Image 1
Image 2

Codul Roșu de inundații, extins și prelungit pentru șapte județe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Hidrologii au prelungit și extins, miercuri, avertizarea Cod Roșu de inundații, valabilă pe râuri din șapte județe, până vineri după-amiază. Pe de altă parte, potrivit unei noi avertizări a ANM, ploile torențiale vor cumula  local cantităţi de apă de 40…50 l/mp şi izolat peste 70 l/mp, în cursul nopţii de miercuri spre joi (30/31 iulie) în judeţul Caraş-Severin, iar pe parcursul zilei de joi, 31 iulie şi în judeţele Mehedinţi şi Dolj.

UPDATE 63 de localităţi din 10 judeţe afectate de inundaţii; o persoană decedată, alte patru dispărute

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat miercuri că în urma inundaţiilor au fost afectate 63 de localităţi din 10 judeţe, o persoană din Argeş a decedat şi alte patru din Vâlcea, Argeş şi Teleorman sunt date dispărute, iar 400 de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi, din care 210 în Vaideeni.

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus că în ultimele 24 de ore au fost mobilizaţi peste 2.200 de pompieri, jandarmi şi poliţişti, care au intervenit pentru salvarea oamenilor aflaţi în situaţii de risc.

Oprea a precizat că marţi s-a intervenit în 63 de localităţi din judeţele Alba, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Olt, Prahova, Teleorman, Vâlcea şi Sibiu, unde au fost peste 1.100 de locuinţe inundate.

Vicepremierul a precizat că, în urma viiturilor, o persoană din judeţul Argeş a decedat, iar alte patru, dintre care două din Vâlcea şi câte una din Argeş şi Teleorman, sunt date dispărute.

Echipele de intervenţie ale Ministerului de Interne au reuşit să salveze aproximativ 400 de persoane care au rămas izolate sau erau în pericol, dintre care 210 din localitatea Vaideeni, judeţul Vâlcea. Persoanele evacuate au fost cazate fie în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale, fie la rude.

Trei elicoptere ale Ministerului de Interne au intervenit pentru salvarea a peste 60 de persoane, misiuni aeriene având loc în judeţele Gorj şi Vâlcea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus că miercuri sunt pregătite de intevenţie zece elicoptere, dintre care şase de tip SMURD.

Oprea a precizat că un elicopter a fost trimis în localitatea Rânca, judeţul Gorj, pentru a căuta şi a salva zece persoane.

Ministrul de Interne a mai spus că miercuri intervin peste 2.000 de pompieri, jandarmin şi poliţişti, iar suplimentar sunt pregătite alte 2.500 de forţe.

Vicepremierul a mai arătat că a vorbit cu ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a spus că Armata este pregătită să intervină în sprijinul oamenilor sinistaţi.

În judeţul Argeş, un bărbat de 72 de ani şi-a pierdut viaţa, marţi după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea.

De asemenea, tot în Argeş, un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merişani din localitatea cu acelaşi nume. Reprezentanţii Prefecturii Argeş anunţau că bărbatul a fost găsit marţi seară, după ce a fost căutat timp de câteva ore.

În judeţul Vâlcea, un bărbat de 38 de ani din comuna Stoeneşti este dat dispărut în urma viiturilor, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Vâlcea, care au spus marţi că şansele ca acesta să mai fie în viaţă sunt minime.

 

 

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, în intervalul 30 iulie, ora 14,00 — 1 august, ora 14,00, pe râul Vedea și pe afluentul său Cotmeana (județele Olt, Teleorman și Argeș), se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu depășiri ale Cotelor de apărare.

Fenomene similare încadrate în avertizarea Cod Roșu sunt prognozate începând cu data de 31 iulie, ora 6,00, pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (județul Vâlcea), respectiv în intervalul 31 iulie, ora 3,00 — 1 august, ora 6,00, în unele bazine hidrografice mici din județele Caraș Severin, Mehedinți și Dolj.

De asemenea, va fi Cod Portocaliu de inundații începând de miercuri, ora 14,00 până vineri, ora 14,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiași — amonte Podari (județul Dolj), Lotru (județul Vâlcea), Olteț (județele Gorj, Vâlcea și Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăștii de Sus (județele Argeș și Teleorman), afluenții râului Vedea din județul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (județele Argeș și Giurgiu). 

Începând cu data de 31 iulie, ora 3,00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (județele Caraș Severin și Gorj), Drincea, Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), afluenții Jiului din județele Gorj, Mehedinți și Dolj, afluenții Oltului mijlociu și inferior din județele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt și Argeș, bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), vor fi fenomene hidrologice extreme.

Conform INHGA, Codul Galben va fi instituit pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu superior, Gilort și Jiu pe sector aval Răcari—județele Gorj și Dolj, afluenții Oltului din județele Gorj, Vălcea și Olt, Teleorman aval Tătărăștii de Sus și Neajlov aval Vadu Lat (județele Teleorman și Giurgiu).

Din data de 31 iulie, ora 3,00, pericol de inundații va fi și pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinul superior și mijlociu al Begăi, bazinul superior al Timișului, Poganiș (județele Caraș Severin și Timiș), afluenții Mureșului din județul Hunedoara, afluenții Oltului din județul Sibiu, bazinul superior al Argeșului, bazinul mijlociu al Dâmboviței și Sabar (județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu).

Totodată, începând din dimineața zilei de vineri, ora 3,00, sunt așteptate pentru scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale se pot produce și în alte bazine hidrografice din județele Hunedoara și Sibiu. 

Avertizările au fost transmise către: Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Banat, Mureș, Jiu, Olt, Argeș-Vedea și Buzău-Ialomița.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns