Image 1
Image 2

Comisia Europeană pregăteşte reguli noi de raportare fiscală pentru platformele digitale

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană (CE) continuă acţiunea de implementare a obligaţiilor de raportare fiscală de către diverse entităţi. După aplicarea DAC 6 (Directiva 2018/822/EU), care introduce o astfel de obligaţie pentru tranzacţiile transfrontaliere considerate cu risc fiscal, CE se pregăteşte să adopte DAC 7, directivă care vizează reguli noi de raportare fiscală pentru platformele digitale, susţin consultanţii Deloitte.

Entităţile care operează platforme digitale vor fi obligate să raporteze tranzacţiile intermediate către autorităţile fiscale

“Scopul declarat al DAC 7 este acela de a monitoriza operaţiunile din sfera economiei digitale, în special pe cele care implică intermedierea între furnizori persoane fizice sau juridice şi clienţi şi care, în absenţa unor astfel de mecanisme de raportare, ar fi foarte greu de identificat şi de verificat de către autorităţile fiscale.”, se arată într-un material de opinie semnat de Mihaela Popescu-Ichim, Director Taxe Directe, Anca Ghizdavu, Manager Taxe Directe, şi Claudia Matei, Consultant Senior Taxe Directe, Deloitte România.

Conform proiectului publicat recent, entităţile care operează platforme digitale (aplicaţii mobile sau desktop, site-uri web etc) şi care, prin natura lor, intermediază o relaţie de vânzare-cumpărare între un furnizor (persoană fizică sau juridică) şi unul sau mai mulţi utilizatori, vor fi obligate să raporteze tranzacţiile intermediate către autorităţile fiscale relevante. Ulterior, informaţiile vor fi puse la dispoziţia altor state membre, în cazul tranzacţiilor care implică mai multe jurisdicţii.

Printre altele, raportarea trebuie să conţină informaţii cheie cu privire la tranzacţiile intermediate, cum ar fi veniturile obţinute de furnizori, comisioanele reţinute de platformele digitale etc. Termenul de raportare va fi anual, respectiv 31 ianuarie a anului următor celui în care sunt obţinute veniturile.

Consultanţii Deloitte susţin că o tranzacţie efectuată prin intermediul unei platforme digitale este considerată raportabilă dacă îndeplineşte unul sau mai multe criterii dintr-o listă cuprinsă în proiectul de directivă. Astfel, în categoria tranzacţiilor raportabile se înscriu închirierile de bunuri imobile – astfel de tranzacţii luând, de cele mai multe ori, forma închirierilor de imobile cu caracter sezonier sau pe termen lung, prestarea de servicii personale (livrări, meditaţii, servicii de tip liber profesionist, servicii sportive etc), vânzările de bunuri, închirierea temporară a mijloacelor de transport, investiţiile/împrumuturile derulate în cadrul modelelor de finanţare a proiectelor antreprenoriale de tip crowdfunding (ceea ce presupune finanţarea unor idei de afaceri prin apelarea la o gamă cât mai largă de investitori).

Dacă directiva va fi adoptată în versiunea publicată de CE, ar trebui să fie transpusă de fiecare stat membru până la 31 decembrie 2021 şi să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.

În privinţa sancţiunilor, directiva lasă la latitudinea fiecărui stat membru decizia cu privire la cuantumul acestora. Însă, dacă se ţine cont de sancţiunile similare în cazul DAC 6, care pot să ajungă până la 100.000 de lei pe tranzacţie, impactul acestor noi reglementări ar putea fi semnificativ, în special pentru afacerile mici sau operatorii în faza de start-up.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Politicienii pun presiune pe curs

Situația tot mai gravă în care se află bugetul de stat și încetinirea economică din trimestrul al treilea, la 0,4% faţă de precedentele trei luni, afectează performanța leului față de euro, BNR fiind nevoită să accepte o depreciere lentă a cursului, pe fondul ieșirilor de valută.