Image 1
Image 2

Concert extraordinar de Crăciun cu Ansamblul “Icoane” şi Corul Filarmonicii din Cluj

Afişul concertului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Afişul concertului
Afişul concertului

Sâmbătă 20 decembrie, la ora 18.30, la Sala Filarmonicii are loc un Concert extraordinar de colinde, susţinut de artişti profesionişti de înalt nivel: Ansamblul de muzică tradiţională românească “Icoane”, condus de prof. univ. dr. Ioan Bocşa şi lect. univ. dr. Alina Stan, şi Corul Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca, dirijat de prof. univ. dr. Cornel Groza.

Programul va fi structurat în trei părţi. Prima este dedicată colindului tradiţional, ilustrat în interpretările Ansamblului “Icoane”. A doua aduce pe scenă prelucrări corale ale temelor consacrate de Crăciun, cântate de Corul filarmonicii clujene. În cea de a treia parte sătmărenii se vor reîntâlni cu o lucrare cu totul deosebită, scrisă de sătmăreanul Dan Variu: “Noi umblăm să colindăm…”, o prelucrare savantă în mai multe stiluri din istoria muzicii a unui colind străvechi cules şi publicat de Bela Bartok în 1915. Piesa creează un univers polifonic aparte şi recomandăm, pentru a o savura din plin, ocuparea unor locuri aflate la mijlocul sălii de concerte.

Intrarea publicului este liberă. Concertul este organizat cu sprijinul Primăriei municipiului Satu Mare. Informaţia Zilei este partener media al evenimentului.

Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească „ICOANE“ al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional. Ansamblul, instruit şi condus de către prof. univ. dr. Ioan Bocşa, este format din studenţi şi absolvenţi, având ca liant pasiunea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţie populară.

În cadrul spectacolelor susţinute, Ansamblul „ICOANE“ (grupul vocal fete, grup vocal băieţi, grup mixt, trio tradiţional şi interpreţi individuali) îşi propune restaurarea sonoră a unor producţii muzicale tradiţionale arhaice, preluate fie din culegeri ale unor folclorişti realizate la începutul secolului XX, fie din materiale culese direct din teren de către cadre didactice şi studenţi ai Academiei.

“Noi umblăm să colindăm…” a pornit de la ideea de a crea o imagine sonoră a sărbătorilor actuale de Craciun, cu repertoriul lor specific şi influenţele pe care le-au resimţit în ultimele decenii. Punctul de plecare al acestei lucrări a fost colinda „Pă cel plai de munte” din Grădişte (Hunedoara), culeasă de Bela Bartok în colecţia „Melodien der rumänichen colinde”, colindă ce străbate întreaga lucrare. Dan Variu a studiat compoziţia la Conservatorul clujean cu Hans Peter Turk şi Cornel Ţăranu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS 1931 BIBLIOTECA PUBLICA SATU MARE

Înfințarea bibliotecii publice a orașului Satu Mare, inițiativă sprijinită de N. Iorga

Infințarea bibliotecii publice din orașul Satu-Mare marcând un pas important în inițiativa națională de promovare a culturii, a fost susținută de N. Iorga.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now