17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

Comisia de tăiat frunze la câini

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 februarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dacă vrei să îngropi o problemă trebuie să faci o comisie. Dacă nu mă înşel, această butadă i se atribuie lui Napoleon. Aşadar, vine odată cu epoca modernă. Epoca modernă aduce cu ea şi multă hârţogărie. Dar birocraţia este mult mai veche. Cine se mai uită prin arhive are ocazia să vadă cât de exacţi erau scribii, notând cu scrupulozitate amănunte care azi sunt trecute cu vederea. De pildă se nota câte lumânări, câtă mâncare şi băutură au fost folosite cu ocazia unui eveniment. Un alt exemplu: descrierea în amănunt a meniului de la întâlnirea fruntaşilor ASTREI de la Arad, de la sfârşitul secolului 19.

Nu ştiu dacă în categoria birocraţiei intră şi note de genul listei cu geluri şi băuturi din Cabinetul Ungureanu. Sau jacuzzi ministrului Oprea, pentru care senatorii au dat aviz favorabil pentru urmărire penală. Cert este că este nevoie de hârtii. Că sunt multe este altă problemă. Dar istoria se scrie şi de către aşa zisa şi mult hulita birocraţie.

Guvernul Cioloş, ieşind din letargia primelor trei luni, este în căutarea unor elemente care să-l apropie de oameni. Să-l facă mai popular, dar în acelaşi timp să facă şi lucruri bune. Fără îndoială vrea să treacă drept un guvern reformator. Fiind format din tehnocraţi vine într-un fel chiar din mijlocul birocraţiei. Oamenii aceştia au ajuns miniştri având în spate o carieră făcută din multe hârtii. Ei înşişi sunt produşii birocraţiei. Decizia de a înfiinţa “comisia de tăiat hârtii” poate că este o formă de revoltă a lor în primul rând. Că nu va rezolva nimic, este o altă chestiune. Chiar denumirea comisiei este neserioasă. Sună haios. Ca să iasă în evidenţă. Dar în definitiv nu este decât un site. Primele propuneri sunt scrise de persoane avizate. Se poate uşor constata că au fost postate chiar de iniţiatori. Prin urmare se ştie ce încarcă sistemul birocratic şi îl face o povară pentru cetăţean. Guvernul vrea să pară că propunerile vin de jos. E bine, dar dacă nu va face nimic, nu se va simplifica nimic, cine va plăti? Fiind format din independenţi, la viitoarele alegeri guvernul nu poate fi sancţionat prin votul negativ al cetăţenilor.

Indiscutabil, o  dezbatere publică pe tema birocraţiei este binevenită. Este bună şi comisia de tăiat hârtii, care nu se ştie dacă există sau nu. Întrebarea este de ce s-a ajuns la o birocraţie atât stufoasă îmcât este nevoie de o tăietoare? Răspunsul este şi mai simplu. Birocraţia s-a înmulţit pe măsură ce a crescut numărul salariaţilor de stat. Când angajezi sute şi sute de oameni după fiecare rând de alegeri nu se poate ajunge decât la o inflaţie de funcţionari. Aceştia trebuie să muncească şi ei ceva. Şi încep să ceară hârtii, ca să pară că se află şi ei în treabă.

În această perioadă se trăieşte sub dictatura funcţionarilor de stat. Ei controlează, amendează, îşi iau partea leului din tot ce se adună ca impozite, taxe, comisioane luate din munca celor 3-4 milioane de truditori la firmele particulare. În esenţă nu sunt diferenţe majore între o societate sclavagistă sau feudală în care o mână de oameni muncesc, iar alţii profită de munca lor. În mare parte această comisie de “tăiat hârtii” se adresează acestei categorii. La care se adaugă simplii cetăţeni. Printre aceştia se află şi birocraţii, care odată ce ies din instituţia lor birocratică simt  la rândul lor că mai există birocraţie şi în altă parte. Mai exact birocratul de la instituţia A devine victima birocratului de la instituţia B, care la rândul său devine victima birocratului de la instituţia C. Şi aşa mai departe. Nimeni nu ştie cum precizie câte instituţii sunt în această ţară, câte formulare se cer, câte avize, câte autorizaţii se cer unui amărât de cetăţean.

Nu o dată o comisie se înfiinţează ca să controleze altă comisie, care la rândul ei este o comisie care verifică alte comisii. Din acest cerc vicios nu se poate scăpa. După ce această comisie de tăiat hârtii va prinde contur se va înfiinţa o altă comisie care să controleze ce fel de hârtii taie această comisie. Acea comisie ar face bine să-şi aleagă un titlu mai adecvat, cum ar fi “Comisia de tăiat frunze la câini.” Este mai aproape de adevărata esenţă a societăţii birocratice. Bănuiesc, nu sunt sigur, ideea comisiei de tăiat hârtii i-a venit cuiva din lectura anilor ’60 când un cunoscut sociolog american vorbea despre cel mai mare partid din lume, care nu pierde niciodată alegerile, Partidul Birocraţilor. 

Abonează-te acum Online!