Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Comisia proiectului de ţară

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La aproape doi ani de la alegerile prezidenţiale, perioadă de căutări mai mult sau mai puţin disperate, cu multe pete de lumină şi umbre, Klaus Iohannis încropeşte o comisie care va elabora mult aşteptatul “proiect de ţară“. Formată din personalităţi diverse, comisia prezidenţială porneşte la drum în prag de campanie electorală. Sunt experţi adunaţi de peste tot, inclusiv de la partidele parlamentare. Fac parte din comisie şi persoane recunoscute pentru abilitatea lor de comunicare.

Nu se poate spune că sunt personalităţi care se detaşează net de plutonul intelectualilor obişnuiţi. Nu se observă la prima vedere o mare somitate în materie de viziune atotcuprinzătoare. Nu sunt nume răsunătoare nici în grupul desemnat de instituţia prezidenţială. Despre fiecare dintre cei zece se pot aduce argumente împotriva lor.

Partidele parlamentare şi-au desemnat câte doi reprezentanţi. Nu sunt foarte străluciţi nici aceştia şi nu s-au făcut remarcaţi prin ceva deosebit. Dar important este că s-a pornit la drum. Indiferent de rezultatul final, chiar dacă raportul nu va constitui un punct de plecare, va oferi o bază de dezbatere publică.

Termenul este însă fixat pe la jumătatea anului viitor. Este cam departe. Din momentul în care au fost alese persoanele se presupune că fiecare avea deja o idee. Punând cap la cap ideile fiecăruia, mai tăind, mai adăugând, ar fi rezultat ceva, un nucleu în jurul căruia s-ar fi putut desăvârşi proiectul de ţară.  Anul 2017 este pierdut. Guvernul va avea un program votat în parlament de partidele majoritare. Dacă de pildă în urma alegerilor va rezulta un guvern format de o alianţă PSD-ALDE, chiar dacă cele două partide au câte doi reprezentanţi, nu vor fi pe deplin de acord cu un raport vizat de Klaus Iohannis.

Nu ar trebui să pornim la un drum atât de promiţător punând boii înapoia carului. 2017, 2018 vor fi ani premergători alegerilor prezidenţiale din 2019. Proiectul de ţară, prin firea lucrurilor, va fi platforma politică a candidatului prezidenţial care l-a iniţiat. Să nu ne imaginăm că Victor Ponta, ca să dăm un exemplu, va fi de acord cu viziunea lui Klaus Iohannis despre ce trebuie făcut în România. De asemenea, preşedintele nu va accepta introducerea în raportul final a unor directive specifice PSD.  Sunt poziţii ireconciliabile. În mai puţin de doi ani de la preluarea mandatului, preşedintele Iohannis se află într-o relaţie la fel  de tensionată cu PSD cum era Traian Băsescu. Personajele s-au schimbat, dar problemele au rămas. Nu s-au produs schimbările aşteptate după alegerea unui preşedinte german la origine. Nu au intervenit schimbări majore nici după instalarea unui guvern nepolitic. Tehnocraţii au generat mai multe nemulţumiri decât orice alt guvern politic.

Într-un fel şi cei zece experţi aleşi de preşedinţie să croiască proiectul de ţară pot fi asimilaţi ca tehnocraţi.  Dacă sunt atât de pricepuţi se pune întrebarea de ce nu au fost  aduşi în guvernul Cioloş încă de la început. Sau se poate inversa sensul întrebării: de ce nu colaborează cei zece experţi direct cu guvernul tehnocrat?

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al preşedintelui anunţă că va fi elaborat un document politic, nu unul care să ofere soluţii. Dacă documentul final este unul politic iarăşi se pune întrebarea în ce măsură cei zece specialişti sunt cu adevărat independenţi. Prin simplul fapt că vor lucra alături de reprezentanţii partidelor, în urma muncii lor va rezulta un document politic. Important este să se treacă peste interesele de partid. Dacă vor reuşi acest lucru, în urma efortului lor ar putea rezulta ceva demn să fie numit “proiect de ţară“.

Abonează-te acum Online!