22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

Competițiile interne în partide

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru o scurtă perioadă, datorită congresului, toate privirile au fost focusate pe PSD. Noile vedete ale euroalegerilor au intrat într-un con de umbră mai devreme decât ar fi fost normal. Lipsa de interes dăunează grav sănătății electorale a oricărui partid, ca să nu mai vorbim de persoane. Un politician despre care nu se mai vorbește, de bine sau de rău, este terminat. Cariera lui, indiferent de poziția pe care o ocupă, indiferent de strădaniile lui, se apropie de sfârșit.

De la cel mai înalt nivel, la cele mai insignifiante personaje de la nivel local, regula este aceeași. Exemple pot fi date cu nemiluita, de sus și de jos. Primari, președinți de consilii județene, consileri locali și județeni, după ce-și pierd funcțiile, îngroașă rândurile iluștrilor anonimi. Rămân în memoria colectivă doar cei care luptă împotriva uitării încercând să atragă atenția presei asupra lor.

Clasa politică se primenește. Figuri vechi sunt înlocuite cu fețe noi. La toate partidele, într-un ritm foarte alert, am spune chiar nemaiîntâlnit de multă vreme, s-au produs schimbări radicale.

În partidul cel mai hulit, PSD, s-a schimbat întreaga echipă de conducere. Schimbările de la vârf sunt semnale că vor continua la filiale.

La PNL a apărut o figură nouă, Rareș Bogdan. Ascensiunea lui fulminantă a speriat conducerea și a fost rapid obstrucționat ca să nu ajungă la conducerea PNL București.

USR, prin natura lui este un partid al figurilor noi. Rând pe rând cei dornici de afirmare ies din anonimat. Strada, ca și rețelele de socializare, unifică, egalizează, nu personalizează.  Este și motivul pentru care Dan Barna a început să frecventeze studiourile de televiziune, chiar și cele considerate pro-PSD. Astfel într-un timp foarte scurt a reușit să-l depășească în popularitate pe partenerul său, Dacian Cioloș.

Fenomenul se amplifică pe măsură ce se apropie alegerile.  Încet, dar sigur, USR-PLUS se clasicizează. Cei mai proaspeți politicieni încep să se apropie de alegători în mod nemijlocit. Unii dintre ei conștientizează că nu devii politician doar participând la mitinguri, la proteste de stradă. Politician este cel care se lasă modelat de mass media tradițională. Strategii au observat că un câine care merge pe sârmă atrage mai multe aprecieri pe facebook decât un politician care-și înjură adversarii pe contul său de socializare sau pe un site pe care și-l improvizează.

Politica înseamnă, acum ca și în urmă cu 2000 de ani, participare la dezbaterile din agora, contact vizual direct cu cetățeanul de rând.

Să fi ajuns politicianul român la o deplină maturitate civică? A ajuns politicianul de top să înțeleagă că politica nu funcționează ca un ceas stricat, ci ca un mecanism bine reglat, ca un sistem constant, dar perfectibil, din mers? Un Liviu Pleșoianu printr-un discurs coerent, logic, a reușit să se impună nu doar în fața delegaților la congresul PSD, ci și în fața unora care disprețuiesc PSD-ul.

În politică totul are o logică. Persoane care fac același lucru obțin feedback-uri diferite. Ludovic Orban a strigat la unison cu Rareș Bogdan, dar numai unul a fost considerat că a ridicat PNL pe prima poziție la euroalegeri.

Competiția internă într-un partid este mai acerbă decât confruntarea externă.

Dan Barna merge umăr la umăr cu Dacian Cioloș, dar numai unul va fi desemnat candidat prezidențial, considerându-se că s-a detașat de partenerul său și are mai multe șanse.

Pe măsură ce se apropie data alegerilor, fie că este vorba despre prezidențiale, locale sau parlamentare, în partide primează competiția internă. Este ceva similar cu evoluția speciilor, dar, în politică, selecția nu se face în mod natural, ci prin șmecherii.  Este ceva similar cu lupta plantelor cu buruienile, bătălia porcului cu pesta africană

Abonează-te acum Online!