Conferinţa preoţească de primăvară la Şomcuta Mare


Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 8.00, la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din localitatea Şomcuta Mare, a avut loc prima conferinţă preoţească de primăvară, evenimentul fiind prezidat de Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohiei de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului precum şi un Tedeum de mulţumire în prezenţa Întâistătorului Eparhiei noastre.
În aceeaşi zi s-au împlinit 133 de ani de la mutarea la Domnul a „poetului nepereche” Mihai Eminescu. Cu acest prilej a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru „Luceafărului poeziei româneşti” şi „Voievodul” limbii române dimpreună cu membrii familiei în care s-a născut şi a crescut. În cadrul conferinţei, preacuviosul părinte Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia a susţinut referatul cu titlul „Preotul rugător – mijlocitor între cer şi pământ”, care se încadrează în contextul „Anului Omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului”.

Preotul este dator, în primul rând, să se roage lui Dumnezeu pentru păstoriţii încredinţaţi lui, pentru credincioşii încredinţaţi. Aşa cum Mântuitorul Iisus Hristos S-a rugat, la Rugăciunea Domnească, la Rugăciunea Arhierească, pentru ucenici, mai întâi, ca să-i păstreze în unitate, să nu se dezbine, şi apoi s-a rugat pentru întreaga lume, aşa şi preotul este dator să se roage pentru credincioşii încredinţaţi lui spre păstorire. Preotul trebuie să-şi asume întreaga comunitate duhovnicească în rugăciunile sale.
Aşa cum Moise, în Vechiul Testament, s-a rugat lui Dumnezeu atunci când poporul a căzut în idolatrie şi a făcut viţel de aur şi i s-a închinat, şi Dumnezeu S-a supărat pe poporul lui Israel, Moise s-a rugat lui Dumnezeu şi a zis aşa: Doamne, dacă vrei să le ierţi păcatul acesta, iartă-i. Dacă nu, şterge-mă şi pe mine din Cartea Vieţii Tale. Aşa trebuie să facă şi preotul, să mijlocească, nu numai în rugăciunea comunitară, adică în rugăciunea liturgică, când este la biserică, ci şi în rugăciunea personală.
El trebuie să se roage pentru sine însuşi, ca să aibă linişte, să aibă pace, să aibă dragoste către toţi cei încredinţaţi lui, să se roage pentru familie, şi, mai ales, să se roage pentru turma încredinţată, din mâinile căruia Hristos va cere sufletele lor la Dreapta Judecată”.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a transmis preoţilor prezenţi mai mule concluzii despre teologia contemporană, despre proiectele eparhiale, lansate în urmă cu câţiva ani, care trebuiesc implementate, despre rugăciune şi administrarea bisericilor în care slujesc. „Nu există împărtăşanie fără spovedanie, cum se pratică în Occident. Marii păstori şi marii ierarhi au stat în genunchi. Spunea Nicolae Steinhardt faptul că miracolul Ortodoxiei nu este că îţi înlătură suferinţa, ci că te ajută să o porţi. Niciodată Biserica să nu fie roaba Martei, ci a Mariei. Aspectul duhovniciei să primeze, pentru că altfel ne secularizăm, devenim profani, nu mai respiră Hristos prin fiinţa noastră.

Preoţii care se bazează pe administraţie şi nu pe rugăciune, după ce se pensionează, nu au rezistenţă, se sfârşeşsc foarte repede”, a explicat Preasfinţia Sa.

Un alt punct dezbătut a fost legat de capelele de cimitir, care trebuie să existe în fiecare parohie. La fel cum fiecare biserică trebuie să fie pictată integral.

În cadrul conferinţei, Preasfinţitul Părinte Iustin a prezentat-o preoţilor pe maica Paisia, care se va ocupa de ridicarea noii mănăstiri de la Şomcuta Mare, unde a existat o mănăstire la 1600. Mănăstirea va avea, la început, o biserică din lemn, cu hramul Buna Vestire, căreia i se va pune piatra de temelie în toamnă. Va fi al XLI-lea (41) aşezământ monahal din Eparhie. Maica stareţă a absolvit Facultatea de informatică.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517