Image 1
Image 2

Compasiune şi revoltă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tragicul accident de la Complexul Energetic Oltenia în care şi-au pierdut viaţa trei muncitori ne readuce aminte că România este cu un picior încă în perioada comunistă.
Condiţiile de muncă sunt atât de groaznice încât din cauza nămolului nici ministrul Energiei nu a putut ajunge la locul tragediei. Nămolul i-a împiedicat şi pe cei mai importanţi oameni din stat, preşedintele şi primul ministru, să meargă pentru a constata la faţa locului în ce condiţii lucrează muncitorii care produc energia electrică atât de necesară în această perioadă.
Este adevărat că primul ministru a cerut să fie pedepsiţi cei vinovaţi. Se referea la cei care au înghesuit 15 persoane într-o camionetă de 8 locuri.
Până la urmă şi cazul acesta va fi rezolvat la fel ca alte cazuri asemănătoare. Cele trei văduve îşi vor creşte singure copiii, cei 10 răniţi poate vor rămâne schilozi şi vor primi o pensie mizerabilă. A cam dispărut tradiţia ca preşedintele ţării, primul ministru, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, chiar parlamentarii, să se deplaseze de urgenţă când se întâmplă o tragedie care îngrozeşte toată ţara.
Regina Elisabeta, în tinereţe, şi-a pierdut popularitatea când a avut loc un accident la o mină şi nu s-a deplasat la locul tragediei. Aici Nicolae Ceauşescu era pe fază. În timpul inundaţiilor din 1970 încă tânărul secretar general al partidului s-a dus în mijlocul sinistraţilor, i-a îmbărbătat pe oamenii rămaşi fără case, le-a promis că vor fi ajutaţi. Culmea este că sinistraţii, cei rămaşi fără case, au primit ajutoare pentru reconstrucţie sau loturi pentru a-şi construi locuinţe noi. La Satu Mare de exemplu, un cartier întreg se numeşte 14 Mai. În memoria victimelor, a înecaţilor din timpul inundaţiilor catastrofale din 1970.
A rămas în memoria colectivă gestul lui Ceauşescu. La fel cum încă nu s-a uitat cu totul replica premierului Călin Popescu Tăriceanu dată unei femei sinistrate care se plângea că sunt condiţii proaste de cazare. “Ce vreţi, le-a zis Tăriceanu sinistraţilor cazaţi pe jos într-o şcoală, să vă cazăm la un hotel de patru stele?”
Gesturile de compasiune pentru nişte oameni aflaţi în dificultate pe care le face un politician impresionează poporul. Opinia publică este sensibilă când este vorba despre tragedii care se puteau evita. Cazul de la Colectiv a marcat puternic opinia publică din întreaga ţară. Sunt tragedii, crime, violuri care marchează o comunitate. De exemplu crima de pe malul Someşului. După 14 ani criminalul actriţei Gabriela Dorgai încă nu a fost găsit.
Gesturile de compasiune trag greu la cântar în perioadele electorale. Dar sunt oameni politici, este drept că din ce în ce mai puţini, care chiar sar în ajutorul unor oameni oropsiţi.
Compasiunea, un cuvânt aproape uitat, a revenit în actualitate în timpul pandemiei. Despre compasiunea nemărginită a românilor faţă de ucrainenii care au fugit din calea războiului s-a vorbit şi după invazia rusească în Ucraina.
Pe de altă parte, este adevărat că din celebra deviză Libertate, Egalitate, Fraternitate, ultimele două precepte, egalitate şi fraternitate, sunt deja omise. Demonstranţii de azi strigă numai “Libertate”, considerând că în primul rând este ameninţată libertatea. Este adevărat, dar fără fraternitate, fără egalitate, societatea omenească este schiloadă.
Democraţia presupune în primul rând libertate, dar fără egalitate chiar şi mult trâmbiţata libertate este un concept lipsit de sens.
În cazul tragediei de la Complexul Energetic Oltenia atât preşedintele, cât şi primul ministru au avut libertatea de a alege să meargă sau să nu meargă la faţa locului, să vadă cum trăiesc oamenii aceia. Poate fi vorba, în cazul acesta, de fraternitate? Sau de egalitate de şanse? Nici vorbă. Să ne gândim că există sporuri pentru condiţii de muncă stresante. Oare familiile acelor mineri simt compasiune faţă de bieţii bugetari care beneficiază de aceste sporuri? Mai degrabă sunt revoltaţi. Compasiunea şi revolta merg oarecum în tandem.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sub paravanul războiului

Asculta acest articol Întâi a fost pandemie. Nu se poate face nimic pentru că este pandemie. Apoi a venit războiul.