Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adoptarea tacită este unul dintre instrumentele cele mai perfide, lovind când se așteaptă cel mai puțin cei care sunt chemați să dezbată un proiect de lege. PMP anunță că referendumul privind reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost adoptat tacit de Senat. Acest lucru nu înseamnă altceva decât că decizia va fi luată în Camera Deputaților.

  Rezultatul este previzibil. Cum ar putea vota deputații propria lor amputare?

După ce și-au votat o serie de privilegii, după ce s-au obișnuit cu viața de ales, cu vacanțele, cu programul lejer, dar și cu gândul la pensia specială?

Fericirea partidului lui Băsescu va fi de scurtă durată. Se poate întâmpla ca subiectul reducerii numărului de parlamentari să revină în actualitate. În același timp s-ar putea dezbate și problema raportului dintre angajații la stat și cei de la privat. Dacă este să se facă vreo reducere, aceasta trebuie făcută în întregul aparat bugetar. S-ar face o mică economie, suficientă pentru a urca puțintel încrederea în clasa politică în general, cu precădere în parlament și guvern.

Cum PSD este un partid eminamente administrativ, cu greu se poate imagina că va accepta știrbirea bazinului său electoral. Opoziția acceptă în mod tacit politicile de cadre ale PSD, la rândul său profitând când va ajunge la guvernare de aceleași beneficii.

Agenda publică este destul de încărcată pentru a permite introducerea unei teme serioase. Se apropie un nou referendum, cam fără miză din moment ce și puterea și opoziția îndeamnă cetățenii să se prezinte la vot și să pună ștampila pe DA. Este așteptată evaluarea procurorului general, care va genera un nou scandal. Teme comune, ale puterii și opoziției, sunt și încercările de a desecretiza protocoalele, dar și obscurul proiect de grațiere și amnistie. Sunt amestecate chestiuni grave și inutile.

Nu se mai poate distinge binele de rău. Cu atât mai vârtos este pus la zid PSD, în vreme ce opoziția, deși fără proiecte majore, fără viziune, este tratată cu o anumită bunăvoință, în speranța că își va reveni și va oferi o alternativă la actuala guvernare.

În ideea de a-și construi un program credibil, s-ar cuveni ca opoziția să susțină reducerea numărului de parlamentari, la schimb cu prezentarea la referendumul din octombrie, cu argumente care să-i convingă până și pe alegătorii PSD-ului.

PNL nu are curajul să susțină valorile în care crede electoratul său, USR continuă să se joace de-a politica, PMP nu are forță, iar partidele care sunt pe cale să se înființeze nu fac altceva decât să rupă din electoratul altor partide de aceeași orientare.

Peste toate formațiunile politice tronează un compromis tacit. Sinceritatea, dacă există, trebuie căutată în interiorul partidelor, dar numai atunci când se ceartă. Politicianul român a ajuns să spună adevărul numai la mânie.

PSD a depășit stadiul de armonie mimată, tacită. Cearta dintre Liviu Dragnea și grupul din jurul lui Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose și alții capătă consistență. Din poziția lui de vicepremier, Stănescu afirmă că Dragnea a negociat adoptarea legii amnistiei și grațierii în afara unui cadru legal, în afara guvernului și partidului. Este o acuzație foarte gravă.

Datorită unor astfel de declarații ședința de ieri a PSD a fost la fel de tensionată. În plus se pregătește o remaniere, unii miniștri vor fi dați afară, ceea ce va crea nemulțumiri  chiar și între ALDE și PSD.

Nu sunt bani!

Cum ar trebui să arate fotografia zilei de 18 august 2023? Milioane de persoane întinzând mâinile spre guverne cerând bani. Deşi cer bani, nu sunt cerşetori. Printre ei pot fi văzuţi oameni bine îmbrăcaţi, miniştri, directori, şefi de agenţii, primari etc. etc. Toţi primesc clasicul răspuns: “Nu sunt bani. Trebuie colectat mai mult.”

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.