Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Comisia proiectului de ţară

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La aproape doi ani de la alegerile prezidenţiale, perioadă de căutări mai mult sau mai puţin disperate, cu multe pete de lumină şi umbre, Klaus Iohannis încropeşte o comisie care va elabora mult aşteptatul “proiect de ţară“. Formată din personalităţi diverse, comisia prezidenţială porneşte la drum în prag de campanie electorală. Sunt experţi adunaţi de peste tot, inclusiv de la partidele parlamentare. Fac parte din comisie şi persoane recunoscute pentru abilitatea lor de comunicare.

Nu se poate spune că sunt personalităţi care se detaşează net de plutonul intelectualilor obişnuiţi. Nu se observă la prima vedere o mare somitate în materie de viziune atotcuprinzătoare. Nu sunt nume răsunătoare nici în grupul desemnat de instituţia prezidenţială. Despre fiecare dintre cei zece se pot aduce argumente împotriva lor.

Partidele parlamentare şi-au desemnat câte doi reprezentanţi. Nu sunt foarte străluciţi nici aceştia şi nu s-au făcut remarcaţi prin ceva deosebit. Dar important este că s-a pornit la drum. Indiferent de rezultatul final, chiar dacă raportul nu va constitui un punct de plecare, va oferi o bază de dezbatere publică.

Termenul este însă fixat pe la jumătatea anului viitor. Este cam departe. Din momentul în care au fost alese persoanele se presupune că fiecare avea deja o idee. Punând cap la cap ideile fiecăruia, mai tăind, mai adăugând, ar fi rezultat ceva, un nucleu în jurul căruia s-ar fi putut desăvârşi proiectul de ţară.  Anul 2017 este pierdut. Guvernul va avea un program votat în parlament de partidele majoritare. Dacă de pildă în urma alegerilor va rezulta un guvern format de o alianţă PSD-ALDE, chiar dacă cele două partide au câte doi reprezentanţi, nu vor fi pe deplin de acord cu un raport vizat de Klaus Iohannis.

Nu ar trebui să pornim la un drum atât de promiţător punând boii înapoia carului. 2017, 2018 vor fi ani premergători alegerilor prezidenţiale din 2019. Proiectul de ţară, prin firea lucrurilor, va fi platforma politică a candidatului prezidenţial care l-a iniţiat. Să nu ne imaginăm că Victor Ponta, ca să dăm un exemplu, va fi de acord cu viziunea lui Klaus Iohannis despre ce trebuie făcut în România. De asemenea, preşedintele nu va accepta introducerea în raportul final a unor directive specifice PSD.  Sunt poziţii ireconciliabile. În mai puţin de doi ani de la preluarea mandatului, preşedintele Iohannis se află într-o relaţie la fel  de tensionată cu PSD cum era Traian Băsescu. Personajele s-au schimbat, dar problemele au rămas. Nu s-au produs schimbările aşteptate după alegerea unui preşedinte german la origine. Nu au intervenit schimbări majore nici după instalarea unui guvern nepolitic. Tehnocraţii au generat mai multe nemulţumiri decât orice alt guvern politic.

Într-un fel şi cei zece experţi aleşi de preşedinţie să croiască proiectul de ţară pot fi asimilaţi ca tehnocraţi.  Dacă sunt atât de pricepuţi se pune întrebarea de ce nu au fost  aduşi în guvernul Cioloş încă de la început. Sau se poate inversa sensul întrebării: de ce nu colaborează cei zece experţi direct cu guvernul tehnocrat?

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al preşedintelui anunţă că va fi elaborat un document politic, nu unul care să ofere soluţii. Dacă documentul final este unul politic iarăşi se pune întrebarea în ce măsură cei zece specialişti sunt cu adevărat independenţi. Prin simplul fapt că vor lucra alături de reprezentanţii partidelor, în urma muncii lor va rezulta un document politic. Important este să se treacă peste interesele de partid. Dacă vor reuşi acest lucru, în urma efortului lor ar putea rezulta ceva demn să fie numit “proiect de ţară“.

Abonează-te acum Online!