Image 1
Image 2

Conferinţă finală a proiectului Erasmus+ “Jocuri fără bariere” la Colegiul Economic

Conferinta a fost organizata foarte bine, pana la cele mai mici detalii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Elevii si profesorii prezenti la conferinta de inchidere de la Poiana Codrului
Elevii si profesorii prezenti la conferinta de inchidere de la Poiana Codrului

Elevii şi profesorii au fost instruiţi în turismul accesibil, atât de necesar tuturor

Conferinţa naţională “Noi conţinuturi şi instrumente educaţionale în formarea personalului în turismul accesibil” s-a derulat joi, de la ora 14.00, la Restaurantul Poiana Codrului din muncipiul Satu Mare. Gazda evenimentului a fost profesoara Ioana Florentina Chiş, directoarea Colegiului Economic Gheorghe Dragoş Satu Mare

Evenimentul din 16 iunie a fost, în fapt, conferinţa finală a proiectului european “Jocuri fără bariere. Învăţarea bazată pe joc în formarea profesională pentru turism accesibil.”

Au participat viceprimarii Gheorghe Stan şi Adelin Ghiarfaş, inspectorul şcolar general Anişoara Boitor, inspector şef al ISU Someş Satu Mare – Sergiu Buzdugan, preşedintele Camerei de Comerţ – Daniela Culic, Mihaela Şuteu – reprezentant al DGASPC, Dana Rentea – reprezentant al Agenţiei Simbotour, Ramona Stancoviciu – reprezentant al CaiacSMile, reprezentanţi ai Villa Class, Hotel Hugo, The Dome, Camanasof Conta Consult, Derşidan SRL, Hotel Dana, Hotel Dan.

“Distinşi invitaţi, stimaţi colegi, dragi elevi, salut iniţiativa directorilor Colegiului Economic Gheorghe Dragoş, dar şi a echipei de proiect, de a derula un astfel de proiect. “Jocuri fără bariere – Învăţarea bazată pe joc în formarea profesională pentru turismul accesibil”.

Directoarea Ioana Florentina Chis a fost gazda evenimentului
Directoarea Ioana Florentina Chis a fost gazda evenimentului

Suntem conştienţi că aceste proiecte Erasmus, care au şi mobilităţi reprezintă oportunităţi extraordinare pentru toţi actorii educaţionali implicaţi, pentru că în primul şi în primul rând sunt exemple de bună practică, dacă acestea sunt cu adevărat transpuse în activitatea de la clasă. Sunt o plus valoare pentru elevi şi pentru cadre didactice, de ce nu? Vă felicit, vă doresc succes, să aveţi cât mai multe astfel de mobilităţi, şi proiecte de genul acesta, pentru că turismul este o componentă esenţială a economiei româneşti şi avem nevoie de tineri bine pregătiţi, pentru ca turiştii să nu mai aleagă destinaţii exotice şi să rămână la noi în ţară”, a precizat inspectorul Anişoara Boitor, în discursul său.

Prin turismul acccesibil s-ar putea crea trei milioane de locuri de muncă în plus

A urmat prezentarea proiectului de către profesoara Monica Tămaş, care a vorbit, pe larg, despre scopul şi obiectivele vizate. “Acesta este primul proiect Erasmus al Colegiului Economic Gheorghe Dragoş şi am onoarea să-l prezint. De ce? Nu este ultimul, dar cu siguranţă nu vom avea altul de o asemenea amploare şi cu un asemenea impact asupra societăţii, turismului, economiei.

Pentru început, aş dori să vă instruiesc puţin pe turism accesibil, ca să înţelegeţi materialele mai bine. Deci ce este turismul accesibil? Se referă la politici şi practici care au ca scop eliminarea barierelor de acces, oferind persoanelor cu cerinţe specifice de acces posibilitatea de a se bucura de vacanţe şi de timp liber, fără obstacole şi dificultăţi.

O parte dintre profesorii care s-au ocupat de implementarea proiectului
O parte dintre profesorii care s-au ocupat de implementarea proiectului

Mai pe scurt, turismul accesibil sau turismul pentru toţi se referă la turismul care satisface nevoile unui larg număr de vizitatori. Şi acuma toată lumea se gândeşte la persoanele cu nevoi speciale. Şi când vorbim de persoane cu nevoi speciale, toată lumea se gândeşte la utilizatorii de scaun cu rotile, nevăzători şi aşa mai departe”, a precizat profesoara Monica Tămaş.

Profesoara a mai explicat faptul că şi alte categorii de turişti sunt incluse în segmentul celor cu nevoi speciale, precum femeile însărcinate, persoanele foarte scunde sau foarte înalte, vârstnicii, copiii, turiştii cu boli cronice sau cu cerinţe alimentare speciale ori cu intoleranţe alimentare etc.

Se estimează că 15 procente din populaţia lumii trăieşte cu o formă de handicap, adică un miliard de oameni din întreaga lume ar putea fi incapabili să se bucure de privilegiul de a cunoaşte alte culturi, să experimenteze natura la maxim, de a începe o nouă călătorie.

Doar 9 procente dintre ofertele turistice oferă acces tuturor categoriilor de persoane, inclusiv celor cu nevoi speciale. Valoarea pieţei de turism accesibil ar putea fi mult mai mare, cu aproximativ 44 de procente mai mult, dacă s-ar dezvolta accesibilitatea în unităţile de cazare şi nu numai.

De asemenea, s-ar putea crea trei milioane de locuri de muncă în plus, iar unităţile de cazare ar putea primi turiştii de vârsta a treia în extrasezon.

În cadrul conferinţei s-a vorbit despre un design universal, aplicabil tuturor unităţilor de cazare din lume.

Chiar în municipiul Satu Mare, elevii au realizat măsurători la câteva hoteluri şi chiar au indentificat locaţii accesibile, care respectă parametrii necesari în acest nou tip de turism.

Obiectivele proiectului şi grupul ţintă care a beneficiat de instruire la standarde înalte

Conferinta a fost organizata foarte bine, pana la cele mai mici detalii
Conferinta a fost organizata foarte bine, pana la cele mai mici detalii

Dintre obiectivele proiectului face parte reducerea lacunelor din programa şcolilor profesionale referitoare la problemele turismului accesibil tuturor. De asemenea, este vizată dezvoltarea mijloacelor şi tehnicilor de predare, integrând învăţarea bazată pe jocuri, în tehnicile de predare şi utilizarea mijloacelor digitale şi media, într-o manieră creativă.

Patru profesori de la şcolile din România au fost instruiţi în turismul accesibil, dar în egală măsură au beneficiat de proiect şi elevii. Este vorba despre 24 de copii, care frecventează profilul turism şi alimentaţie.

Parteneri ai proiectului au fost Incipit Consulting -Italia (coordonator), Consorzio Itaca – Italia, Wattajob – Italia, Instituto Professiionale di Stato Servizi per l’Enogastronomia e Ospitalita, Alberghiera Servixi Commerciali di Assisi – Italia, Fundaţio Privada Escola de Restauracio i Hostaleria Barcelona – Spain, Colegiul Economic Gheorghe Dragoş, ENAT – European Network for Accesible Tourism – Belgia. Proiectul a fost implementat în perioada octombrie 2019 – iunie 2022 şi a fost finanţat prin Erasmus + Prgramme KA2 VET – Cooperare pentru inovaţie şi schimb de bune practici.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with