Image 1
Image 2

Colonelul (r) Voicu Şichet a lansat un volum dedicat eroilor înmormântați în Cimitirul de pe Cloșca

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Solista Angela Munteanu a interpretat cântece patriotice, religioase si populare, la invitaţia organizatorilor

Col. (r) Voicu Şichet şi-a lansat volumul “Cimitirul Eroilor din Satu Mare, un loc de odihnă  pentru ostaşi din întreaga Europă”. Evenimentul cultural s-a desfăşurat joi, cu începere de la ora 10:00, la Catedrala Ortodoxă Română, “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare.

După trecerea în rezervă, din anul 2006, col. Voicu Şichet a găsit o cale prin care să canalizeze şi să-şi redirecţioneze energia şi dragostea faţă de ţară într-un proiect de succes, şi aceasta este revista Eroii Neamului.  A beneficiat de implicarea unor colaboratori importanţi, începând cu preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi continuând cu membrii colectivului redacţional, după cum a menționat în discursul său, col. (r) Ștefan Coșarca.

S-a îngrijit constant de mormintele eroilor din Cimitirul de pe Bilevardul Cloşca din Satu Mare, dar nu numai

Una dintre preocupările prin care col. (r) Voicu Şichet şi-a dovedit dragostea de neam şi patrie este dârzenia cu care s-a îngrijit pentru a reabilita şi menţine în bună ordine Cimitirul Eroilor de pe Bulevardul Cloşca, dar şi de cele aflate pe raza judeţului Satu Mare, în diferite localităţi.

“Eu nu de puţine ori am fost apostrofată de ce mă ocup de educaţia patriotică. Ce importanţă au nişte pietre? Nişte morminte? Ei bine, acolo nu sunt doar morminte, nu sunt doar cruci, nu sunt doar pietre. Acolo sunt străbunii noştri. Dragii noştri bunici. Parte din viaţa noastră, parte din sufletul nostru. Parte din tragediile noastre. Acolo sunt destine frânte, acolo sunt destine sacrificate.

Să nu credeţi că este desuet atunci când ne ducem într-un cimitir al Eroilor, cum este cel de la Satu Mare, sau celelalte din România, să nu credeţi că este desuet să spuneţi eu aici calc pe trupul unui erou. Pe sângele unui erou, pe viaţa frântă a unui tânăr care poate, la anii  voştri, sau ceva mai mult, şi-a dat viaţa pentru libertatea noastră.

Voi nu ştiţi, dar pentru ca noi, românii, să vorbim în limba maternă, în acest colţ de ţară, să ne vorbim limba maternă, au murit sute de mii de oameni”, a precizat dr. Daniela Bălu, director al Muzeului Judeţean Satu Mare.

Despre autor şi volumul lansat au mai vorbit ambasadorul Simona Mirela Miculescu, dr. Viorel Câmpean, colonel (r) Zorin Platec şi bineînţeles, autorul acestuia.

“Nu puteam să lipsesc de la lansarea unui volum dedicat eroilor. Gabriel Garcia Marquez spunea că o patrie fără eroi este ca o casă fără uşi. Este important să îi preţuim inclusiv când sunt în viaţă. Vreau să îi mulţumesc Asociaţiei Civica Tempora pentru ceea ce face.

Pentru mine, acest eveniment nu are doar o tentă istorică, de onorare a neamului sau diplomatică. Această carte este importantă şi pentru familiile eroilor. În spatele fiecărui erou se află o poveste de viaţă, o mamă, o soră, un copil.

Eu provin dintr-o familie care a numărat eroi. Bunicii mei au pierit în Primul Război Mondial, sunt undeva înmormântaţi într-o groapă comună, la Novisad.

Tatăl meu a făcut parte din detaşamentul de la Păuliş, în al Doilea Război Mondial. Tatăl meu a fost şi el erou. Sunt foarte mândră de asta şi m-am străduit, o viaţă întreagă să îi merit memoria şi iubirea”, a precizat ambasadorul Simona Mirela Miculescu, în discursul său plin de emoţie.

Moderatorul evenimentului a fost preotul dr. Cristian Boloş, care este un apropiat al col. (r) Voicu Şichet, având în vedere că acesta din urmă este ;i consilier parohial la Biserica Ortodoxă unde s-a desfăşurat lansarea.

“Un consilier care, fără a ţine cont de timp şi efort, face tot posibilul pentru bunul mers al vieţii bisericeşti. De asemenea, este preşedintele Asociaţiei Tempora, este redactor-şef al prestigioasei reviste Eroii Neamului, implicându-se activ în toate acţiunile sătmărene, privitoare la cinstirea eroilor, precum s-a menţionat anterior, fiind, am putea spune, chiar şi tatăl noii statui a Eroului Necunoscut, amplasată în Centrul oraşului”, a precizat părintele dr. Cristian Boloş, în discursul său.

Cântece patriotice, interpretate de solista binecunoscută Angela Munteanu

O surpriză pentru toţi invitaţii a fost participarea binecunoscutei soliste Angela Munteanu, care a interpretat un cântec patriotic, religios dar şi popular în acelaşi timp, cu versuri care îi aparţin col. (r) Voicu Şichet. Momentul a fost de fapt, dedicat doamnei ambasador Simona Mirela Munteanu, pentru că a acceptat invitaţia la evenimentul de lansare şi a fost unul apreciat prin îndelungi ropote de aplauze.

La finalul evenimentului de joi, toţi cei prezenţi au colindat împreună celebrul colind “O, ce veste minunată!”, creându-se un moment emoţionant pentru întreaga audienţă.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with