19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Comunitatea romă din Stâna a fost lovită de un focar de hepatită

Scris de Mihaela Ghiţă, 21 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Comunitatea romă din Stâna a fost lovită de un focar de hepatită

Comunitatea romă din Stâna a fost lovită de un focar de hepatită

Localnicii din Stâna se confruntă de aproximativ două luni de zile cu un focar de hepatita virală A. Cele mai multe cazuri vizează copii de vârstă şcolară din comunitatea de rromi a localităţii. Primul caz de îmbolnăvire a fost confirmat de  Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare la 24 noiembrie 2015, la un elev din localitate. Fiind o afecţiune contagioasă s-a propagat cu uşurinţă,  îmbolnăvindu-se zeci de copii care frecventează şcoala din Stâna. Medicul epidemiolog, Lidia Tămaş, şef Serviciu Epidemiologie în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare a precizat că până la ora actuală au fost confirmate 35 de cazuri de hepatită din care douăla adulţi (un cadru didactic şi un tânăr) şi restul la copii de vârstă şcolară. Noi cazuri apar de la o săptămână la alta, pentru persoanele diagnosticate fiind dispusă internarea în spital, respectiv la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. În luna decembrie au fost internaţi 18 copii, iar ceilalţi în luna ianuarie  2016.

Medicul epidemiolog dr. Tămaş a subliniat că este cel mai mare focar de hepatită A înregistrat în cursul anului trecut la nivel de judeţ şi care continuă şi în acest an. Un alt focar confirmat în 2015 de către DSP Satu Mare a fost la Tarna, însă numărul persoanelor afectate a fost considerabil mai mic, respectiv de câteva cazuri. Specialistul este de părere că focarul de hepatită A din localitatea Stâna va fi destul de greu de stopat.

Ca măsuri de primă urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare a descins în zonă, unde a demarat o anchetă epidemiologică. Specialiştii DSP au început administrarea de vaccin pentru hepatita A, până acum fiind vaccinaţi 84 de localnici, în general membrii familiilor din care provin copii. Vaccinarea s-a făcut în luna decembrie şi la începutul acestui an şi continuă pe măsură ce DSP dispune de vaccin. Deocamdată nu se cunoaşte în mod clar sursa de la care a izbucnit acest focar de hepatită.

Puteti citi continuarea in editia tiparita din 21 ianuarie disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Abonează-te acum Online!
 1. Eugen va supune atentiei : a spus: 23 ianuarie 2016, ora 14:18

  Discriminare la Therme Bucureşti! Familii de romi, umilite la recepţie
  (art. de Carmen Ştefan 22 Ianuarie, 2016 – 22:23)

  În urmă cu aproximativ o săptămână, în Bucureşti s-a deschis ceea ce promite a fi unul dintre cele mai tehnologizate centre de relaxare din ţară, dar şi cel mai mare din Europa. Therme Bucureşti a atras mii de vizitatori, iar în primele zile de la deschidere, incinta a fost arhiplină.
  Treptat, au apărut recenzii peste recenzii, pline de laude, ale clienţilor mulţumiţi. Totuşi, se pare că lucrurile nu sunt atât de roz la noul centru termal. Un posibil caz de discriminare pune la îndoială calitatea serviciilor oferite de Therme Bucureşti.
  O familie de romi a contactat publicaţia showbizreport.ro, pentru a dezvălui modul incorect în care personalul de la recepţie i-a tratat atunci când au intrat pe uşa localului. Soţii Niţu, Doina şi Nicuşor, au avut o surpriză neplăcută atunci când au fost întâmpinaţi de 10 paznici.
  „Centrul termal din Baloteşi am înţeles că este un loc frumos, de relaxare. Am ajuns acolo cu soţul şi cu încă o familie. După ce am parcat, am mers la casă să plătim şi să intrăm. În momentul acela, au venit 10 bodyguarzi şi ne-au spus să ne retragem să stăm de vorbă”, îşi începe Doina povestirea.
  Femeia a relatat că le-a fost interzis accesul în centrul de relaxare din cauza etniei lor. „Dânşii ne-au întrebat dacă suntem romi. Le-am spus că trăim în România şi avem trecut în buletin că suntem cetăţeni români: «Noi am văzut că sunteţi romi, iar conducerea nu este de acord ca romii să beneficieze de serviciile centrului SPA». Am cerut să vorbim cu un manager, iar ei ne-au spus că nu avem ce vorbi pentru că suntem romi, iar eu au primit directivă să nu ne lase să intrăm. Am fost prin toată lumea, în Dubai, în Mali, peste tot, pe la hoteluri de 4 – 5 stele, dar am fost trataţi bine şi respectaţi peste tot. Aici, am fost jigniţi şi denigraţi. Am copii la facultate. Vreau să îi trimit acolo să se relaxeze, dar îmi este teamă că vor fi daţi afară. Plătim taxe în această ţară, suntem civilizaţi. Suntem florari, avem firme de flori, chiar nu suntem ultimii oameni încât să fim trataţi aşa”, a mai relatat Doina Niţu.
  Ceea ce este interesant este faptul că managerul Therme Bucureşti a beneficiat de aranjamente florale din partea firmei soţilor Niţu, chiar la evenimentul de inaugurare. „Managerul de la spa m-a contactat să le dau flori pentru evenimentul de deschidere. Eu i-am ajutat, iar ei ne-au dat afară. Nu se poate să fim trataţi ca nişte gunoaie de oameni. Fie că eşti român sau ţigan, dacă îndeplineşti toate regulile acestei ţări nu este normal să fii dat la o parte şi umilit. Nu este nicio lege pentru aceşti oameni care vin la noi şi cumpără un petic de pământ, iar apoi se cred stăpâni în România”, a mărturisit femeia.
  Mai mult, soţul ei susţine că, după ce le-au asigurat aranjamentele florale, au fost invitaţi să se relaxeze la Therme Bucureşti gratuit. „Nu-mi vine să cred, în secolul 21 nu se poate aşa ceva. Am populat locul acela cu flori şi ne-au invitat la spa, ca să ne relaxăm. Am refuzat atunci, am spus că nu stăm în 60 de lei. A trecut timpul şi aseară am fost la spa, iar ei ne-au denigrat, ne-au făcut de ruşine. Era plin de lume acolo şi ne-a fost mai mare ruşinea. Le-am spus că acolo este Auschwitz”, a relatat Nicuşor Niţu.

 2. Van Dana a spus: 23 ianuarie 2016, ora 12:41

  @Raj Capur-mai in sud ?Poate mai in sudul Indiei!

 3. PATRICIU a spus: 22 ianuarie 2016, ora 18:27

  De hepatita se trateaza….Ciuma Bubonica sa dea in ei si in seful lor Govor!!!!

 4. ioan a spus: 22 ianuarie 2016, ora 13:35

  De când au apărut rromi la Stâna. Acolo au fost ţigani dintotdeauna.
  Boala vine de la banii care îi primesc fără să facă nimic. Ţiganii sunt o categorie privilegiată, ei sunt nobili, hrăniţi pentru că stau cu burta la soare.

 5. Rita a spus: 21 ianuarie 2016, ora 15:37

  sau mai in vest

 6. raulco a spus: 21 ianuarie 2016, ora 14:24

  A intrat tatucul lor Govorel la puscarie si s-au inbolnavit subit.

 7. Raj Capur a spus: 21 ianuarie 2016, ora 12:32

  Din pacate sunt zvonuri alarmante!!?Aceasta comunitate ar putea fi decima.ta de cumplita boala?Poate autoritatile ar trebui sa ia masuri sa-i duca definitiv din judet,undeva in sud, unde clima este mai blanda,inclusiv celelalte comunitati de rromi din judet caci au legaturi intre ei si boala se poate transmite rapid!

 8. Raj Capur a spus: 21 ianuarie 2016, ora 12:31

  Din pacate sunt zvonuri alarmante!!?Aceasta comunitate ar putea fi decimata de cumplita boala?Poate autoritatile ar trebui sa ia masuri sa-i duca definitiv din judet,undeva in sud, unde clima este mai blanda,inclusiv celelalte comunitati de rromi din judet caci au legaturi intre ei si boala se poate transmite rapid!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.