Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Codurile de conduită dăunează grav partidelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ca şi când s-ar fi înţeles, PNL şi PSD au purces la adoptarea unor noi coduri de conduită aproape în acelaşi timp.

Conducerea PNL a decis că pe viitor liberalilor care vor avea o funcţie li se interzice săşi angajeze rudeniile. Criteriu pe care, post factum, nu-l poate respecta nici familia Brătianu. Potrivit acestui criteriu, soţia lui Crin Antonescu, dat fiind că el era preşedintele partidului, nu avea dreptul statutar de a candida pentru Parlamentul European.

Mai încurcată este situaţia fraţilor Orban. Ludovic sau Leonard? Doar unul dintre ei poate fi numit pe o funcţie. Mai dificil de ales va fi la nivel local, unde cumetriile ţin în sus organizaţiile partidelor.

Sună promiţător adoptarea codurilor de conduită, dar nu prea interesează pe nimeni. Decât în măsura în care iscă scandal. Astfel Codul de conduită, recent adoptat şi de PSD, i-a permis lui Mihai Sturzu ca la predarea ştafetei de lider al tineretului social-democrat să-i ceară lui Liviu Dragnea să se autosuspende din funcţia de preşedinte al partidului. Pentru că aşa cere codul. Nimeni dintre cei trimişi în judecată, nici măcar judecaţi, nu mai poate ocupa funcţii de conducere.

Desigur, sunt mai multe criterii. Dacă s-ar aplica, în sediile PSD ar bate vântul. Dar, ca şi în cazul PNL, dau bine la public. Pe de altă parte, în lupta politică, mai cu seamă în cea internă, statutul şi mai nou codurile sunt instrumentele cu care pot fi înlăturate elementele indisciplinate.

Regulamentul este în mâna liderului. El, oricine ar fi, îl interpretează în favoarea sa. De exemplu, dacă Mihai Sturzu ar fi fost deja condamnat, fie şi într-o primă instanţă, preşedintele Dragnea l-ar fi suspendat din partid. Invers nu se poate.

Criteriile de integritate, evident, morală vor afecta grav candidaturile pentru alegerile locale. Dar cel mai probabil nu vor fi aplicate. Ce se întâmplă cu primarii care sunt declaraţi de ANI incompatibili, însă nu au primit o decizie definitivă?

Cum vor fi selectaţi candidaţii de pe listele de consilieri? În timp ce PNL şi PSD, în numele unei pseudo-reforme, îşi destructurează organizaţiile judeţene şi locale, Traian Băsescu avertizează PMP că fără structuri teritoriale puternice nu se pot câştiga alegerile.

Nu ştim în ce măsură politicienii din România sunt îngrijoraţi de rezultatele alegerilor regionale din Franţa. Partidul preşedintelui a înregistrat o înfrângere usturătoare în primul tur. Republicanii fostului preşedinte Sarkozy şi Frontul Naţional al Marinei Le Pen au toate şansele să se impună în faţa socialiştilor. Aşadar,  soarta alegerilor viitoare este pecetluită.

La fel se va întâmpla şi în România. Cine va câştiga alegerile locale are toate şansele să le câştige şi pe cele parlamentare din toamnă. Cum  codul de etică şi conduită al PSD sancţionează inclusiv urmărirea penală pentru luare de mită, cea mai mare parte a viitorilor candidaţi pot fi scoşi din cursă înainte de a intra.

Codul Etic al PNL este la fel de drastic. În plus sancţionează traseismul. Cine a trecut prin trei partide este declarat traseist şi este exclus de pe liste. Norocul liberalilor este că s-au balansat cu tot cu partid.

Cu sau fără coduri, un lucru este cert. Partidele mari nu s-au reformat, nu sunt capabile să se cureţe de elementele corupte, pentru că nimeni nu intră într-un partid ca la Crucea Roşie sau la biserică. Intră în partide cei care vor săştige ceva, pe cât posibil, repede şi fără muncă.

Abonează-te acum Online!