Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Complexul celei de-a doua viori

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Norica Nicolai a exprimat un punct de vedere de prin 1998-2000 când PNL nu mai dorea să fie ” a doua vioară” în CDR şi implicit în guvernul condus de un premier ţărănist.
Acelaşi complex al poziţiei secundare l-a făcut mai târziu şi pe Crin Antonescu să spargă USL şi să scoată PNL de la guvernare la începutul anului 2014.

Provenind din PNŢCD, aşadar dintr-un partid care juca rolul primei viori în guvernarea CDR-USD-UDMR, Norica Nicolai şi-a salvat cariera politică făcând trecerea spre PNL în momentul în care ţărăniştii şi-au făcut ferfeniţă partidul. Prin umare ştie din experienţă proprie ce înseamnă să stai la căruţa unui partid.

Avertismentul sau ameninţarea europarlamentarului ALDE a fost repede anihilată de însuşi Călin Popescu Tăriceanu. El se simte confortabil în alianţa cu PSD. Mai mult, se gândeşte şi la o posibilă candidatură la prezidenţiale. Poate chiar în formula convenită la înfiinţarea USL. Unul dintre partide îşi rezerva funcţia de prim ministru, celălalt funcţia de preşedinte. Victor Ponta, împins de partid, şi-a asumat, pe ascuns, rolul de candidat prezidenţial. PNL a simţit vântul trădării şi a scos partidul de la guvernare.

Figura se poate repeta şi în cazul lui Tăriceanu. PSD nu va renunţa la un candidat prezidenţial propriu, deşi a înregistrat trei eşecuri consecutive. Electoratul, când este pus să aleagă între un preşedinte de stânga şi altul de dreapta, preferă dreapta. Situaţi pe prima poziţie după primul tur trei prezidenţiabili PSD, Adrian Năstase, în 2004, Mircea Geoană în 2009 şi Victor Ponta în 2014 au pierdut în faţa candidatului susţinut de partidele de dreapta.

După această triplă experienţă PSD ar fi normal să caute o altă soluţie, una de compromis. Din moment ce Tăriceanu nu susţine opiniile doamnei Nicolai, se poate deduce că are planuri mari cu PSD. Preşedintele Senatului este destul de ambiţios, are o părere foarte bună despre el însuşi, este destul de atras de putere pentru a-şi dori să ajungă preşedintele României.

Liderul ALDE având un proiect personal este dispus să treacă peste numulţumirile membrilor ALDE la adresa PSD. Cu alte cuvinte, acceptă pentru partidul său rolul de a doua vioară în guvern. Ca partid de dreapta, ALDE nu şi-a spus şi nu pare pregătit nici în continuare să revendice o poziţie de egalitate cu PSD în coaliţie. Se mulţumeşte să crească la umbra populismului de stânga promovat cu măiestrie de social democraţi. Ceea ce i-ar putea despărţi este apariţia unei crize, o înfundătură de ordin financiar.

Deocamdată PSD şi ALDE au un interes comun în adoptarea unor legi care, în opinia lor, vor reforma Justiţia. Opoziţia îi acuză că fiecare din cei doi lideri are un interes personal, fiind uniţi de dorinţa de a o demite pe şefa DNA.
Un alt punct de vedere comun este reglarea activităţii multinaţionalelor din România. Călin Popescu Tăriceanu este susţinătorul capitalului autohton. Prin asta se apropie cel mai mult de vechiul dicton liberal „prin noi înşine”.

În condiţiile globalizării, acest lucru este susceptibil de izolaţionism, de un refuz de integrare în structurile euro-atlantice. În realitate, multinaţionalele sunt expresia economică a integrării noastre în NATO şi UE. Am devenit o democraţie, plătim un preţ. Toate declaraţiile ambasadorului SUA converg spre această idee.

Nu întâmplător ambasadorul Marii Britanii, după BREXIT are o altă opinie decât cel american. Tăriceanu şi Dragnea merg în direcţia promovată de Ungaria şi Polonia. Din această cauză sunt strâns legaţi şi ieşiri precum cea a Noricăi Nicolai sunt stopate din faşă de Călin Popescu Tăriceanu. ALDE preferă să fie o vioară mută, dar la putere nu în opoziţie.

Abonează-te acum Online!