Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugenm Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 02.30 Portret de artist – Valer Sasu 03.30 Serată de poezii 04.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buzită. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Softa Markos. Titlul emisiunii: Legume exotice. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul Psihologic. 10.00 Dacia 1300 o masină care încă rezistă 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugen Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 14.35 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Rudiger Mangel, Hilde Gott. Titlul emisiunii: Dezvoltarea serviciilor de psihiatrie. 15.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Ioan Man. Titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 16.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Olimpiu Micle. 17.35 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Codurile de conduită dăunează grav partidelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ca şi când s-ar fi înţeles, PNL şi PSD au purces la adoptarea unor noi coduri de conduită aproape în acelaşi timp.

Conducerea PNL a decis că pe viitor liberalilor care vor avea o funcţie li se interzice săşi angajeze rudeniile. Criteriu pe care, post factum, nu-l poate respecta nici familia Brătianu. Potrivit acestui criteriu, soţia lui Crin Antonescu, dat fiind că el era preşedintele partidului, nu avea dreptul statutar de a candida pentru Parlamentul European.

Mai încurcată este situaţia fraţilor Orban. Ludovic sau Leonard? Doar unul dintre ei poate fi numit pe o funcţie. Mai dificil de ales va fi la nivel local, unde cumetriile ţin în sus organizaţiile partidelor.

Sună promiţător adoptarea codurilor de conduită, dar nu prea interesează pe nimeni. Decât în măsura în care iscă scandal. Astfel Codul de conduită, recent adoptat şi de PSD, i-a permis lui Mihai Sturzu ca la predarea ştafetei de lider al tineretului social-democrat să-i ceară lui Liviu Dragnea să se autosuspende din funcţia de preşedinte al partidului. Pentru că aşa cere codul. Nimeni dintre cei trimişi în judecată, nici măcar judecaţi, nu mai poate ocupa funcţii de conducere.

Desigur, sunt mai multe criterii. Dacă s-ar aplica, în sediile PSD ar bate vântul. Dar, ca şi în cazul PNL, dau bine la public. Pe de altă parte, în lupta politică, mai cu seamă în cea internă, statutul şi mai nou codurile sunt instrumentele cu care pot fi înlăturate elementele indisciplinate.

Regulamentul este în mâna liderului. El, oricine ar fi, îl interpretează în favoarea sa. De exemplu, dacă Mihai Sturzu ar fi fost deja condamnat, fie şi într-o primă instanţă, preşedintele Dragnea l-ar fi suspendat din partid. Invers nu se poate.

Criteriile de integritate, evident, morală vor afecta grav candidaturile pentru alegerile locale. Dar cel mai probabil nu vor fi aplicate. Ce se întâmplă cu primarii care sunt declaraţi de ANI incompatibili, însă nu au primit o decizie definitivă?

Cum vor fi selectaţi candidaţii de pe listele de consilieri? În timp ce PNL şi PSD, în numele unei pseudo-reforme, îşi destructurează organizaţiile judeţene şi locale, Traian Băsescu avertizează PMP că fără structuri teritoriale puternice nu se pot câştiga alegerile.

Nu ştim în ce măsură politicienii din România sunt îngrijoraţi de rezultatele alegerilor regionale din Franţa. Partidul preşedintelui a înregistrat o înfrângere usturătoare în primul tur. Republicanii fostului preşedinte Sarkozy şi Frontul Naţional al Marinei Le Pen au toate şansele să se impună în faţa socialiştilor. Aşadar,  soarta alegerilor viitoare este pecetluită.

La fel se va întâmpla şi în România. Cine va câştiga alegerile locale are toate şansele să le câştige şi pe cele parlamentare din toamnă. Cum  codul de etică şi conduită al PSD sancţionează inclusiv urmărirea penală pentru luare de mită, cea mai mare parte a viitorilor candidaţi pot fi scoşi din cursă înainte de a intra.

Codul Etic al PNL este la fel de drastic. În plus sancţionează traseismul. Cine a trecut prin trei partide este declarat traseist şi este exclus de pe liste. Norocul liberalilor este că s-au balansat cu tot cu partid.

Cu sau fără coduri, un lucru este cert. Partidele mari nu s-au reformat, nu sunt capabile să se cureţe de elementele corupte, pentru că nimeni nu intră într-un partid ca la Crucea Roşie sau la biserică. Intră în partide cei care vor săştige ceva, pe cât posibil, repede şi fără muncă.

Abonează-te acum Online!