PMP. Cu o bună comunicare, cu un program atractiv, aceste partide, teoretic, pot urca spre un 15-20%. Nu este puţin. 
Cum nu există o alternativă la guvernarea PNL-PSD, o alianţă USR-Forţa Dreptei-PMP are şanse să prindă un electorat ceva mai pretenţios. Pentru a se impune ca direcţie politică este necesară o armonizare a poziţiilor. Sunt compatibili liderii acestor formaţiuni politice? Ce îl leagă pe Ludovic Orban de Cătălin Drulă? Dar de Eugen Tomac? Este posibil un triumvirat Orban-Drulă-Tomac? 
Anul pre-electoral 2023 pregăteşte terenul pentru o campanie electorală cum nu a mai fost. Vor avea loc patru rânduri de alegeri. Dar pentru că preşedintele este ales din două tururi de scrutin, aşa cum ar fi normal să fie aleşi şi primarii, alegătorii vor fi chemaţi la urne de cinci ori.
După cum se vede, alegerile din 2024 vor fi un adevărat câmp de luptă al alianţelor. Candidaţii individuali nu au nicio şansă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Partidele, ca fostele imperii

Asculta acest articol Conducătorii marilor imperii ştiau că trebuie să atace, altfel vor fi atacaţi. Rusia, Turcia, Austria: moştenitoarele fostelor