Comemorări Kölcsey la Carei şi la Săuca

Scris de Eva Laczko, 12 august 2014 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La placa memorială a lui Kölcsey Ferenc de pe strada Doina din Carei, vineri, 8 august, a avut loc un scurt moment comemorativ cu ocazia împlinirii a 224 de ani de la naşterea poetului, organizat de Direcţia de Cultură a municipiului Carei.


În cadrul evenimentului a luat cuvântul Poósz Lóránd, referent al direcţiei, care a evocat date biografice despre poet, iar Kovács Péter a recitat o poezie din creaţia acestuia, după care s-a depus o coroană din partea instituţiei organizatoare.
După amiază, chiar dacă din cauza furtunii şi ploii torenţiale, cu puţin timp înainte de începerea evenimentului încă a fost îndoielnică posibilitatea de desfăşurare a celei de a XXV-a comemorare Kölcsey la Săuca, neaşteptat de multă lume din ţară şi de peste hotare a venit să aducă un omagiu creatorului imnului maghiar, personaj politic ilustru al vremurilor sale.
Evenimentul organizat de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Cercul Kölcsey din Satu Mare, Primăria şi Parohia Reformată Săuca, precum şi de UDMR Tăşnad a avut loc vineri, 8 august, la statuia ridicată în curtea parohiei reformate din localitatea natală a lui Kölcsey Ferenc. Cu câteva minute înainte de începerea festivităţii ploaia s-a oprit, a ieşit şi soarele pentru puţin timp, iar evenimentul se putea desfăşura în condiţii bune, aproape până la sfârşit.
Comemorarea a început cu o rugăciune ecumenică condusă de pastorul reformat Pakulár István, preotul romano-catolic Bodor Zoltán şi parohul greco-catolic Florin Holhoş. Oaspeţii au fost întâmpinaţi de gazda şi organizatorul principal al evenimentului, Muzsnay Árpád, preşedintele Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania. Discursul festiv a fost rostit de Riedl Rudolf, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, care, alături de aprecierile făcute la adresa organizatorilor a promis că va face lobbi ca pentru comemorarea a 225 de ani de la naşterea poetului, care va avea loc anul viitor, să se repare şi drumul ce duce în localitate. Despre buna colaborare în spiritualitatea lui Kölcsey au vorbit< primarul comunei Săuca, Gheorghe Marian, primarul localităţii Álmosd – Ungaria, Köteles István, şi viceprimarul comunei Szatmárcseke – Ungaria, Baráth Barna. În partea a doua a festivităţii va avea loc un program artistic, iar tinerii participanţi la tabăra Kölcsey din Szatmárcseke au prezentat activitatea poetului văzută din perspectiva secolului XXI.
Chiar dacă ploaia a pornit din nou, zeci de coroane şi jerbe au fost depuse la statuia fiului satului. Depunerea de coroane a fost condusă de inginerul Bendel József. Cum era şi firesc, evenimentul s-a încheiat cu intonarea imnului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517