Image 1
Image 2

Concert la Filarmonica “Dinu Lipatti” în cadrul Festivalului „Cziffra György”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri 11 iunie 2021, de la ora 18:30, Filarmonica “Dinu Lipatti” ne invită la un nou concert simfonic (Ab. 29), de data aceasta în cadrul Festivalului „Cziffra György”. Dirijor va fi Horváth József iar solist la pian Balázs János. În program: Vasily Kalinnikov – Simfonia nr. 1 în sol minor; Franz Liszt – Concert nr. 1 în Mi Bemol Major pentru pian şi orchestră.

Balázs János a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Este unul dintre cei mai râvniţi şi de succes pianişti, invitat al sălilor de concerte renumite din întreaga lume. Director artistic al Festivalului şi Anului Memorial Cziffra György. Pentru oricine l-a auzit cântând trebuie să fi fost o experienţă sugestivă şi complet unică.

Criticii evidenţiază subtilitatea stilului său de joc, diversitatea încântătoare a tonurilor de pian, nelimitarea gamei sale dinamice şi abilitatea sa tehnică impresionantă.

Este deseori invitat la Amsterdam Concertgebouw, la Conservatorul Ceaikovski din Moscova, la Filarmonica din Köln, la Academia de Muzică din Budapesta şi la MÜPÁ. A susţinut concerte de succes pe scenele: Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Center, Wiener Konzerthaus şi Royal Conservatory.

În 2016, a lansat Festivalul Cziffra György din Budapesta dedicat acestui artist pe care-l propune tinerilor drept model. În ultimii 5 ani, festivalul a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente de muzică clasică din Ungaria. 2021, la aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Cziffra György a fost declarat un an oficial comemorativ de către Guvernul Ungariei, iar pentru conducerea artistică a fost solicitat Balázs János. El deţine aproape toate premiile acordate de Ungaria, inclusiv Premiul Kossuth, care i-a fost acordat ca fiind cel mai tânăr premiant de la înfiinţarea premiului. Premiile sale internaţionale includ titlul de Young Steinway Artist şi Premiul de stat polonez.

Horváth József s-a născut în 1975 iar la vârsta de şase ani a început să studieze vioara şi pianul. În anul 1999 a absolvit secţia dirijat cor şi în 2001 pe cea de dirijat orchestră al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de: Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Începând din 1999 Horváth József este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 şi al Operei Naţionale Române din Cluj.

Dintre cele 29 de opere din repertoriul său amintim: Don Giovanni, Lucia di Lammermoor, Bărbierul din Sevilla, Nabucco, Macbeth, Traviata, Rigoletto, Trubadurul, Forţa destinului, Bal mascat, Don Carlos, Aida, Otello, Boema, Madama Butterfly, Tosca, Turandot, Carmen, Cavalleria Rusticana şi Paiaţe. Ca dirijor invitat a condus orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sibiu, Timişoara, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Opera Naţională din Bucureşti, Opera Naţională Română Timişoara, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS 1931 BIBLIOTECA PUBLICA SATU MARE

Înfințarea bibliotecii publice a orașului Satu Mare, inițiativă sprijinită de N. Iorga

Infințarea bibliotecii publice din orașul Satu-Mare marcând un pas important în inițiativa națională de promovare a culturii, a fost susținută de N. Iorga.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

DRUMUL UNEI OPERE DE ARTA

Cum a ajuns pictura “Moartea Fecioarei” de Caravagio in colectia muzeului Luvru

Acest tablou ilustrează revoluția iconografică și formală pe care Caravaggio a instigat-o la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Distantandu-se de pretioasa, afectata moda manierista, artistul a inaugurat un stil franc, robust, energic. El și-a asumat sarcina de a traduce realitatea și emoțiile oamenilor fără a se îngrijora de convențiile reprezentărilor sacrului. Impactul său asupra evoluției concepțiilor picturale în secolul al XVII-lea a fost considerabil.